На одному подиху: у Запоріжжі пройшла презентація збірки, авторка якої віддає всі кошти на ЗСУ

Переглядів: 385

23 вересня 2023 09:15

На одному подиху: у Запоріжжі пройшла презентація збірки, авторка якої віддає всі кошти на ЗСУ фото

У Запорізькій обласній науковій бібліотеці пройшла презентація першої збірки «Як ти?» запорізької поетки Валентини Вісленко.

Представляла авторку голова Запорізької обласної організації НСПУ Ольга Стадніченко, яка поділилася враженнями від події на своїй фейсбук-сторінці.

«На цю подію очікували вже давно, від того моменту, коли Валентина Вісленко почала показувати свої вірші широкій читацькій аудиторії в соцмережах. Потім ми презентували її поезію на "Поетичному травні" і відтоді всі чекали на вихід її першої збірки.

Презентація збірки пройшла на одному подиху. Представляючи її, я зазначила, що маємо справу з новим унікальним явищем у запорізькому поетичному мистецтві періоду російсько-української війни. До творчості пробудилися молоді творчі сили, які власне поезію обрали своєю зброєю у боротьбі з ворогом. Саме війна підштовхнула молоду дівчину до поетичної творчості, саме це стало її емоційною реакцією на стрес, у якому ми перебуваємо від початку повномасштабного вторгнення.

Валентина Вісленко - донька, мати, дружина, сестра, подруга - і саме з таких позицій прочитуємо у її поезії образ ліричного героя, який збігається з образом автора.

Надзвичайно актуально й оригінально звучить назва книги: "Як ти?". Це питання, з яким ми прокидаємося й адресуємо своїм найближчим людям і завмираючи чекаємо на відповідь після вибухів ворожих ракет. ЇЇ поезія надзвичайно злободенна, як миттєва реакція людини з тонкою організацією душі, на ті події, що відбуваються навколо нас. Написана простою доступною мовою, але настільки щиро і природно, що кожен читач говорить, ніби вона прочитала його думки.

Збірка укладена за хронологією написання віршів від 24 лютого 2022 року і до сьогодні. Кожен вірш - реакція на трагічні події, спричинені рашистською навалою. У кожному вірші - чиясь трагедія, чийсь біль, який через ці поезії не залишає нікого байдужим. Головна риса її віршів і власне самої авторки - щирість і природність. Саме тому, коли Валентина читала свої вірші, ковтаючи сльози, - увесь зал плакав разом із нею.

У її поезії - жодної штучності, підробленості чи пристосуванства. Прямо і чітко висловлені думки поетеси-патріотки. Хтось зауважив, що її поезія близька до публіцистичної лірики, але скроєна по-сучасному. До речі, кошти, виручені за книги, будуть передані на придбання дронів для наших захисників. (З початку війни Валентина вже передала на потреби ЗСУ понад 70 тисяч гривень!).

Повна зала слухачів, які прийшли підтримати молоду поетесу. Серед присутніх були її мама, донька Вероніка, сестри, яким Валентина постійно дякувала за підтримку, друзі, для яких вона і писала довгий час свої поезії, письменники, журналісти.

Презентація книги перетворилася на прекрасно зрежисований перфоменс, у якому знайшлось місце віршам, спогадам і навіть пісням, які є другим крилом творчості Валентини Вісленко, оскільки вона є авторкою і виконавицею багатьох пісень, учасницею концертних програм ще зі студентських років, а навчалася вона на філологічному факультеті Запорізького національного університету, який, за її ж словами, дав їй крила для творчості. Іншими словами, дав те міцне підгрунтя, яке дозволило їй реалізуватися як митець у різних жанрах.

Після презентації Валю довго не відпускали шанувальники її таланту, фотографувалися з нею, отримували автографи.

А фахівці з літературознавства для себе відзначили: війна породила нову генерацію митців! Вони майбутнє нашої літератури. Ще одна талановита зірочка запалала на небосхилі запорізької поезії! З початком творчого шляху, дівчинко! І нових поетичних злетів!».

Багато творів написано під час повітряної тривоги

На презентації була присутня депутатка Запорізької обласної ради, перша заступниця голови Бердянської РВА Ірина Півень. Ірина Григорівна також поділилася враженнями від презентації збірки і зустрічі з молодою авторкою.

"Як ти?"- це назва першої збірки запорізької поетеси Валентини Вісленко. Молода, вродлива, талановита українка, яка з початку повномасштабної агресії рашистів проти України пише твори про те, що болить нам усім, про те, що відчувають всі запорожці.

Про обстріли, втрати, руйнування, полон "Азовців", але водночас і про віру в перемогу, підтримку ЗСУ, нашу витримку і незламність. Сьогодні були не тільки вірші, сьогодні ми почули пісні в авторському виконанні Валентини.

Багато творів написано під час повітряної тривоги, сидячи між двома стінами в коридорі квартири, є і такі, що народились в перші хвилини після вибухів. З вірою в Перемогу, з вдячністю військовослужбовцям! Більшість жінок в залі зі сьозами на очах слухали пані Валентину, особливо щемно сприймали її творчість дружини військових. Незламний наш народ! Переможемо!

Як повідомила Валентина Вісленко, кошти від продажу збірки будуть передані нашим захисникам на придбання дрону. На сьогодні це вже 7200», - написала на своїй фейсбук-сторінці Ірина Півень.

Як вірші перетворюються на дрон

А Валентина Вісленко повідомила, для кого зараз збирає кошти.

«Я віддаю АБСОЛЮТНО усі кошти на потреби ЗСУ. Не частково. Так, це моє рішення.

Собівартість друку книги майже 50 грн. Але ви, мої читачі, неймовірні! І купуєте збірку і за 100,200,500! Тому що так вірші перетворюються на дрон.

Зараз збираю не брату, а для Віктора Петровича. Петрович мені не брат:) Він був відеоператором одного з запорізьких каналів, а зараз захищає нас з вами.

Вчора вже було переведено 7250. На сьогодні зібрано ще 2600. До неділі збираю, а з понеділка відправляю тим, хто оплатив», - написала Валентина.

Молоду авторку - з почином!




Схожі новини: