Олег ЧЕРНИШ, BBC Україна: «США дадуть Україні касетні бомби»

Переглядів: 730

8 липня 2023 11:16

Олег ЧЕРНИШ, BBC Україна: «США дадуть Україні касетні бомби» фото

Чому це прорив на полі бою.

Вашингтон планує передати Києву касетні боєприпаси. Ця зброя заборонена міжнародними конвенціями, але використовується під час війни Росії проти України. Якщо велика партія таких снарядів буде у ЗСУ, це може переломити ситуацію на їхню користь.

Касетна зброя, або суббоєприпаси – вид ракет, авіабомб чи снарядів, які містять в собі десятки чи сотні менших за розмірами вражальних елементів. Тобто один снаряд в повітрі чи вже на землі розсипається на велику кількість малих снарядів. Вони "засіюють" територію і вражають більше число техніки чи особового складу.

Ефективність такої зброї на полі бою висока. Але є застереження.

Касетні бомби належать до снарядів "не вибіркової дії". Тобто вони покривають значну територію і несуть загрозу як для військових, так і для цивільних.

По-друге, багато таких суббоєприпасів, особливо у вигляді мін, можуть не вибухати одразу, а бути схованими в траві чи в ґрунті. Вони становлять небезпеку навіть після завершення бойових дій, коли мирні мешканці повертаються.

Касетні бомби застосовувалися майже у всіх військових конфліктах після Другої світової. Спектр такого озброєння розробляли в СРСР і в США. Шкода, яку несуть суббоєприпаси цивільному населенню привела до обмежень.

Вже 13 років діє Конвенція, яка забороняє застосування касетних боєприпасів. Її підписали 120 держав. Однак, ні Україна, ні Росія, а також США і Китай не доєдналися до конвенції. Тому касетні бомби продовжують застосовуватись в сучасних війнах.

Війна Росії проти України – не виключення. Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch звинуватила

обидві сторони в застосуванні суббоєприпасів. Організація навіть публічно закликала США не надавати Києву касетних снарядів.

"Передача цієї зброї неминуче призведе до довгострокових страждань цивільного населення та підірве міжнародну неприйнятність її використання", - заявили в Human Rights Watch.

Проти передачі ЗСУ американських касетних бомб виступила Німеччина. Яка, щоправда, є підписантом Конвенції про їх заборону, а тому має зобов'язання публічно дотримувати її положень, навіть якщо вони не стосуються її безпосередньо.

Якщо відкинути етичний, цивільний аспект цієї проблеми, то слід визнати, що касетні боєприпаси – те, що потрібно ЗСУ для контрнаступу. Українська влада постійно заявляє, що РФ має перевагу в кількості артилерійських боєприпасів. Різниця між кількістю снарядів, які випускають українці і росіян, в певні дні є більш ніж 10-кратною.

Нівелювати це може точність західної зброї, якою переважно воює українська армія. Однак це не панацея. Для знищення колон техніки і скупчення особового складу противника на відкритій території більш ефективні саме суббоєприпаси.

Далі буде.

 

 

 

 




Схожі новини: