Взяти слід: у Запоріжжі пройшли безпрецедентні змагання

Переглядів: 1120

30 серпня 2023 08:13

Взяти слід: у Запоріжжі пройшли безпрецедентні змагання фото

У Запоріжжі змагалися фахівці-кінологи силових підрозділів

На базі Запорізького обласного клубу службового собаківництва Товариства сприяння обороні України відбулись змагання з багатоборства фахівців-кінологів силових підрозділів Запорізької області. Участь у турнірі взяли 15 кінологів, які представляли Нацполіцію (працівники кінологічного центру, конвойної служби, КОРДу), СБУ, Національну гвардію, ДКВС (кінологи державних установ «Вільнянська установа виконання покарань (№11)» та «Вільнянська виправна колонія (№20)», воєнізованої охорони та команди Товариства сприяння обороні України.

Ініціатор та організатор змагань - керівник Запорізького обласного клубу службового собаківництва ТСО України Євген Михайлов, який багато років очолював кінологічний центр ГУНП в Запорізькій області.

Змагання проводилися на території учбово-дресирувального центру службового собаківництва з дотриманням вимог безпеки, без присутності глядачів. Учасники демонстрували здібності своїх вихованців у таких дисциплінах - «спецкурс» (слідова робота, вибірка речей за запаховим слідом), “смуга перешкод”, “загальний курс дресирування” і “захист” (лобова атака і затримання озброєного порушника).

Захід пройшов успішно, собаки та їх провідники-кінологи показали високий рівень підготовки.

Пухнаста красуня  отримала кубок найменшої учасниці турніру

Поліцію Запорізької області представляли чотири кінологи з чотирилапими вихованцями.

«Наші собаки постійно приймають участь у таких заходах. Адже це потрібно, в першу чергу, для покращення рівня підготовки наших кінологів, щоб вони мали змогу показати свої вміння не тільки на дресмайданчиках, але й позмагатися з іншими суперниками безпосередньо "на полі бою", – цитує начальника кінологічного центру ГУНП в Запорізькій області капітана поліції Романа Кацубу відділ комунікацій відомства. – Сьогодні поліцію у спортивному чемпіонаті представляють службові собаки Оскар, Райд, Уран і Сарбона. Якщо в Оскара вже є певні досягнення, то, наприклад, 9-місячну Сарбону на заході такого рівня ми випробуємо вперше».

Поліцейські не залишилися без нагород. У результаті запеклих протиборств у номінаціях загального курсу дресирування та захисту людини першість виборов поліцейський КОРДу Сергій Головко зі своїм вихованцем Оскаром. Друге та третє місця в номінації «спецкурс за запаховим слідом та вибірки речі» здобули інспектор-кінолог Олександр Авраменко з німцем Райдом і кінологиня Ксенія Великжаніна з вівчаркою Сарбоною. До речі, ця пухнаста красуня ще й отримала кубок найменшої учасниці турніру.

Пенітенціарну службу на змаганнях представляли кінологи з двох державних установ - «Вільнянська установа виконання покарань (№11)» і «Вільнянська виправна колонія (№20)». Команда «Мокрий ніс» виступила чудово — в командному заліку вона стала першою. І в особистому представник служби показав відмінний результат - кінолог з ДУ «Вільнянська виправна колонія (№20)» Іван Ткачук з бельгійською вівчаркою Кора став переможцем. Вони також перемогли у змаганні «спецкурс».

Його напарник по команді кінолог ДУ «Вільнянська установа виконання покарань (№11)» Олександр Сіманович посів 2 місце у змаганні «смуга перешкод», а в змаганні «захист» — 3 місце.

Аналогів немає!

Як зазначив керівник Запорізького обласного клубу службового собаківництва ТСО України, головний суддя змагань Євген Михайлов, на цих змаганнях вперше в Україні об“єднали кінологів з різних силових структур.

- Організувати змагання було непросто, адже різні підрозділи, і у кожного своя система підготовки службових собак, - зазначив Євген Васильович. - Збирали керівників, потім — суддів, потім — оргкомітет. Але у результаті знайшли точки дотику. Як я собі в голові вибудував ці змагання, так ми й зробили.

В Україні нема такого прецеденту, щоб усі силові підрозділи зібралися на одних змаганнях. Аналогів немає!

Хочу зазначити, що у нас переважно змагалися бойові кінологи, які після закінчення турніру відправилися на передову, і в тому числі на передову боротьби зі злочинністю. Так, коли через годину я зателефонував учасниці, вона з собакою була вже на місці вбивства в Шевченківському районі.

За словами Євгена Михайлова, змагання для кінологів з силових структур провели вперше за останні 8 років - йому захотілося перевірити натренованість службових собак з силових структур.

Закінчивши службу в поліції, колишній начальник кінологічного центру ГУНП впровадив програму підготовки службових собак на базі обласного клубу службового собаківництва ТСОУ, який очолив. Вона розрахована на три роки, заняття проводять інструктори клубу.

Курс вже закінчили 5 кінологів з установ ДКВС, зараз навчаються троє поліцейських. Є заявки від представників ТрО, 55 та 47 бригад ЗСУ. На навчання зі своїми вихованцями приходять і цивільні власники вівчарок.

Цивільні з собаками чергували на блокпостах

- Коли розпочалося широкомасштабне вторгнення рф, для чергувань на блокпостах знадобилися люди з собаками, цивільні люди,- згадує Євген Михайлов. - Була інформація, що в Запоріжжя збирається зайти диверсійно-розвідувальна група. І перше, що повинна зробити ця ДРГ — знищити блокпости біля міста. А потім вже зайти у Запоріжжя. Ми кинули клич і відгукнулися запоріжці, які вийшли з собаками чергувати вночі. Чергували майже півроку.

Ті, які у нас проходили підготовку, на 100% показали позитивний результат. Хоча ми й не знали, що таке буде в країні, програма, яку  пропонували для навчання, виявилася актуальною. І себе виправдала! Кінологи, які пройшли у нас навчання і отримали сертифікати, були повністю задіяні для чергування на блокпостах.

Натреновані на заняттях у клубі собаки показували, чому навчилися на заняттях. До речі, ці собаки відрізняються від собак, які тренуються для виступів на спортивних змаганнях.

Хочу зазначити, що у кінологів з силових структур і у цивільних людей, які займаються з собаками спортом, психологія різна. Так, при виникненні потенційної небезпеки, цивільні ховають за себе собаку і йдуть самі дивитися, що ж там таке. А кінологи з силових структур скрізь пускають собаку — щоб ніж, кулю чи заточку собака прийняла на себе. А у кінолога з’являються долі секунди, щоб зійти з траєкторії вогню. Так, собака може загинути, але залишиться живим кінолог, співробітники групи затримання чи люди на блокпосту.

Коли собака знаходиться в “секреті”, вона повинна вміти вухами, мордою, показати кінологу, що йде чужий. Ми цей навик відпрацьовуємо на заняттях.

Був такий прецедент, коли наш кінолог вночі чергувала на блокпосту і по собаці зрозуміла, що поруч є хтось чужий. Вона подивилася і сказала, що там — тварина, собака. На посту були ще кілька людей. Включили прожектор і, дійсно, поруч була собака. У них прямо щелепи відвисли: як можна було зрозуміти по  собаці, що до блокпосту підійшла саме собака, а не кішка, наприклад.

Але ж хто такий кінолог? Це посередник між собакою і людьми. Кінолог повинен знати свою собаку, довіряти їй і вміти перекладати з собачої мови. Якби поруч з блокпостом ходила людина - у собаки піднялась би шерсть, якщо б це була кішка - пес би по іншому це показав. Отакі нюанси!

Тобто програма “Підготовка патрульно-розшукової собаки”, яку ми пропонуємо, вона повністю себе виправдала і показала свою життєздатність.

Євген Михайлов підкреслює, що наразі є необхідність в підготовці собак, які шукають людей під завалами. Це буде актуальним, поки продовжується повномасштабна збройна агресія рф.

Другий напрямок — підготовка собак вибухо-технічної спрямованості, які будуть навчені шукати міни. Розмінування територій у нас в країні буде тривати, на жаль, не один рік.

І завжди будуть затребувані службові собаки в патрульно-розшуковій службі.

- Ці змагання я вирішив провести, щоб подивитися навченність службових собак у силових структурах, - підкреслив Євген Михайлов. - Усі учасники-кінологи продемонстрували, чому навчили своїх собак.

Як вважає виконуюча обов’язки голови ТСОУ Запорізької області, депутат обласної ради Оксана Бугайчук, захід, проведенний на базі обласного клубу службового собаківництва, вийшов дуже потужним.

- У наших реаліях, під час воєнного стану, дуже важко проводити такі змагання. Але все вийшло завдяки нашому Євгену Михайлову, який виявив ініціативу і доклав багато зусиль, щоб провести змагання на такому високому рівні, - зазначила Оксана Бугайчук. - Змагання були з дуже потужним зарядом позитивної енергії! Ми дуже вдячні голові громадської організації “Товариство сприяння обороні України (ТСОУ)” Сергію Мефодійовичу Кошину за надану грошову допомогу для проведення змагань.

Фахівців-кінологів нагородили кубками та пам’ятними подарунками. Організатори висловлюють подяку спонсорам за надану матеріальну допомогу та допомогу у вигляді призового фонду: К9.shop.com.ua, ARSA (амуніція для собак), Royal Canin, ЦК ТСО України.

Переможці

Змагання “Спецкурс”

1 м. - Іван Ткачук

2 м. - Ксенія Великжаніна

3 м. - Олександр Авраменко

Змагання “Смуга перешкод”

1 м. - Іван Ткачук

2 м. - Олександр Сіманович

3 м. - Володимир Малишев

Змагання “Загальний курс дресирування”

1 м. - Сергій Головко

2 м. - Олексій Кудінцев

3 м. - Дмитро Уманець

Змагання “Захист”

1 м. - Сергій Головко

2 м. - Данііл Михайлов

3 м. - Олександр Сіманович

В особистому заліку

1 м. - Іван Ткачук з бельгійською вівчаркою Кора (кінолог з ДУ «Вільнянська виправна колонія (№20)»)

2 м. - Олександр Авраменко з німецькою вівчаркою Райдом (КЦ ГУНП)

3 м. - Данііл Михайлов з німецькою вівчаркою Алукард Олександрівська Знать (ТСОУ).

У командному заліку:

1 м. - Мокрий ніс — 679,5 (Іван Ткачук, Олександр Сіманович)

2 м. - Динамо — 594 (Сергій Головко, Олексій Кудінцев)

3 м. - Вовчиці — 573 (Ксенія Великжаніна, Влада Кишкіна).




Схожі новини: