Придбання автомобілів Неприбутковими Організаціями в Україні: способи та оподаткування

Переглядів: 559

17 серпня 2023 13:29

Придбання автомобілів Неприбутковими Організаціями в Україні: способи та оподаткування фото

Для неприбуткових організацій в Україні доступний широкий спектр грантів, особливо для підтримки Збройних Сил. Останнім часом активно зросла потреба в купівлі авто, включаючи і їх імпорт з-за кордону. Юристи компанії “Правова Допомога” розкривають різні способи ввезення та передачі автівок, враховуючи систему оподаткування для кожного з випадків.

Придбання авто: внутрішні постачальники та імпорт

Неприбуткові організації можуть придбати автомобілі для гуманітарних та військових потреб, що відповідають їхньому статутному завданню. Процес купівлі включає визначення бюджету, пошук, укладання угоди з продавцем, організацію доставлення та оформлення реєстрації в МВС.

Під час воєнного стану діє обов'язок інформування ТЦК та СП. Оподаткування придбання автомобілів від українських постачальників є спрощеним порівняно з імпортом. Придбання від юридичних осіб, включаючи ФОП, не супроводжується додатковим оподаткуванням. Від фізичних осіб здійснюється утримання ПДФО та військового збору. У разі продажу вантажних автомобілів за перші 1-2 продажі в рік застосовується оподаткування в розмірі 5% ПДФО та 1,5% військового збору, а з третього продажу - 18% ПДФО та 1,5% військового збору.

Щодо легкових автомобілів, перший продаж у році не оподатковується, другий підлягає 5% ПДФО та 1,5% військового збору, а третій та наступні підлягають 18% ПДФО та 1,5% військового збору. Оподаткування імпорту автомобілів залежить від способу ввезення та призначення (власне використання, благодійність тощо). Тут можуть застосовуватися різні ставки оподаткування, зокрема митні збори та ПДВ.

Ввезення авто як гуманітарної чи благодійної допомоги

Організація чи фонд можуть виступити посередниками між донором, який має намір передати автівку для благодійництва, та військовою частиною, яка готова прийняти авто як гуманітарну допомогу. Процес включає наступні кроки: отримання від донора ініціативи, погодження військової частини на прийняття автівки, рішення неприбуткової організації щодо початку процесу, укладення договору передачі автівки, організацію доставлення, реєстрацію авто та його включення до балансу організації. Згідно з чинним законодавством, операції з ввезення та передачі автомобіля як гуманітарної допомоги на території України не підлягають оподаткуванню.

Ввезення автомобіля як благодійної допомоги є одним із способів забезпечення транспорту для гуманітарних цілей неприбуткової організації. Тут очікують кроки з отримання ініціативи від донора, укладення договору передачі та організацію доставлення. Оподаткування операцій з отримання благодійної допомоги вимагає дотримання податкового законодавства.

Дізнатися більше про етапність придбання авто та застосування оподаткування у кожному з вищевказаних випадків можна у першоджерелі інформації. На останок варто підкреслити: ввезення та оподаткування імпорту авто потребує ретельного планування та відповідності законодавству. Вибір способу ввезення, правильне оформлення документів та розуміння системи оподаткування вимагають докладного підходу.

Тут юридичний супровід неприбуткових організацій в Україні може суттєво спростити процедуру та допомогти забезпечити ефективний результат, уникнути ризиків та затягування часу.




Схожі новини: