Згадка про Славу: дружина загиблого запорізького героя вважає, що на Хортиці повинен бути меморіал на його честь

Переглядів: 606

25 серпня 2023 16:38

Згадка про Славу: дружина загиблого запорізького героя вважає, що на Хортиці повинен бути меморіал на його честь фото

Відомий історик, працівник Національного заповідника «Хортиця», кіборг В’ячеслав Зайцев загинув 5 жовтня 2022 року

Його дружина Оксана Зайцева вважає, що на Хортиці повинен бути монумент на честь її чоловіка-героя, який загинув, відстоючи незалежність України. Взимку було розпочато збір на  спорудження знаку, але він “став”. Своїми роздумами Оксана поділилася на фейсбук-сторінці.

«Незалежність. Вимучена. Вистраждана. Для кожного вона має різну ціну. Комусь вона коштувала донату в 100 гривень, іншому коштувала життя. У фрази «вічна пам’ять» теж є ціна та строк придатності. В січні 23 року було розпочато збір коштів на встановлення меморіалу на честь Zaitsev Viacheslav на острові Хортиця. Тоді ж було зібрано невелику частину коштів на запланований проект.

Сьогодні я дізналась, що з тих пір розмір зібраної суми не змінився ні на гривню. Я чула багато думок з цього приводу - не на часі, не достойний, збираєш гроші собі в кишеню. Кожен бажаючий вважав за потрібне висловити мені свою думку в пп.

Але я знаю, що проект має бути. Бо якщо країна буде знецінювати та забувати таких людей як Слава, то в неї не буде майбутнього. На Хортиці має бути матеріальна згадка про Славу, на віки. Бо Хортицею він був у Слов’янську, Іловайську, ДАПі, Бахмуті. Він Хортицею жив, і Хортицею загинув. Заради всіх нас. Тож, не підведіть його віру в людей», - написала Оксана Зайцева.

Завідувач відділу наукової бібліотеки та архіву Національного заповідника "Хортиця" В’ячеслав Зайцев у березні 2014 року був мобілізований до лав Збройних сил України. Був учасником Антитерористичної операції на Сході України у складі 79-ї окремої аеромобільної бригади.

Вячеслав Зайцев - оборонець Донецького аеропорту, учасник боїв у Південному котлі та Дебальцевому. Був двічі поранений. За бойові заслуги відзначений державною нагородою - орденом "За мужність" третього ступеня.

З початком широкомасштабного вторгнення рф В’ячеслав знову став до лав ЗСУ.

«Будемо їздити на Південний берег Криму на відпочинок, в Алушту і Ялту. Будемо здобувати вугілля на наших шахтах на Донбасі, відновлювати нашу Україну. І за все це буде сплачувати російський народ, зрозуміло. Від репарацій він не відхреститься», - казав захисник України. На жаль, не судилося...

В’ячеслав Зайцев загинув на Донецькому напрямку. Його особисті речі можна побачити у Запорізькому краєзнавчому музеї на виставці «На шляху до Незалежності».




Схожі новини: