На щиті: Україна повернула тіла ще 84 полеглих захисників

Переглядів: 507

29 серпня 2023 17:33

На щиті: Україна повернула тіла ще 84 полеглих захисників  фото

Сьогодні відбулася репатріація тіл загиблих українських військовослужбовців із тимчасово окупованих територій України

Як повідомляє Мінреінтеграції, вдалося повернути тіла ще 84 оборонців.

Репатріація тіл із ТОТ відбулася за сприяння Мінреінтеграції, Уповноваженого зі зниклих безвісти у співпраці з Об’єднаним центром при СБУ, ЦВС ЗСУ, іншими силовими структурами, відомствами та міжнародними організаціями.

“Передача тіл загиблих військових здійснюється відповідно до норм Женевських конвенцій. Тіла наших захисників після ідентифікації будуть передані їхнім рідним для гідного поховання», - говориться у повідомленні.

Вони повертаються додому “на щиті”. Саме такий надпис з недавнього часу можна побачити на автомобілях, які перевозять загиблих захисників. Але, на жаль, ще не всі українці розуміють, що це востаннє повертається додому герой, який віддав своє життя за незалежність України, за нас з вами.

"Українці, пишу відразу до всіх, хто за стільки часу війни не знає, що означає напис на авто «НА ЩИТІ» і не знає елементарних правил поваги і навіть правил дорожнього руху, коли бачите машину поліції з червоними маячками і з прапорами,нааписала на своїй фейсбук-сторінці Інна Тисленко з Броварів. - Невже так важко зупинити свої машини перед таким транспортом? Невже ви не встигнете, якщо на хвилину зупинитесь і віддасте шану воїну, якого везуть востаннє додому? Невже ваші ноги переламаються, якщо ви станете на коліно?

Ми приблизно 30 хв їхали за таким авто і знаєте скільки зустрічних машин зупинилося? 3 легкові і 1 фура. З однієї тільки вийшли люди і стали на коліна і це були пенсіонери. У мене все… Сором!

Вирішила все-таки написати про історичний контекст вислову «Зі щитом або на щиті». Можливо дійсно хтось не знає його значення, тому прошу, ознайомтесь.

Словосполучення «Зі щитом або на щиті» використовували ще в стародавній Спарті. Воно має метафоричне значення — заклик перемогти, добитися мети або з честю загинути. Проводжаючи солдатів у військову експедицію, спартанські матері говорили: «Зі щитом або на щиті».

До 2022 року на таких евакуаційних машинах був інший, російський напис «Груз 200». Але наші військові вони не «груз», вони - Герої. Тому офіційно було прийнято рішення змінити цей напис. Першою хто проявив таку ініціативу була волонтерка Тата Кеплер і її мама зробила власноруч напис на авто. Тому, якщо побачите таке авто, то знайте, це ще один Герой назавжди НА ЩИТІ повертається додому".

 




Схожі новини: