За мужність і відвагу: дві військові частини з місцем дислокації у Запоріжжі отримали відзнаку від Президента

Переглядів: 729

25 серпня 2023 12:41

За мужність і відвагу: дві військові частини з місцем дислокації у Запоріжжі отримали відзнаку від Президента фото

На урочистих заходах з нагоди Дня Незалежності України Президент Володимир Зеленський вручив державні нагороди, відзнаки військовим частинам і бойові прапори зі стрічками з почесними найменуваннями

Серед нагороджених - дві військові частини, які дислокуються у Запоріжжі: 15 бригада оперативного призначення імені Героя України лейтенанта Богдана Завади Нацгвардії і 8 прикордонний загін, який до початку повномасштабного вторгнення базувався у Бердянську.

«Пам’ятаємо, через що пройшов український народ. Бачимо, що загрожує. Б’ємося з ворогом. І знаємо, що ми вміємо. Вміємо перемагати! І переможемо! Українські діти на українських площах і вулицях так само святкуватимуть українську незалежність. Наші онуки святкуватимуть. І їхні онуки. Так само разом із друзями нашої держави. Із союзниками та партнерами України, яких Україна сама собі обиратиме, завжди вільно», – зазначив Президент.

В урочистостях узяли участь високі гості з іноземних держав, зокрема Президент Португальської Республіки Марселу Ребелу де Соуза, Президент Литовської Республіки Гітанас Наусєда, Прем’єр-міністр Королівства Норвегія Йонас Гар Стере та Голова Президії Боснії і Герцеговини Желько Комшич і член Президії Боснії і Герцеговини Деніс Бечірович.

«Україну чує світ. Підтримує. Світова більшість – з Україною. Допомагає. Але хоч би що відбувалося у світі, Україна має бути в силах захистити себе. Завжди», – сказав Володимир Зеленський.

Глава держави вручив державні нагороди військовослужбовцям ЗСУ, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби, Національної поліції, Служби безпеки України, ДСНС. Вони нагороджені за особисту мужність і героїзм, виявлені в захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народу.

З метою відзначення високого професіоналізму, бойових заслуг, мужності та відваги особового складу військових частин Володимир Зеленський вручив відзнаку Президента України «За мужність та відвагу» 208-й зенітній ракетній бригаді Повітряних сил ЗСУ, 71-й окремій єгерській бригаді Десантно-штурмових військ ЗСУ, 124-й окремій бригаді територіальної оборони Сил територіальної оборони ЗСУ, 8-му прикордонному загону ДПСУ, 9-му прикордонному загону імені Січових Стрільців ДПСУ, 2-му Шосткинському полку Національної гвардії України та 15-й бригаді оперативного призначення імені Героя України лейтенанта Богдана Завади Нацгвардії.
 

Глава держави також вручив бойові прапори 67-й окремій механізованій бригаді Сухопутних військ ЗСУ, 77-й окремій аеромобільній бригаді Десантно-штурмових військ ЗСУ, 385-й окремій бригаді морських безпілотних комплексів спеціального призначення Військово-Морських сил ЗСУ.  

А бойові прапори зі стрічками з почесними найменуваннями отримали командири 107-й реактивної артилерійської бригади Сухопутних військ Збройних Сил України (почесне найменування «Кременчуцька») та 104-й окремої автомобільної бригади Сил логістики Збройних Сил України (почесне найменування «імені Остафія Дашковича»).

Бригада знищує ворога на Запорізькому напрямку

15 бригада оперативного призначення імені Героя України лейтенанта Богдана Завади Нацгвардії захищає незалежність країни з 2014 року. Перші бойові втрати вона понесла 16 липня 2014 року: у той день загинув Богдан Завада, чиє ім'я носить бригада, і отримав важкі поранення, від яких помер наступного дня у лікарні, Іван Якушин.

 З початку повномасштабного вторгнення бригада брала участь в обороні населених пунктів Мелітополь, Молочанськ, Токмак, Кам'янське, Мала Токмачка. Своєчасне прибуття підрозділів полку до району виконання бойових завдань 24-27 лютого 2022 року, як зазначає Вікіпедія, дало змогу зупинити наступ переважаючих сил ворога на напрямках Василівка — Запоріжжя та Токмак — Оріхів.

26.02.2022 особовий склад взводного опорного пункту на південній околиці населеного пункту Молочанськ вступив у бій із переважаючими силами росіян, внаслідок чого було знищено передовий дозор, 2 БТР з екіпажами та піхоту, пошкоджено та виведено з ладу 2 танки противника, сили окупантів були відкинуті на північну околицю міста.

При спробі противника здійснити прорив через міст на південно-західній околиці міста Токмак знищено 3 танки противника. Завдяки застосування сучасних методів ведення бою особовим складом бригади за підтвердженою інформацією знищено 6 ворожих повітряних суден (4 літаки СУ-25, 2 гелікоптера К-52), 2 БПЛА, 1 ракета, а також броньовану техніку та живу силу противника.

27 жовтня 2022 року полк відзначений почесною відзнакою «За мужність та відвагу», її вручили на урочистостях з нагоди Дня Незалежності України.

В середині січня 2023 року 9-й полк було реорганізовано на 15-ту бригаду оперативного призначення.

У лютому 2023 року в МВС України оголосили про створення восьми нових штурмових бригад на базі Нацгвардії, Держприкордонслужби та поліції в рамках кампанії «Гвардія наступу». 15-та бригада отримала назву «Кара-даг» на честь однойменної гори в Криму і гасло «Піднімемо прапор над Кримом».   

14 липня 2023 року, за даними полковника НГУ Миколи Уршаловича, підрозділи 15-ї бригади оперативного призначення «Кара-Даг» у взаємодії з підрозділами ЗСУ просунулися на Мелітопольському напрямку за підтримки танків на понад 1 700 метрів на південь та південний схід.

 Багато гвардійців нагороджені за мужність і героїзм орденами та медалями. А стрілець-зенітник, солдат НГУ Роман Гломба  у 2022 році удостоєний звання "Герой України", він також нагороджений орденом "!За мужність" 3 ступеня.

У перші місяці широкомасштабної  війни під час бойових чергувань Роман  прикривав від повітряного нападу позиції батальйону  поблизу села Мала Токмачка. Влучними пострілами з ПЗРК «Ігла» солдат весною тричі знищував ворожі літаки Су-25 (29 квітня, 23 травня та 29 травня). Таким чином він запобіг обстрілу позицій українських захисників і міста Запоріжжя.

25 травня цього року 20-річний  відважний гвардієць з Прикарпаття  збив вже сьомий ворожий літак. На його бойовому рахунку є також і збита ракета. Героям слава!

 




Схожі новини: