Небезпечна вода: у Дніпрі виявлені холероподібні вібріони

Переглядів: 466

12 липня 2023 14:16

Небезпечна вода: у Дніпрі виявлені холероподібні вібріони фото

Купання у Дніпрі в межах Запоріжжя заборонено через значні, в декілька разів, відхилення по мікробіологічним та санітарно-гігієнічним показникам.

Епідемічна ситуація з холери знаходиться під постійним контролем фахівців ДУ «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», які систематично проводять моніторинг.

Всього на холеру з 1 по 7 липня  обстежено 72 особи з дисфункцією кишкового тракту, збудник захворювання від хворих на гострі кишкові інфекції та хворих з дисфункцією кишкового тракту не виділявся. 

Досліджено 20 проб з об’єктів довкілля. У Запоріжжі з 18 проб води річки Дніпро виділені непатогенні холероподібні вібріони не О1 групи. У стаціонарних точках відбору проб дніпровської води виділені  непатогенні авірулентні холерні вібріони О1 групи. 

- Холероподібні та авірулентні холерні вібріони не можуть викликати захворювання на холеру, їм притаманна властивість спричиняти поодинокі захворювання на гострі кишкові інфекції, без ускладнень та які не схильні до широкого розповсюдження. Зараження відбувається при заковтуванні забрудненої вібріонами води поверхневих водоймищ під час купання або використанні такої води для миття посуду, овочів, фруктів, - інформує пресслужба ДУ «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» і нагадує, що купання в Дніпрі заборонено.  

Як повідомив завідувач Запорізького відділу ЗОЦКПХ Володимир Хомутов, якість дніпровської води дуже погана. 

- Як і раніше, реєструються значні, в декілька разів, відхилення по мікробіологічним та санітарно-гігієнічним показникам. Тому питання купатись, чи не купатись досі актуальне і однозначне - виконуйте поради лікарів та бережіть своє здоров'я, - радить Володимир Хомутов.  

Фахівці відокремленого підрозділу ДУ "Запорізький ОЦКПХ МОЗ" також провели дослідження грунту з донних відкладень після обміління р. Дніпро. В пробах, відібраних в межах Запоріжжя, мікробіологічні, санітарно-гігієнічні, токсилогічні, паразитологічні, радіологічні показники відповідають вимогам діючих нормативів.

Питна вода, за словами Володимира Олександровича, подається мешканцям Запоріжжя гарантованої якості, окрім вмісту хлороформу.

- Епідемічна ситуація в місті знаходиться на контролі. Масових інфекційних захворювань, випадків холери, черевного тифу, вірусного гепатиту А, сальмонельозу, дизентерії не зареєстровано. 

Продовжуємо проводити моніторингові дослідження та профілактичні заходи, - зазначив завідувач Запорізького відділу ДУ “ЗОЦКПХ МОЗ України”.

Поради лікарів-епідеміологів

Не купуйте харчові продукти на стихійних ринках. 

Дотримуйтесь правил особистої гігієни. 

Для пиття та миття овочів, фруктів використовуйте тільки доброякісну воду.  




Схожі новини: