Вирішальні тижні: головні події, новини звідусіль

Переглядів: 427

26 липня 2023 08:19

Вирішальні тижні: головні події, новини звідусіль фото

Що відбулося 25 липня – вночі та зранку 26 липня в Україні та світі.

Головна тема

Вашингтон, 25 липня. До нового пакету військової допомоги Україні на суму близько 400 мільйонів доларів увійшли боєприпаси для зенітно-ракетних комплексів NASAMS та HIMARS, йдеться на сайті Пентагону.

Вашингтон також передасть Києву: снаряди для ЗРК Patriot; переносні зенітно-ракетні комплекси Stinger; некеровані авіаційні ракети Hydra-70; протитанкові комплекси Javelin.

Крім того, ЗСУ отримають артилерійські боєприпаси різного калібру, 32 БТР Stryker, безпілотники Hornet, прилади нічного бачення, запчастини, тепловізори та патрони до стрілецької зброї.

Війна ерефії проти України

Зеленський: «Хороші новини із застосуванням українських дронів будуть частіше. «Вас таких не буде" - Президент пригрозив  нардепам і посадовцям, які забули про війну.

Бійці 38 окремої бригади морської піхоти знищили російський розвідувально-ударний гелікоптер Ка-52 "Алігатор". Російські військові пропагандисти скаржаться, що у складі екіпажу був якийсь російський офіцер "у дуже великих погонах".

Андріївка під Бахмутом. Кириленко каже, що ЗСУ зайшли в село, але це випалена земля, і цивільних там немає.

Удар росії касетними боєприпасами по Костянтинівці: в лікарні померла ще одна дитина - дівчинка 2011 року народження.

Міжнародні відносини

Комітет із закордонних справ британського парламенту закликав уряд оголосити групу "Вагнер" терористичною організацією. У лютому газета Telegraph повідомляла, що МВС Британії розробляє плани офіційно оголосити групу "Вагнер" терористичною організацією.

Військова делегація на чолі з шойгу прибула до КНДР, повідомило мо ерефії у Telegram-каналі.

Україна

Зеленський: "Я хочу сказати усім таким воєнкомам і будь-яким іншим чиновникам, які чомусь думають, що суспільство нібито просто почекає, нібито можна нахабнішати десь у тилу: ми виграємо цю війну, яку почала Росія, і ми виграємо для України таке державне життя, яке буде гідне наших героїчних захисників. Негідникам в такому житті місця немає", 

На міжнародній оборонній виставці International Defence Industry Fair у Стамбулі продемонстрували модель нового українського морського дрона MAGURA V5. Про це повідомляє Промисловий портал.

Збір на розвіддрони для ГУР завершено: за тиждень люди надонатили 120 млн грн.

Колишнього одеського військкома Борисова арештували з правом на заставу у 150 млн грн.

Горбунов заявив, що відмовився від держфінансування свого серіалу на понад 30 млн.

Світ

"Я закликаю Російську Федерацію повернутися до реалізації Чорноморської ініціативи відповідно до моєї останньої пропозиції. Я закликаю світову спільноту об'єднатися у пошуку ефективних рішень у межах цих важливих зусиль", – сказав генеральний секретар ООН Гутерріш. Раніше Головне управління розвідки опублікувало фрагменти підготовленої для керівництва РФ секретної доповіді, з якої випливає, що Росія від самого початку розглядала зрив угоди.

Норвегія надала близько 22 млн євро Європейському фонду миру – кошти підуть на постачання боєприпасів та запчастин для танків Leopard 2, які використовує Україна на полі бою. Про це повідомили на сайті Європейської ради.

Тиждень тому температура у Греції сягнула вище 40 градусів. Рекордна спека спричинила масові лісові пожежі по всій країні. Протипожежна операція зосереджена на тому, щоб запобігти подальшому поширенню вогню, оскільки сильний вітер спричиняє постійне поширення пожеж. Туроператори додатково замовили чартерні рейси для посадки на Родос без пасажирів, щоб забрати туристів.

Міністра закордонних справ Китаю Цінь Гана знято з посади. Главою МЗС буде куратор дипломатичного напрямку у керівництві компартії Ван І. Про це пише Kyodo з посиланням на Сіньхуа.

Занепад ерефії

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) помітили, що ситуація довкола заколоту "Вагнера" і нездатності Кремля оперативно на неї зреагувати, свідчать про невпевненість російського диктатора путлєра в можливості згуртувати "російську еліту". Джерело: ISW.

Ердоган порушив свої зобов'язання перед Росією, заявив віце-спікер Держдуми Петро Толстой, якого цитує іранська агенція Tasnim.

Мелітопольщина

Журналісти програми Схеми опублікували скриншоти листування заарештованого  нардепа від забороненої в Україні партії ОПЗЖ Олександра Пономарьова із працівниками ФСБ в період перебування депутата в тимчасово окупованому Бердянську протягом півроку.

На берег тимчасово окупованої Кирилівки викидає дедалі більше загиблих дельфінів. Про це повідомляють місцеві жителі, а також мелітопольці, які нещодавно відвідували селище. Морські тварини гинуть через забруднення води та повітря, спричинене затопленням озброєння та нафтопродуктів, а також мінуванням, підводними вибухами та роботою локаторів ворога.

 




Схожі новини: