Стало відомо, коли в Україну прийдуть перші заморозки

Переглядів: 735

23 серпня 2023 10:35

Стало відомо, коли в Україну прийдуть перші заморозки фото

Осінь 2023 року обіцяє бути напрочуд теплою. Середня температура сезону очікується на 1 градус вищою за середньокліматичну норму. Особливо теплою буде перша половина осені. Таким чином, сонячна погода і майже літнє тепло ще сповна порадують українців. Про це повідомляє lifestyle.today.ua, пише agronews.ua.

Прогноз погоди на осінь дала кандидатка географічних наук, старша наукова співробітниця, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Укрдмі ДСНС України та НАН України Віра Балабух.

Отже за словами науковиці, осінь 2023 року сповна порадує українців сухою, теплою і сонячною погодою. Аномальна спека, яка зараз панує практично на всій території України, плавно перейде в комфортне осіннє тепло, яке триматиметься щонайменше до середини осені, каже метеоролог.

Щоправда це не означає, що всі дні обіцяють бути сонячними і теплими. Звісно, траплятимуться і більш прохолодні періоди. Та загалом цьогорічна осінь обіцяє бути сухою і теплою. Теплові аномалії особливо відчуватимуться на заході України, де температура буде вище за кліматичну норму.

Водночас, осінь принесе різкий контраст між денною і нічною температурами. Ночі вже стануть доволі прохолодними, а вдень ще пануватиме висока температура, а подекуди й спека.

“Середня за сезон температура повітря може бути на 1 градус Цельсія вище в порівнянні з останніми десятиліттями. Це не означає, що такі аномально високі температури будуть спостерігатися щодня, проте позитивні температурні аномалії будуть переважати, особливо на заході країни”, – поділилася Віра Балабух.

Очікують восени і традиційного бабиного літа, коли середньодобова температура підскочить вище 15 градусів. Проте, назвати його дати зараз було би передчасно, каже учена. Адже попереду в українців ще 10 днів справжнього календарного літа, і мріяти про бабине літо ще зарано.

Водночас, народний синоптик Володимир Деркач каже, що цієї осені на українців чекають цілих три бабиних літа. Однак перші нічні заморозки можуть прийти вже на початку жовтня. І, на відміну від Віри Балабух, Деркач каже, що перші два місяці осені будуть вологими. Це також непогано, бо це означає, що осінь буде грибною.




Схожі новини: