Одна замість двох: у Запоріжжі об'єднали лікарні

Переглядів: 413

15 вересня 2023 09:30

Одна замість двох: у Запоріжжі обєднали  лікарні фото

В Україні продовжується черговий етап медичної реформи — інфраструктурний, який зокрема передбачає поділ медзакладів на три типи: загальний, кластерний і надкластерний.

Нагадаємо, реформа в галузі охорони здоров’я в Україні стартувала ще 2018 року. ЇЇ суть полягає у переході від системи бюджетного фінансування до персоніфікованої оплати «за пацієнта» Національною службою здоров’я України.

Цьогоріч у лютому була оприлюднена нова Постанова Кабміну щодо формування в Україні спроможної мережі закладів охорони здоров’я, а саме поділ їх на загальні, кластерні і надкластерні. Кожна лікувальна установа має чітко відповідати певним вимогам, зокрема мати кадровий потенціал та матеріально-технічне оснащення.  Про реформу медзакладів в обласному центрі розповідається на сайті Запорізької міської ради.

- Для того, аби забезпечити мешканців та гостей нашого міста достатньо високим рівнем надання своєчасної медичної допомоги, формується і розробляється ця мережа. Крім того, в одному закладі надається більша кількість медичних послуг. Завдяки цьому реформуванню було проведено об’єднання двох міських лікарень – 2-ї і 8-ї, бо згідно з цією Постановою, на жаль, жодна з них не відповідала вимогам лікарень навіть загального типу. Одна надавала медичну допомогу хірургічного профілю – це 2-га міська лікарня, а 8-ма – терапевтичного. Це паліативна, реабілітаційна допомога, яка тут на досить високому рівні, і терапевтична, - зазначила начальниця КУ «Адміністрація з питань охорони здоров’я» міськради Олена Литвиненко.

Так, ліжковий фонд закладу було збільшено з 90 до 230 одиниць. Таким чином у структурі стаціонару функціонують терапевтичне відділення №1 на 30 ліжок, терапевтичне відділення №2 на 30 ліжок, неврологічне відділення на 30 ліжок, паліативне відділення на 30 ліжок, реабілітаційне відділення на 30 ліжок, хірургічне відділення на 80 ліжок (з ліжками інтенсивної терапії та паліативної допомоги).

- Що це дало? На сьогодні ми об’єднали 2 харчоблоки. Єдиний тепер функціонує у будівлі по вул. Харчовій. Загалом наша лікарня розташована за трьома адресами. Планується розділити хірургічне відділення на 80 ліжок: на чисту хірургію - 50 ліжок і гнійно-септичне відділення - 30 ліжок, яке теж є на сьогодні дуже затребуваним. Відкрити у структурі терапевтичного відділення 2 бокси для інфекційних хворих теж у планах. Плануємо до кінця цього року виконати. Все це дозволить нам увійти в реформу як лікарня загального профілю, - розповіла директорка КНП «Міська лікарня № 8» Надія Севальнєва.

Завдяки проведеній реорганізації було зменшено апарат управління закладами, здійснено оптимізацію ліжкового фонду закладу, з урахуванням потреб населення (відкрито неврологічне відділення на 30 ліжок, стаціонарне реабілітаційне відділення).

Закладом було укладено з НСЗУ договір про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій на 2023 рік за 15 пакетами. Впорядковано взаємодію з НСЗУ, що дозволить на 2024 рік збільшити суму глобальної ставки.

- Ми дуже гарно працювали і працюємо з Національною службою здоров’я України, маємо можливість не тільки платити заробітну платню, але й розвиватися, виконувати ремонти, закуповувати дороговартісне обладнання. Ми дуже задоволені роботою з НСЗУ, - додала Надія Севальнєва.

 




Схожі новини: