Мова єднання: журналісти із Запоріжжя та Гуляйполя стали переможцями загальнонаціонального конкурсу

Переглядів: 365

20 вересня 2023 23:01

Мова єднання: журналісти із Запоріжжя та Гуляйполя стали переможцями загальнонаціонального конкурсу фото

В Одесі відбулася церемонія нагородження лауреатів ХХIV Загальнонаціонального конкурсу «Українська мова — мова єднання».

У заході взяли участь голова Запорізької обласної організації НСЖУ Наталія Кузьменко і журналістка газети “МИГ” Світлана Шкарупа, яка перемогла в номінації “Журналістика”.

Серед переможців конкурсу - журналіст, письменник Пилип-Полян Юрик із Запоріжжя і журналіст, письменник, краєзнавець Іван Кушніренко з Гуляйполя.

Сьогодні у Центрі журналістської солідарності Запоріжжя Наталія Кузьменко розповіла про фестиваль у Одесі і вручила заслужені нагороди Пилипу-Поляну Юрику і Івану Кушніренку.

Загальнонаціональний конкурс «Українська мова — мова єднання» був започаткований Одеською обласною організацією НСЖУ в 1999 році, коли ще, скажемо правду, українська мова ще не була такою розповсюдженою, як в останні роки. Проводився він щороку до Дня незалежності України. Єдиний виняток — 2022 рік.

Запоріжці долучилися до конкурсу, організатором і ініціатором якого є голова Одеської облорганізації НСЖУ Юрій Работін, в 2013 році. Першими лауреатами були Наталія Кузьменко і відповідальний секретар ЗОО НСЖУ Валентина Манжура. З їх легкої руки у конкурсі стали активно брати участь районні газети Запорізької області, які також ставали лауреатами.

- Судячи з того, що цьогоріч у конкурсі взяли участь 300 журналістів та письменників, він зараз дуже на часі, - підкреслила Наталія Кузьменко. - Ми не могли не взяти в ньому участь. В Одесу приїхали 15 учасників, яким частково компенсували витрати.

Хочу сказати, що в цьому році більшість учасників — письменники і поети, а не журналісти, як це було раніше. До речі, багато хто приїхав в Одесу вже з піснями. Поклали слова на музику, записали мінусовки і співали.

Наталя Кузьменко у подробицях розповіла як проходило відкриття фестивалю, де побували його учасники, як пройшло закриття та церемонія нагородження лауреатів. Окрім дипломів та подарунків для запорізьких лауреатів, Наталія Ігорівна привезла кілька примірників газети “Золотослів” на 90 (!) сторінок з творами лауреатів.

Зокрема, на 60-й сторінці опубліковано матеріал журналістки газети “МИГ” Світлани Шкарупи про Центр журналістської солідарності Запоріжжя і що про його роботу розповідають медійники-переселенці. За словами голови ЗОО НСЖУ, Світлана надіслала на конкурс близько 20 своїх матеріалів, а до спецвипуску газети комісія відібрала цей - “Вижити і не здатися!”.

Свої нагороди Світлана Шкарупа отримала в Одесі, а от для Івана Кушніренка та Пилипа-Поляна Юрика дипломи та подарунки привезла Наталія Кузьменко.

Івана Кушніренка відзначили за збірку “Гніздо сивого птаха”, в яку ввійшли повість “Лелече”, оповідання, бувальщини, написані в останні роки на тему російсько-української війни і людей в ній.

За словами Івана Кушніренка, книга народилася в Запоріжжі, куди вони з дружиною Лідою перебралися після того як майже місяць ховалися в Гуляйполі від обстрілів у підвалі. Два місяці Іван Кирилович знаходився у ступорі і нічого не писав.

До життя мешканця Гуляйполя повернув Центр журналістської солідарності, вірніше його співкоординатори Наталія Кузьменко і Валентина Манжура, які організовували різноманітні заходи для медійників-переселенців, у тому числі походи на концерти у філармонію, музей, сеанси арттерапії, різноманітні цікаві зустрічі. Журналіст і письменник щиро їм вдячний за це.

А Пилип-Полян Юрик став лауреатом за збірку віршів, сатири і прози “Чхаю на Пупу”, яку дуже високо оцінили організатори конкурсу, зазначивши оригінальність і високий рівень сатири запоріжця. Збірка побачила світ у 2022 році. Вірші, гуморески, байки і памфлети автор створив з 2014 року і до моменту видання книжки. Вони всі, як зазначав автор, “порушують тему російсько-української війни, марень російського президента-людожера та забамбуленого ним населення Росії”. Автор присвятив книжку мужнім захисникам України — воїнам ЗСУ, Нацгвардії й тероборони.

“Чхаю на Пупу” - 14-а книжка Пилипа-Поляна Юрика. Іван Кушніренко написав вже понад 90 книжок — художніх, історичних та краєзнавчих.

Іван Кушніренко читати уривки з книги-переможниці не став, своїми враженнями про його твори із збірки “Гніздо сивого птаха” поділилися колеги — Микола Білокопитов та Микола Бордюжа. І Пилип-Полян Юрик не став читати поезії з книги “Чхаю на Пупу”, він прочитав свій новий вірш “Перейменування” - про перейменування населених пунктів росії після нашої перемоги.

 




Схожі новини: