У перший клас — із «Патріота»: у запорізькому шелтері дітям створили умови для дистанційного навчання

Переглядів: 499

5 вересня 2023 22:21

У перший клас — із «Патріота»: у запорізькому шелтері дітям  створили умови для дистанційного навчання фото

Понад 30 осіб з окупованих територій Запорізької області та населених пуктів, які постійно обстрілює ворог, мешкають сьогодні у шелтері “Патріот”, який урочисто відкрили 8 червня 2023 року.

Серед мешканців - 13 дітей, тому до початку навчального року у місці прихистку переселенців старанно готувалися.

“Перший раз в перший клас!! Це завжди свято! І в шелтері "Патріот" є першачок))І це свято залишиться з ним назавжди. Сам обирав букет і не вагаючись обрав жовто-блакитний)). А до школи збирали наших дітей з шелтеру усім світом)) Дякуємо UNICEF і звичайним пересічним запоріжцям за канцтовари. БФ Life Line Ukraine щиро дякуємо за 5 нових чудових ноутбуків ASUS!! Ви неймовірні!! Вже сьогодня на онлайн уроці Женя отримав 10 з англійської!! Всі щасливі!! І ще велика подяка Nova Poshta Humanitarian за безкоштовну доставку!! Надійні партнери! - написала на фейсбук-сторінці директорка шелтеру «Патріот», відома запорізька волонтерка Інна Лук"янова.

Навчальні місця для дітей облаштували у великій щойно відремонтованій залі.

Шелтер розрахований на проживання 60 осіб, які мають статус ВПО або втратили житло внаслідок російської агресії.

За перший місяць свого функціонування шелтер, який у Запоріжжі відкрила ГО "Всеукраїнське об'єднання «Патріот», надав прихисток 30 мешканцям окупованих територій Запорізької, Донецької та Херсонської областей.

До речі, ця громадська організація стала лауреатом регіонального конкурсу "Благодійне Запоріжжя-2022": "Благодійність на захисті України" - зайняла 2 місце у номінації "Благочинність у соціальній сфері".

Приміщення надала міська рада,  в облаштуванні дуже допомогли благодійники

Про історію створення шелтеру та принципи його функціонування розповіла керівник проєкту Інна Лук’янова.

- З першого дня евакуації жителів окупованих територій ми з волонтерами були біля “Епіцентру”, де знаходився пункт прийому. Тоді за добу у Запоріжжя приїздило по 1500-2000 осіб. До нас підходили люди, розпитували. Була нагальна проблема — евакуйованим не було де жити. Міська влада надавала місця в дитячих садочках на 3 дні — і все.

Почали з того, що знаходили запоріжців, які могли надати житло і розселяли евакуйованих. Частину виїхавших з окупації переправляли в інші міста та за кордон.

Але частина залишалася тут. І відсутність житла для них — це була постійна проблема. Було вже холодно, а ми знаходили людей в наметах у посадках. І вони казали, що їм ніде жити, - розповідає Інна Лук’янова.

За її словами, ідея відкриття шелтеру виникла ще влітку. Місяця три Інна писала листи до міської влади, у різні інстанції з проханням виділити приміщення.

- Боже, що нам показували! Деякі приміщення були взагалі як бомжатники — ні даху, ні підлоги, ні вікон. Ми такого надивилися! Оце приміщення, де зараз знаходиться шелтер, було найкращим з усіх запропонованих. Хоча воно також знаходилося у страшному стані, було занедбане, - продовжує Інна.

Рішення про передачу приміщень під організацію шелтеру “Патріот” депутати Запорізької міської ради прийняли 7 грудня 2022 року. Ще два місяці пішло на оформлення документів про передачу.

Поки вони оформлювалися, волонтерка дарма час не втрачала: прораховувала кошторис — який об’єм робіт треба зробити, скільки будуть коштувати матеріали для ремонту та сама робота тощо.

Тільки 7 квітня було отримано погодження на поточний ремонт. А вже 8 червня 2023 шелтер “Патріот” у присутності численних гостей (їх було понад 150) урочисто відкрили. Точніше, відкрили більшу його частину, бо ще треба було відремонтувати кілька кімнат.

На момент відкриття оновили коридор, 7 жилих кімнат (всього їх буде 10), велику кімната для відпочинку та занять, кухню, туалети (в одному встановили пральну машинку), душову з трьома кабінками.

Популярністю користуються кімнати на родину — батьків та двох дітей. Є й велика кімната, де проживали семеро дітей.

Кошти надали потужні спонсори: Асоціація японсько-української дружби “Краяни” - на ремонт та облаштування, Lifeline Ukraine Foundation фінансує витрати на комунальні послуги і безкоштовне харчування мешканців шелтеру.

А компанія з виробництва побутової техніки “Сатурн” передала для “Патріота” чимало потрібних у побуті речей — вентилятори, мікрохвильову піч, духовий шкаф, термопоти, пилососи, кондиціонери, мультиварки, світильники, холодильники тощо.

- Чому ми відкрились? Тому що у нас вже жили люди — Гєна з Мелітополя, Саша з Бердянська, переселенці з Маріуполя, з Нової Каховки. Тобто, ми ще офіційно не відкрилися, а люди вже просилися: “Можна у вас пожити?” Звичайно, можна. Чого було тягнути з відкриттям? - говорить Інна Лук’янова.

Всі родини, як зазначає волонтерка, мають якісь проблеми. Тому в шелтер запрошують психологів, юристів, які консультують людей з різних питань.

Частина переселенців має проблеми зі здоров’ям. Зокрема у шелтері опікуються людиною, яку при перетині блокпосту окупант вдарив прикладом по голові і вона втратила зір.

- Ми весь час включаємось, допомагаємо, - констатує керівниця шелтеру.

У шелтері щодня поззмінно чергують волонтери, які слідкують за порядком і до яких переселенці можуть звернутися у разі виникнення якихось проблем.

Усім має бути комфортно

Один раз на день мешканці шелтеру мають можливість безкоштовно поїсти у кухні-їдальні — пообідати. Можуть і самостійно тут готувати.

Як розповіла волонтерка Світлана Василюк, обід повноцінний - складається з першої і другої страв, компоту. А ще людям видають по дві булочки.

- Ми домовилися з кафе “Сенс”, вони готують їжу, а ми забираємо її в контейнерах, - проінформувала Світлана Василюк.

Окремо слід зазначити, що у “Патріоті” заборонено вживання алкоголю. Людей спочатку поселяють з випробувальним терміном у 5 днів. Якщо за цей час на них нарікань не буде і вони будуть себе достойно поводити, вони зможуть жити тут і далі.

- Усім має бути комфортно. Якщо людина не вписується в середовище і всім некомфортно, то за п’ять днів ми кажемо: “Вибачте, до побачення, шукайте інше житло”. Один раз було, що родину попросили виїхати — вони зловживали алкоголем, не прибирали за собою, - зазначає Інна Лук'янова.

Напередодні нового навчального року у шелтері побувала знімальна група “5 каналу”. Журналіст Денис Розенков поспілкувався з мешканцями шелтеру та його директоркою Інною Лук’яновою.

"Хочеться додому"

...Через постійні ворожі обстріли та відсутність комунальних благ пані Людмила евакуювалася із прифронтового Степногірська разом із дітьми. Тепер звикають до нового життя у Запоріжжі.

"Не стріляють, вже добре! Я тут із двома дітьми. Старший просто поїхав, сьогодні їх повезли на екскурсію в Дніпропетровськ. А доня зі мною залишилася. Теж їздили гуляти, по місту трохи гуляємо", – поділилася Людмила.

А пенсіонерка Надія Кібалюк залишила свою хату в Оріхові півтора року тому і відтоді вже наїздилася по всій країні.

"Хочеться додому. Жили в садочку у Вінницькій області, Хмільник місто, рік жили, потім на квартирі жила три місяці, приїхала сюди. В перемогу віримо", – заплакала Надія Кібалюк.

Діти будуть повноцінно навчатися

Директорка “Патріоту” Інна Лук’янова у минулому – науковиця, працювала у столичному інституті онкології. Але відколи почалися бойові дії на Сході, займається волонтерством. Із початком повномасштабного вторгнення зустрічала та розміщувала вимушених переселенців у наметах на вулиці. Інна розповіла як створювався шелтер і як він зараз функціонує. Зокрема, мова зайшла і про школярів. Діти вчаться у школі поруч з шелтером.

«Нам наші спонсори з Нідерландів передали п'ять нових ноутбуків. Діти будуть повноцінно навчатися. Ми ще й проконтролюємо, щоб вони навчалися", – запевнила журналіста Інна Лук'янова.

 




Схожі новини: