Росія замінувала Запорізьку АЕС 

Переглядів: 447

22 червня 2023 18:19

Росія замінувала Запорізьку АЕС  фото

Про війну, про наслідки підриву Каховської ГЕС, про світ, про Україну і про Мелітопольщину. Головні новини доби 21 червня.

Війна ерефії проти України

Зеленський наголосив: заморожування війни не буде, "це безперспективно". Про наступ ЗСУ: «Ми просуватимемося так, як вважаємо за потрібне. На кону життя».

НАТО розглядає варіант розміщення у Румунії навчальної бази для тренувань українських пілотів на винищувачах F-16 (Politico).

Українські розвідники з 225 батальйону 127 бригади тероборони під Бахмутом взяли в полон трьох окупантів без жодного пострілу. Бійці зробили так, що росіянин сам привів у полон двох своїх.

Латвія завершує підготовку всіх своїх гелікоптерів для відправлення в Україну, сказав прем'єр-міністр країни Криш'яніс Каріньш.

Партизани отримали списки кораблів та особового складу "Азовського військово-морського району" окупантів.

Представник військової розвідки України Андрій Юсов прокоментував ушкодження автомобільного мосту біля Чонгара, який сполучає Крим із Херсонською областю. "Зараз триває робота і її буде продовжено. Це планомірна робота Сил безпеки, оборони, Руху опору, місцевого населення, яке очікує повернення української законної влади на цих територіях. Можна лише коментувати, що далі буде", - заявив Юсов під час телемарафону.

Російська армія вночі випустила кілька ракет та дронів-камікадзе за цілями в українському тилу. Повідомлення про вибухи надходили із Харкова, Кривого Рогу, з-під Одеси. Прес-аташе оперативного командування «Південь» ЗСУ повідомила, що на Одещині був один «приліт», а три «шахеди» було збито.

Екологічна катастрофа на Херсонщині, яку вчинили рашисти

Руйнування греблі Каховської ГЕС завдало збитків навколишньому середовищу на 1,5 млрд доларів, заявив український прем'єр Шмигаль.

Через підрив росіянами греблі Каховської ГЕС легкі протипіхотні міни може рознести течією по всіх узбережжях Чорного моря, заявив глава програми ООН з розмінування в Україні Хеслоп.

На окупованій частині Херсонської області кількість загиблих внаслідок руйнування Каховської ГЕС збільшилася до 46. Про це повідомляють російські держагентства ТАРС та Ріа Новини з посиланням на екстрені служби. На підконтрольній Україні - правій частині Херсонської області, за останніми даними, загинула 21 особа, повідомляв у вівторок міністр внутрішніх справ України Клименко.

Журналісти Бі-бі-сі, вивчивши супутникові знімки, переконалися, що через руйнування греблі Каховської ГЕС вода перестала надходити до чотирьох систем зрошувальних каналів, які давали воду понад півмільйону гектарів сільськогосподарських угідь України.

Міжнародні відносини

Євросоюз погодив 11-й пакет санкцій проти Росії, який включає заходи щодо протидії обходу вже встановлених обмежень та розширення списків санкцій.

Міністр закордонних справ Великої Британії Клеверлі заявив, що члени НАТО готові прискорити розгляд заявки України на вступ до Альянсу.

Україна розраховує отримати запрошення вступити до НАТО з "відкритою датою" у липні під час саміту Альянсу у Вільнюсі, сказав голова Офісу президента Єрмак.

Глава МЗС Британії Клеверлі заявив, що Лондон "дуже підтримає", якщо Україна зможе пройти через спрощений процес вступу в НАТО.

Керівник Офісу президента Єрмак провів онлайн-зустріч із представниками єврейських організацій, єврейської громади та ізраїльських ЗМІ, під час якої закликав сприяти посиленню військової допомоги Україні з боку Ізраїлю.                      

Резніков у розмові з головою міноборони Ізраїлю Галлантом обговорив з ним співпрацю з питань протидії іранським дронам.

Україна

У Львові попрощалися з Героєм України, полковником Держприкордонслужби Дашком. Він загинув 9 квітня 2022 року під час боїв за Маріуполь, коли підірвав себе разом із радіостанцією, аби вона не потрапила до рук російських окупантів. 

У Дніпровському районі Києва на вулиці Малишка стався вибух у 16-поверховому житловому будинку. За попередніми даними, загинули двоє людей. Двох постраждалих госпіталізували, ще двом медики надали допомогу на місці. Пошуково-рятувальні роботи продовжуються.

Світ

Службовець Національної гвардії США Джек Тейшейра, якого звинувачують у публікації секретних документів Пентагону, в середу став перед судом і заявив, що не визнає себе винним за жодним з пунктів звинувачення.

У протоці Ла-Манш між Великою Британією та Францією під час одиночного благодійного запливу зник англійський плавець. Як повідомляє британська преса, 42-річний плавець-аматор, пожежний-рятувальник за фахом Хьюз стартував у вівторок з англійського Дувру. Того ж дня французький рятувальний центр поблизу Кале отримав повідомлення про його зникнення.

Мелітопольщина

Сили оборони продовжують вести наступальні дії на Мелітопольському та Бердянському напрямках.

"На напрямках Новоданилівка – Роботине, Мала Токмачка – Вербове, Вільне Поле – Макарівка мали частковий успіх, закріплюються на досягнутих рубежах", – сказав представник Генштабу ЗСУ Ковальов.

Сили оборони ведуть наступальні дії в Запорізькій та частково в Донецькій областях – тривають важкі бої "буквально за кожен метр землі", але у ЗСУ є просування, повідомив речник ЗСУ Шершень.

Генштаб повідомив, що протягом доби російські окупанти безуспішно намагались наступати в районі села П’ятихатки Запорізької області, яке ЗСУ звільнили від росіян 18 червня, і ще на п’яти східних напрямках фронту.

 




Схожі новини: