Чому люди стають кошатниками і як це впливає на здоров’я

Переглядів: 603

13 вересня 2023 17:40

Чому люди стають кошатниками і як це впливає на здоров’я фото

Люди діляться на два типи — одні зараховують себе до собачників, інші — до кошатників. У всіх домашніх тварин є свої плюси, але саме кішки мають унікальний вплив на психіку і здоров’я своїх власників.

Найбільш котячою країною, з упевненістю можна назвати США, де з мільйонами американців проживають близько 85 мільйонів кішок. І цифра продовжує зростати.

Іноді любов до вихованця досягає такого рівня, що він стає чи не єдиним, з ким можна поговорити по душах і кого посвячують у глибинні секрети душі. Але чи є такі стосунки нормальними і здоровими на психологічному та біологічному рівнях?

Що кажуть дослідники

Згідно з аналізом ДНК, предком сучасної любительки точити кігті о меблі була африканська дика кішка Felis silvestris lybica, яка мешкала в Північній Африці, Єгипті, на Близькому Сході та в Центральній Азії. За даними досліджень, стосунки людей з котячими почалися приблизно 9500 років тому. Єгиптяни вірили, що їхні чотирилапі супутники уособлюють божественну енергію та поклонялися їм.

Наукова керівниця Національного центру наукових досліджень Франції докторка Єва-Марія Гайгл назвала схильність котів до людини еволюційною перевагою. Вони — природжені мисливці, тож із легкістю розправлялися з гризунами в коморах із борошном і зерном. А людство усвідомило користь від пухнастих створінь і стало активно одомашнювати їх.

Доктор виявила щонайменше 13 котячих генів, які явно свідчать про трансформацію тварин від диких до доброзичливих. Ці гени пов’язані з пізнанням і поведінкою, що й посилило здатність кішок до навчання на основі харчової винагороди, а також знизило рівень їхнього страху перед людьми.

Чому людям подобаються кішки

Доктор Патриція Пендрі з державного університету Вашингтон у США вивчає взаємодію людини і тварин. Вона провела дослідження і особливо сильну прихильність виявила у високоемоційних людей і кішок.

Люди потрапляють під вплив муркотливих створінь через їхню непередбачуваність і безпосередність. Ці два фактори підсаджують власників на очікування чогось такого від своїх вихованців.

А оскільки характер і дії непередбачувані, ми можемо опинитися в їхньому полоні, навіть звикнути, адже дуже складно відмовитися від можливості отримати приємний досвід спілкування з твариною

Як кішки впливають на людину

У своїй книжці «Далеко від Кенсінгтона» письменниця Мюріел Спарк звертає увагу на спокій кішок, який поступово починає впливати і на нас. Усе, що заважає зосередиться, згодом відійде на другий план, якщо в домі з’явиться «вона».

Однієї присутності вже достатньо. Вплив, який кішки чинять на концентрацію, дивовижний і дуже загадковий

Цікаво, що ці створіння не просто дарують візуальну і тактильну насолоду, а й несуть практичну користь. 

Після проведеного в США дослідження, виявилося, що кішки здатні вберегти людей від цілої низки проблем зі здоров’ям, наприклад:

- Серцевих нападів

- Стресу та дратівливості

- Нападів астми

- Депресії та пригніченості

А раннє знайомство дітей з кішками і зовсім знижує ризик розвитку у них алергії. Це пов’язано з тим, що спілкування з ними сприяє засвоєнню одного з видів сіалової кислоти, яка не зустрічається в природному вигляді, але, як виявилося, регулює запальні реакції.

Джерело: Novamed




Схожі новини: