“Створено Захисниками”: родина загиблого запорізького добровольця першою в Україні отримала право на використання бренду Мінветеранів

Переглядів: 1621

21 серпня 2023 08:11

“Створено Захисниками”: родина загиблого запорізького добровольця першою в Україні отримала право на використання бренду Мінветеранів  фото

Право на використання бренду Мінветеранів для просування власної продукції отримала родина загиблого добровольця Данила Ольшанського

Боєць ротно-тактичної групи «Степові вовки» Данило Ольшанський загинув разом з побратимом на псевдо “Хірург” 11 серпня 2022 року у результаті танкового обстрілу. Обширна контузія та важкі поранення, на жаль, були несумісними з життям.

На початок широкомасштабної війни Данило разом з батьками та сестрою займався сімейним бізнесом - вирощуванням, переробкою та виробництвом продукції з кизилу. Ідею висадити кизиловий сад для виробництва якісної та смачної продукції запропонував його батько, бізнесмен Сергій Ольшанський.

- З 2013 маємо найбільший в світі кизиловий сад, - розповідає Наталія Ольшанська, мама Данила. - Чому кизил? Тому що ми не хотіли нікому створювати конкуренцію і не хотіли самим мати конкурентів на ринку. Почали з того, що обробили землю, удобрили її і посадили сад дуже ємної ягоди.

Понад 14 000 саджанців висадили на 15 гектарах у селі Нове колишнього Токмакського району. Їх придбали у 2013 році в Криму. Як зазначила Наталія Ольшанська, дерево кизилу росте 300 років, у плодоношенні знаходиться 150 років. Тобто ягода — довгожитель.

- Де є кизил, там лікар не потрібний, це перевірено століттями, - підкреслює підприємиця. - Вже в 2020 році отримали перший промисловий об'єм урожаю, отримали також сертифікат “Оrganic standart”. Наша ягода є органічною, тому що ми застосовуємо органічні метоли землеробства.

Вже на початку урожаю до нас приїжджали гуртові покупці, забирали кизил тоннами. Надалі стала мета - переробка урожаю. Розгалужувати культуру споживання кизилу - задля того, щоб не фармкомпанії працювали на людство, а природа.

Мали на меті створити продукти дуже ємні і корисні. І смачні! Тому була розроблена лінійка продукції - соуси, джеми, варення, пастилки, сублімовані продукти, т.зв. “космічна їжа” тощо. І почали виходити на ринок.

А 24 лютого почалося широкомасштабне вторгнення рф і бізнес родини Ольшанських швидко опинився в окупації. Потужності підприємства вивезти вони не встигли, що вже казати про сад! Але їм все ж таки пощастило - мали у залишку 40 т ягоди урожаю 2021 року.

- Тому ми не пішли з ринку! - розповідає Наталія. - Налагодили виробництво своєї продукції і продовжили працювати. Але досить швидко зрозуміли, що треба будувати нове переробне підприємство, з відповідним обладнанням. Будівельні роботи тривали 4 місяці - з грудня до травня 2023 року. Виробництво вже запущене.

Новий цех із переробки ягід кизилу родина звела на околиці Запоріжжя. Збудували нову морозильну камеру та невелике переробне підприємство, щоб виготовляти варення, джеми, компоти та пастилу. Тобто, відновили повний ланцюжок виробництва.

На підприємстві 5 працівників. Ольшанські планують збільшувати потужності, впроваджувати нові технології, одночасно працюючи над просуванням культури виробів із кизилу.

- Втрачений бізнес можна відновити, а от сина, який пішов на фронт добровольцем, повернути, на жаль, неможливо. Він був бійцем ротно-тактичної групи “Степові вовки”, загинув біля села Степове. Народився в Запорізькому краї, захищав Запорізький край і за нього загинув, - говорить мама героя, який не вагаючись став на захист країни.

Згодом родина Ольшанських отримала статус сім’ї загиблого воїна і це дало їм право працювати під знаком ветеранського бізнесу.

- Коли з’явився проєкт “Створено Захисниками”, ми подали заявку, - згадує Наталія. - Розглядали нас дуже-дуже довго. Але ми перші отримали цю почесну відзнаку. І ми не маємо права схибити, на нас тепер лежить дуже велика відповідальність. Треба розвиватися, масштабуватися і йти далі!

Як повідомляється на сайті Міністерства у справах ветеранів України, днями відбулося перше засідання комісії при Мінветеранів з питань укладення ліцензійного договору на використання обʼєкта авторського права – графічного зображення “Створено Захисниками”.

“Створено Захисниками” – проєкт Мінветеранів, що має на меті просувати ветеранський бізнес, зробити його видимим та впізнаваним. Назва бренду символізує всіх підприємців-захисників України, а також бізнес, який створюють вони, або члени їхніх сімей – поки ветеран знову пішов захищати Україну на фронт, а також родини полеглих воїнів.

“На першому засіданні комісії було розглянуто заявку ФОП “Ольшанський Сергій Миколайович”. Господарство займається вирощуванням, переробкою та виробництвом продукції з кизилу. За результатами розгляду укладається ліцензійний договір на використання обʼєкта авторського права – графічного зображення “Створено Захисниками”.

Зазначимо, що присутність бренду “Створено Захисниками” на українському ринку водночас спонукатиме інших ветеранів й ветеранок та членів їхніх сімей розпочати власну справу, а споживачів – купляти якісну ветеранську продукцію, або послуги, тим самим підтримуючи наших Захисників і Захисниць на шляху їхньої реінтерації до мирного життя.

Графічне зображення може використовуватися як на упаковці продукту, так і на етикетці чи на сайті виробника. Маркування продукції графічним зображенням “Створено Захисниками” сприятиме створенню “брендової ідентичності” товарів та послуг ветеранів», - інформує Міністерство у справах ветеранів України.

Фото з сайту Міністерства у справах ветеранів України та відкритих джерел




Схожі новини: