Чудовий день: військові кораблі від Британії та ракети для Patriot від Німеччини

Переглядів: 383

17 червня 2023 07:30

Чудовий день:  військові кораблі від Британії та ракети для Patriot від Німеччини фото

Про війну, про Україну, про світ та про Мелітопольщину. Головні новини минулої доби, 16 червня.

Війна ерефії проти України

Сили оборони продовжують проводити як наступальні, так і оборонні дії та мають частковий успіх попри те, що діють в умовах авіаційної та артилерійської переваги ворога. На півдні українські захисники просунулись на відстані до 2 км, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Протягом доби на фронті відбулось 21 боєзіткнення, окупанти намагались наступати на трьох напрямках на сході, - йдеться у вечірньому зведенні Генштабу. Армія РФ і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках.

16 червня мінні тральники "Чернігів" (екс-HMS Grimsby) та "Черкаси" (екс-HMS Shoreham) для України вийшли з порту у Шотландії.

Спікер Повітряних сил Юрій Ігнат заявив, що його відомство повідомлятиме про загрози атак ракетами та дронами в онлайн-режимі на офіційних ресурсах.

Командувач Сухопутних військ Олександр Сирський повідомив, що керівництво Збройних Сил коригує плани щодо Бахмута через "відчайдушний опір" окупантів. Попри це українські сили продовжують наступальні дії.

16 червня у Київській області та столиці прогриміли вибухи на тлі повідомлень, що Росія пустила крилаті ракети "Калібр" із Чорного моря та аеробалістичні ракети "Кинджал".

Німеччина передасть Україні ще 64 керованих ракети до систем протиповітряної оборони Patriot. Про це заявив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

Міжнародні відносини

До Києва приїхали одразу чотири лідери – Сиріл Рамафоса (ПАР), Макі Салл (Сенегал), Хакаінде Хічіллема (Замбія), Азалі Ассумані (Коморські Острови), а також прем'єр Єгипту, представники президентів Конго та Уганди. В цей час росіяни вкотре атакували столицю ракетами: ППО збила всі. Делегація з Африки ховалась в укритті.

Лідер Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса на пресс-конференції з президентом Зеленським назвав 10 складових бачення країн Африки завершення війни Росії проти України. "Будь-які переговори керівництво Росії сприймає як можливість накопичити сили й розширити агресію, Україна вже в цьому переконалась", – сказав Зеленський.

Міністр оборони Резніков за підсумками засідання комісії Україна-НАТО, що відбулося 15 червня у Брюсселі, заявив, що на саміті у Вільнюсі стане зрозуміло, як та коли Україну запросять до НАТО. 

Україна

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду 16 червня відмовила Міністерству юстиції в конфіскації ПрАТ "Хустський кар’єр" та ПрАТ "Жежелівський кар’єр", визнавши недостатніми докази їх зв'язку з російським олігархом Олегом Дерипаскою.

16 червня в Скоп'є в рамках другого матчу кваліфікації на Євро-2024 зустрічалися збірні України та Північної Македонії, і Україна одержала перемогу з рахунком 3:2.

Світ

В новий уряд Фінляндії увійдуть праві "Справжні фінни". Вони наполягали на скороченні імміграції.

Вищий земельний суд Відня ухвалив рішення на користь українського бізнесмена Дмитра Фірташа у справі про екстрадицію до США, санкціонувавши повторний розгляд цього питання.

На острові Уайт у протоці Ла-Манш знайдено скам'янілі залишки нового, раніше невідомого виду панцирних динозаврів. Востаннє останки невідомого гігантського ящера на острові знаходили у 1865 році. Щойно виявлений вид належить до того ж сімейства вкритих бронею анкілозаврів.

Мелітопольщина

Журналісти NBC News повідомляють, що президент Володимир Зеленський під час інтерв'ю сказав їм, що російська влада хоче здійснити підрив Запорізької атомної електростанції, щоб дестабілізувати ситуацію в Україні та змусити Київ піти на умови Путіна.

Мешканці тимчасово окупованого Мелітополя заявили, що в різних частинах міста чують виття сирен, виглядає так, що окупаційні війська готуються до контрнаступу ЗСУ.

На супутникових знімках від Planet Labs за 15 червня помітні наслідки ударів по пансіонату Експрес і готелю Chalet Termal у тимчасово окупованому Росією селі Щасливцеве Херсонської області.

 

 

 




Схожі новини: