Що можна їсти при закрепі?

Переглядів: 624

26 червня 2023 15:55

Що можна їсти при закрепі? фото
Їжу треба приймати не менше 4-5 разів на день невеликими порціями

Це дуже поширений функціональний розлад шлунково-кишкового тракту. У середньому він зустрічається у кожного п’ятого мешканця Землі.

Причиною закрепу можуть бути нездорове харчування, нестача фізичної активності, деякі медикаменти та процедури, вроджені особливості організму, наприклад, долихосигма, набуті дисфункції та захворювання, наприклад, синдром подразненого кишечника. Незалежно від причин, правильне харчування при закрепі допоможе якщо не вирішити проблему повністю, то як мінімум покращити стан та посилити ефективність консервативного лікування за допомогою препаратів.

Загальні рекомендації - їжу приймати не менше 4-5 разів на день невеликими порціями. Страви повинні бути дрібно нарізані, парові, відварені, тушковані.

Отже, до списку дозволених продуктів увійшли: овочі (особливо буряк, морква, помідори, гарбуз, кабачок, цвітна капуста), зелень, нежирне м'ясо, рідко зварені курячі яйця (не більше одного на день), бобові (сочевиця та горох)  та кисломолочні продукти (кефір, йогурт, мацоні та інші ферментовані напої, що містять корисні пробіотики).

Також показані овочеві супи, навіть на слабкому м'ясному або рибному бульйоні, риба нежирних сортів, морепродукти, розсипчасті каші, несолоне вершкове масло, нерафіновані рослинні олії – оливкова, кукурудзяна та лляна.

Із спецій можна використовувати корицю, ваніль, кмин, імбир, куркуму, лавровий лист, порубану свіжу зелень - кріп, селеру, петрушку.

Солодкі страви можна куштувати у вигляді свіжих та печених фруктів у великій кількості. Яблука та груші краще вживати сирими зі шкіркою. Добре допомагають від запору сливи, інжир, диня, абрикоси, чорнослив. Можна їсти варення, муси, джеми, пастилу, мармелад.

Пити можна свіжі соки, відвар шипшини, відвар висівок, неміцний чай.

ВАЖЛИВО!!!

Категорично забороняється вживати: молочні каші, борошняні вироби, картоплю, виноград, торти, морозиво, шоколад, жирне м'ясо, кислі фрукти, банани, гриби, гострі соуси, рис, манку, вермішель, в'язкі каші, консерви, редьку, редис , айву, будь-які газовані напої, яйця в смаженому вигляді або круто зварені, а також міцні гарячі напої. Також із раціону необхідно виключити смажену їжу, міцні бульйони, копченості та алкогольні напої.

Крім того, дуже важливим є питний режим. Вода сама по собі вкрай важлива у правильному харчуванні при запорі у дорослих та дітей, важливо ще й враховувати те, що при збільшенні споживання клітковини в організмі зростає потреба у рідині.

І пам’ятайте про фізичну активність. Регулярні вправи допомагають посилити перистальтику кишківника, зміцнити м'язи тазового дна. А все це важливо для того, щоб налагодити регулярне безболісне випорожнення.




Схожі новини: