Як не потонути в негативі - поради психологів

Переглядів: 628

30 липня 2023 16:00

Як не потонути в негативі - поради психологів фото

Негативні думки не допоможуть вам подолати проблеми і не зроблять вас краще. Погляньте на ситуацію по-новому, прогуляйтеся чи займіться творчістю, щоб полегшити страждання.

Змініть мову тіла

Зверніть увагу на ваше тіло, коли ви охоплені негативними емоціями. Подивіться на своє обличчя: опущені куточки рота, чоло похмуре. Як ви тримаєте спину? Сутулитесь?

Якщо у вас в голові розсадник негативних думок, тіло поводиться відповідно. А коли такі думки стають постійними, воно звикає до такого стану. Ви, напевно, бачили людей з маскою зневаги або гніву на обличчі, яка зберігається в будь-якій ситуації.

Це діє і у зворотний бік: затиснуте положення тіла і нахмурене обличчя створюють не найкращий настрій. Отже, вашим першим кроком порятунку від поганих думок буде зміна пози та виразу обличчя. Випряміть спину і розправте плечі. Відчуйте, де в тілі накопичилася напруга, та розслабтеся, посміхніться. Вже за кілька миттєвостей ви відчуєте, що емоційне тло змінюється.

Обговоріть свої почуття

Одні люди всім підряд розповідають про свої проблеми і навіть смакують. Інші тримають все в собі до останнього, а потім одержують нервовий зрив.

Якщо у вас залишилися якісь негативні емоції, які ніяк не минають, спробуйте розповісти про це. Наділяючи роздратування в слова, ви надаєте емоціям форму і бачите їх у потрібній перспективі. Після розмови ви здивуєтеся, наскільки безглуздо було переживати з приводу озвученого приводу, а негатив пропаде.

Зупиніть потік думок

Якщо у вашій голові за одну хвилину проноситься тисяча думок, важко щось вирішити для себе і хоч якось це контролювати. Якщо зависли на негативі, спробуйте лише одну хвилину взагалі ні про що не думати. Звернувши увагу на те, що відбувається в голові та які думки там домінують, ви зможете змінити становище.

Змініть формулювання

Дивно, як від невеликої зміни формулювання змінюється тон цілої фрази чи думки. Порівняйте: «У мене важкий період у житті, є проблеми» та «У мене період змін у житті, шукаю найкращі рішення». Початкові дані не змінилися, просто проблеми назвали змінами. Але хто скаже, що то неправда?

Займіться творчістю

Коли вас атакують негативні думки, можна витратити трохи часу на творчість. Це працює так само, як розмова, з винятком, що не доведеться нікого діставати своїми проблемами. Можна робити будь-що: пишіть прозу чи вірші, малюйте олівцем чи фарбами. Станцюйте, нарешті.

Виплеск емоцій через творчість - це своєрідна арт-терапія, яка забезпечить не тільки розрядку, а й підніме настрій. Негативні думки пройдуть через вас, втіляться у форму та залишаться у ній, а не у вашій голові.

Прогуляйтеся

Часто здається, що наша голова - це єдине джерело негативу. Найчастіше так і є, але буває по-іншому. Якщо ви перебуваєте в оточенні токсичних людей, наприклад, у сім'ї, де всі постійно сваряться і звинувачують один одного, або на роботі, де все на нервах, половина негативу може бути обумовлена їх настроєм.

Якщо ви не гуру, навряд чи вам вдасться позбутися важких думок, перебуваючи в такому оточенні. Тому, по можливості, залиште його, щоб заспокоїтися. Вийдіть прогулятися або сходіть кудись: на виставку, в улюблене кафе, в кіно - це допоможе знайти душевну рівновагу.

Складіть список подяк

Іноді ми забуваємо про все, що є в нашому житті. Здається, що виходу немає і по всіх напрямках повний провал. Так, сидячи в затишній і теплій квартирі, прийшовши з улюбленої роботи, людина може думати, що її життя - вигрібна яма, а він повний невдаха. І все через збіг дрібних неприємностей за день або невиконаного проекту, що висить над душею.

Щоб упоратися з цим станом, запишіть все хороше, що є у вашому житті, те, за що ви вдячні. Наприклад: "Я вдячний за свою зовнішність і здоров'я", "Я вдячний за люблячих і улюблених родичів", "Я вдячний за вірних друзів".




Схожі новини: