Саміт Росія – Африка став спробою Путіна вийти з ізоляції - ВІДЕО

Переглядів: 501

29 липня 2023 23:00

Саміт Росія – Африка став спробою Путіна вийти з ізоляції - ВІДЕО фото

Президент Росії хоче залишатися рукопожатним в умовах міжнародної ізоляції. Попри те, що він не відвідає саміт БРІКС, йому важливо було компенсувати цей провал іншою подією. Петербурзький саміт Росія – Африка став приводом з’явитися “на людях” і побути легітимним правителем для майже 20 лідерів африканських країн.

Про це сьогодні, 29 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив кандидат історичних наук, голова громадської організації “Центр прикладних досліджень” Андрій Каракуц.

“Путін використовував його як такий своєрідний вихід із міжнародної ізоляції. Згадаймо про те, що він не зможе поїхати на саміт БРІКС і давно не виїжджав за межі країн-союзників: країни Центральної Азії, той же Китай. Загалом, це була можливість покрасуватися, показати, що він досі є рукопожатним. Хоча за фактом він військовий злочинець, з яким ніхто не хоче вести навіть переговори”, - сказав він. 

Експерт висловив припущення, що конкретні результати саміту, такі як економічні, не були цікаві Путіну. 

За його словами, згідно з аналітикою за підсумками аналогічного саміту 2019 року, який проходив у Сочі, Росія також давала безліч обіцянок, що не були виконані.

“Якщо подивитися на порядок денний, який був на цьому саміті, там були питання і ядерних технологій, і космічних технологій. Ясна річ, що це трошки не той формат. Тобто країни Африки, як правило, бідні, вони не купуватимуть у Росії атомні станції. І якщо порівнювати подібні саміти, які проходили між країнами Африки та США, країнами Африки та Європейським Союзом, країнами Африки та Китаєм, усі вони закінчувалися пакетами, економічною допомогою - конкретними результатами, інвестиціями в інфраструктуру”, - каже спікер.

Він зазначив, що саміт для африканських країн закінчився деклараціями й обіцянками розвивати інформаційну взаємодію, освітні програми.

“Росія намагається і грати на радянській спадщині. І пункт про безкоштовну доставку зерна загальним обсягом близько 300 тис. тонн в ті країни, які є, в першу чергу, саме союзниками, які голосують за Росію під час розгляду питань Генеральної Асамблеї ООН. Це, по суті, зовнішньополітичний хабар”, - акцентує він.

Каракуц звернув увагу на те, що серед африканських країн відсутня єдина позиція щодо РФ і питань її підтримки.

“Певна кількість країн - близько п’яти - є союзниками. Більша частина голосує на засіданні Генеральної асамблеї проти, тобто засуджують Росію, і десь близько 40% цих країн, вони займають підкреслено нейтральну позицію - позицію невтручання. Тобто тому говорити про те, що у Путіна вийшло на цьому саміті отримати якийсь результат - ні, цього не було”, - резюмував Андрій Каракуц.

Як повідомлялося, у російському Санкт-Петербурзі відбувся саміт Росія – Африка. Запрошення на захід Кремль розіслав главам усіх країн Африки. Але тільки 17 лідерів із 54 держав погодилися приїхати до Петербурга. Прем’єр-міністрів на саміт відправили 10 країн, решта представлені віцепрем’єрами, міністрами або послами. П’ять держав відмовилися від участі.

 




Схожі новини: