Як менше потіти в спеку - корисні поради

Переглядів: 538

14 липня 2023 18:01

Як менше потіти в спеку - корисні поради фото

У тілі людини міститься від 2 до 4 млн потових залоз, більша частина яких зосереджена на долонях, стопах і голові, пахвах і паху. І всі вони чуйно реагують на температуру, фізичні вправи та психологічний стрес.

Найочевидніший спосіб зменшити потовиділення - піти в прохолодне приміщення і поменше рухатися. Якщо ж ви маєте активний день в жарких умовах, варто підготуватися до нього заздалегідь і запам'ятати кілька правил.

Знайдіть хороший антиперспірант

Засіб від поту може бути дезодорантом або антиперспірантом. Перші маскують запах поту, другі – безпосередньо впливають на його кількість. Тому щоб менше потіти в спеку, потрібно шукати саме антиперспірант.

Такі засоби містять у складі солі алюмінію та цирконію. Вони проникають крізь шкіру, вступають у реакцію з вуглеводом білковими комплексами тканин організму і формують пробки, які закупорюють протоки потових залоз.

Багато сучасних антиперспірантів містять частково нейтралізовані солі алюмінію, зазначені як aluminum zirconium trichlorohydrate gly. В них менше соляної кислоти, і вони не дратують шкіру навіть при використанні двічі на день.

Правильно наносіть засіб від поту

Наносити антиперспірант потрібно на чисту та суху шкіру, а не відразу після душу. Також варто почекати 24-48 годин після гоління, щоб не було роздратування.

Крім того, найкращий ефект досягається при застосуванні за 6-8 годин до рясного потовиділення. Якщо ж нанести засіб прямо перед тренуванням або виходом на спекотну вулицю, він не встигне подіяти - склад просто змиється вашим потом.

Тому застосовуйте антиперспірант перед сном. Так, солі алюмінію встигнуть заблокувати протоки і весь наступний день потовиділення буде знижено.

Налаштуйте дієту

Є кілька категорій продуктів, які можуть збільшувати потовиділення:

• Напої, що містять кофеїн - кава, зелений чай, енергетичні коктейлі.

• Гостра їжа - продукти з чорним перцем, чилі та халапеньо.

• Гарячі страви та напої підвищують температуру тіла і змушують потові залози працювати інтенсивніше.

• Високобілкова їжа. Під час перетравлення продуктів тіло виділяє різну кількість тепла та найбільше розігрівається після споживання білка. Так що обід з курячої грудки чи яєчні змусить потіти більше, ніж каша чи макарони.

• Алкоголь. Це теж чемпіон із харчового термогенезу, але, на відміну від білка, він ще й шкідливий для організму. Більше того, випивка може прискорити пульс та розширити кровоносні судини шкіри, що також сприяє потовиділенню.

Так що, якщо хочете менше потіти в спеку, замініть каву та чай водою, уникайте спиртного, гострих та гарячих страв і віддайте перевагу легкій трапезі, а не повноцінному м'ясному обіду.

Одягайтеся правильно

Вибирайте просторі речі з легких матеріалів, що дихають.

Для повсякденного носіння підійде бавовняний одяг, а для тренувань краще вибирати шорти та майки із синтетичної тканини, яка пропускає повітря та швидко сохне.

Варто подбати і про взуття. Сандалії або бігові кросівки з верхом із сітки забезпечать хорошу вентиляцію, і піт швидше випаровуватиметься.

Навчіться розслаблятися

В одному дослідженні з'ясували, що кількість поту, що виділяється шкірою голови, пов'язана безпосередньо з рівнем кортизолу - гормону, який у великій кількості вивільняється в стресових умовах.

Під час сильного хвилювання долоні можуть намокнути навіть у прохолодному приміщенні, а в жарких умовах ефект буде ще помітнішим.

Якщо ви тривожна людина і нерідко страждаєте від внутрішньої напруги, спробуйте визнані способи боротьби зі стресом: якісний сон, дихальні практики, медитацію та психотерапію.




Схожі новини: