Як і скільки варити картоплю – в мундирі, в супі, для салату

Переглядів: 775

25 червня 2023 11:41

Як і скільки варити картоплю – в мундирі, в супі, для салату фото

Корисні поради, які допоможуть картоплі не розваритися, скоротити час її варіння та надати овочу вишуканого аромату.

В мундирі

Щоб картопля проварилася рівномірно, підбирайте корнеплоди однакового розміру. Добре відмийте їх від бруду і проколіть зубочисткою в декількох місцях, щоб шкірка не лопалася.

Порада. Зберегти шкірку цілою допоможуть кілька крапель оцту і сіль, розчинена в каструлі з водою.

Залийте картоплю холодною водою так, щоб вона повністю їх покривала. Потім посоліть: 1/2 ст. л. солі на 1 літр води. Але можна покласти й більше: картопля візьме стільки солі, скільки потрібно.

Потім накрийте кришкою каструлю і поставте її на сильний вогонь. Після закипання варіть картоплю на середньому вогні ще 20-25 хвилин. Якщо картопля стара, то час варки збільшиться (не менше 30 хвилин). А молодій картоплі може вистачити й 15 хвилин.

Після варіння злийте воду, дайте картоплі трохи охолонути і за потреби почистіть.

Очищена картопля

Процес практично не відрізняється від приготування картоплі у мундирі.

Не тримайте очищену картоплю на повітрі. Якщо не збираєтеся готувати відразу, покладіть її у воду, щоб вона не потемніла. Краще брати картоплю середньої величини, оскільки вона швидше звариться. Велику можна розрізати навпіл чи на кілька частин.

Покладіть сиру картоплю в каструлю, налийте туди холодної води та посоліть. Якщо класти овочі в киплячу воду, то серединка може не проваритися. Втім, думки щодо цього розділилися навіть серед знаменитих кухарів. Наприклад, ведуча кулінарних програм Марта Стюарт заливає картоплю холодною водою, а ось Джеймі Олівер – гарячою.

Якщо вам потрібно, щоб картопля не розварилася, додайте 1 ст. л. оцту на 1 л води.

Поставте каструлю на середній вогонь. Коли вода закипить, зменште його. Після закипання ціла очищена картопля вариться 20-25 хвилин, нарізана на шматочки - 15-20 хвилин. Перш ніж вимикати плиту, перевірте готовність картоплі: проткніть її ножем. Потім злийте воду.

Для салату

Найчастіше для салату беруть картоплю у мундирі. Тільки його варять на кілька хвилин менше звичайного, щоб овочі були твердішими.

Якщо вам не подобається знімати шкірку з вареної картоплі, почистіть сиру і наріжте її дрібними кубиками або як потрібно для салату. Потім залийте картоплю холодною водою, посоліть та варіть на середньому вогні, періодично помішуючи. Щоб перевірити готовність маленьких кубиків, просто спробуйте один із них.

Як правило, після закипання води вони варяться 10-12 хвилин. Головне – не переварити їх. Адже для салату потрібна тверда картопля, яка не перетвориться на пюре.

В супі

Для супу картоплю зазвичай нарізають кубиками і закладають у киплячий бульйон.

Картопля вариться в супі 7-10 хвилин.

Однак час приготування може змінюватись в залежності від розміру. Чим кпупніше ви нарізали картоплю, тим довше вона варитиметься.

Картопля фрайт

Картоплю можна приготувати не лише традиційними способами. Наприклад, зварити у насиченому соляному розчині. У результаті вийде картопля фрайт, що за смаком нагадує печену.

Помийте овочі, викладіть їх в емальовану каструлю і залийте холодною водою так, щоб вона повністю покривала картоплю. Насипте в каструлю приблизно 300-400 г. Можливо, у процесі доведеться додати ще, тому що сіль не повинна повністю розчинитись.

Доведіть воду до кипіння на сильному вогні, потім зменшіть температуру і варіть картоплю під закритою кришкою ще приблизно 30 хвилин, періодично помішуючи.

А на останок ще кілька лайфхаків:

* щоб картопля зварилася швидше, киньте в каструлю шматочок вершкового масла. Розтоплена олія покриє воду тонкою плівкою і заважатиме випаровуванню. Температура у каструлі збільшиться, і картопля звариться приблизно на 5 хвилин швидше;

* щоб картопля набула вишуканого аромату, додайте в каструлю кілька шматочків цибулі або пару зубчиків часнику, розрізаних навпіл. Можна також покласти лавровий лист або спеції, а очищену картоплю посипати подрібненим кропом;

* рідину, в якій варилася картопля, можна використовувати як бульйон для приготування овочевого супу. Він буде насичений корисними мікроелементами, що містяться у картоплі




Схожі новини: