Женуть додому: запорізький гауляйтер розпорядився повернути до місць постійного проживання усіх евакуйованих

Переглядів: 527

27 серпня 2023 14:31

Женуть додому: запорізький гауляйтер розпорядився повернути до місць постійного проживання  усіх евакуйованих  фото

Запорізький гауляйтер євген балицький підписав розпорядження про організацію заходів по забезпеченню повернення громадян з пунктів тимчасового розміщення у місця постійного проживання в Запорізькій області

Розпорядження «временно исполняющего обязанности губернатора Запорожской области» про повернення мешканців області до місць їх проживання опубліковано на сайті окупаційної адміністрації. Офіційна причина: «в связи с сокращением риска угрозы жизни». Підписано воно 18 серпня, а саму деевакуацію наказано провести з 21 по 25 серпня.

Згідно розпорядження також створюється комісія, яка розглядатиме "отдельные сложные жизненные ситуации, препятствующие возвращению граждан из пунктов временного размещения в места постоянного проживания". Про подробиці повідомляє Бердянськ сьогодні.

Рішення про евакуацію балицький оголосив на початку травня ще до активного руху Збройних Сил України. Тоді людей вивозили з багатьох населених пунктів: міст та селищ Токмак, Пологи, Розівка, Камʼянка, Василівка, Енергодар та багатьох інших.

«Нажахавши людей, їх терміново вивезли до Бердянська. Частина з них не зрозуміли причини цих дій та повернулись одразу додому. А частина залишилась безкоштовно відпочивати на морі. Доречі, окупаційні власті обʼєднали евакуацію з паспортизацією - оформив прямо у місцях розселення російські паспорти багатьом мешканцям сіл.

Останній місяць евакуація стала справжньою. Люди почали виїжджати зі своїх домівок до Бердянську, бо лінія фронту почала рухатись, а знаходитись поряд з полем бою - дійсно стало страшно. Тепер вони роблять це самостійно та за власний кошт. Наприклад, зараз у Бердянську багато мешканців Роботино. Та й Токмак, який зараз всього 20 кілометрів від фронту і де по позиціям окупантів прилітає іноді по декілька разів за день, вже далеко не саме безпечне місце.

Але біженці більше не потрібні адміністрації і їх відправляють додому. Армії путіна набагато легше тримати оборону, розташовуючись у сусідніх будинках з цивільними людьми. До того ж, скоріш за все, закінчилась програма фінансування евакуації, за яку балицький нещодавно подякував особисто путіну. А немає грошей, немає і «загрози», - повідомляє Бердянськ сьогодні.

Ймовірніше всього, мешканців повертають через наближення псевдовиборів в окупаційні органи влади, тобто щоб було якомога більше «виборців».

«На тимчасово окупованій території Запорізької області росіяни активно готуються до проведення "виборів". Так, з 31 серпня окупанти будуть проводити обходи по будинках жителів. А 10 вересня, в єдиний день голосування, планують залучити масовку з Криму та регіонів рф для створення картинки відвідуваності "виборів", - повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

Ще однією причиною розпорядження про деевакуацію може бути бажання балицького прикритися мирними мешканцями та розповісти, як ЗСУ бомбардують їхні будинки. Оскільки останнім часом Сили оборони України проводять активні бойові дії по знищенню ворога і звільненню території України.




Схожі новини: