Очільник окупованого міста Запорізької області звернувся до Президента

Переглядів: 456

5 вересня 2023 09:17

Очільник окупованого міста Запорізької області звернувся до Президента фото

Енергодарський міський голова Дмитро Орлов створив електронну петицію «Про присвоєння почесного звання «Герой України» Федану Савелію Дмитровичу (посмертно)»

4 вересня в приміщенні київського крематорія відбулося прощання з 21-річним лейтенантом Савелієм Феданом з Енергодара. Савелій пішов з життя 27 серпня внаслідок тяжких поранень, отриманих в районі села Роботине на Мелітопольському напрямку.

У день його похорону міський голова Дмитро Орлов розмістив на сайті Президента електронну петицію №22/204452-еп «Про присвоєння почесного звання «Герой України» Федану Савелію Дмитровичу (посмертно)».

«Шановний пане Президенте! Прошу розглянути петицію про присвоєння почесного звання «Герой України» (посмертно) військовослужбовцю Збройних Сил України, лейтенанту, командиру аеромобільної роти Десантно-штурмових військ ЗСУ, 21-річному Федану Савелію Дмитровичу.

Савелій народився в Енергодарі 10 травня 2002 року. Його добре знали, любили та поважали в рідному місті. Від самого дитинства, яке прийшлося на початок російської агресії у 2014 році, брав активну участь у всіх патріотичних заходах у рідному Енергодарі, активно волонтерив, допомагав військовим, їздив у військові шпиталі, давав концерти та збирав гроші для наших захисників. У складі команди волонтерів вперше побував на передовій - у зоні проведення Антитерористичної операції - у віці 13 років.

Савелій відомий в Енергодарі з дитинства як обдарований, талановитий юнак, свідомий та щирий патріот своєї країни, як глибока особистість. Він писав та виконував патріотичні пісні власного авторства. З однією з них під назвою «Україна» у 16 років виступав на популярному талант-шоу «Х-фактор».

Ще з юних літ Савелій Федан визначився, що стане військовим. Першим кроком на цьому шляху стало навчання в Запорізькому обласному ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою «Захисник». Після — вступив до факультету підготовки спеціалістів Десантно-штурмових військ Одеської Військової академії.

З початком повномасштабної війни рф проти України, одразу після

дострокового випуску з Академії на 4 курсі, Савелій Федан долучився до лав Збройних Сил. У складі бойового підрозділу боронив Україну спочатку на Бахмутському, а потім і на Запорізькому напрямку. Незважаючи на свій юний вік, за мужність та професійні якості військового та офіцера був нагороджений медаллю За участь в боях «Бахмутський рубіж», Срібним Хрестом, має відзнаку Міністерства оборони України «За зразкову службу».

Побратими та друзі відзначали його як сміливого та мужнього воїна, гарного командира, справжнього Героя та патріота своєї країни.

У серпні 2023 року, виконуючи чергове бойове завдання біля с. Роботине Запорізької області, внаслідок мінометного обстрілу противника отримав поранення, не сумісні з життям. 27 серпня Савелія Федана не стало. Савелію був всього 21 рік, він нещодавно одружився та мав великі плани на життя.

Хлопець загинув у бою за свободу та незалежність України, не встигнувши побачити своє рідне місто звільненим від окупантів. Жителі Енергодара пам’ятатимуть свого Героя, який сплатив надвисоку ціну за нашу майбутню Перемогу. Для всіх енергодарців Савелій Федан є уособленням мужності, відданості своїй країні, людської гідності та офіцерської честі.

За особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку, від імені всієї громади Енергодара прошу присвоїти Федану Савелію Дмитровичу почесне звання «Герой України» (посмертно).

Вічна пам`ять, честь та слава полеглому Герою, справжньому Воїну, гідному сину України», - написав Дмитро Орлов.

За добу   електронна петиція зібрала 1611 голосів з необхідних 25000. Збір підписів триває, залишився 91 день. Дмитро Орлов просить усіх енергодарців і мешканців Запорізької області підписати  петицію про присвоєння Савелію Федану звання "Герой України" (посмертно).

 

 




Схожі новини: