Україна у наступі на фронті та в дипломатії

Переглядів: 403

16 червня 2023 08:55

Україна у наступі на фронті та в дипломатії фото

Про війну, про Каховську ГЕС, про світ та про Мелітопольщину. Головні новини минулої доби, 15 червня.

Війна ерефії проти України

Українські військові продовжують рухатися вперед на всіх напрямках  фронту, зазначила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. На Бахмутському напрямку тривають наступальні дії на напрямках Роздолівка – Краснополівка та Берхівка – Ягідне. Маляр каже, що «тут є успіх». На Бердянському та Маріупольському напрямках «тривають наступальні дії». «На всіх напрямках наступу є просування. Близько кілометра на кожному», – сказала вона.

Відбулася 13-та зустріч у форматі Рамштайн. Міністр оборони Резніков за підсумками засідання заявив, що одержав від західних союзників зобов'язання про старт тренувань українських військових на винищувачах F-16. Він також домовився про створення "IT-коаліції".

Міністерства оборони США, Данії, Великої Британії та Нідерландів у спільній заяві оголосили, що разом постачатимуть Україні ракети для систем протиповітряної оборони та збільшать виправлення самих систем.

Японія веде переговори про постачання артилерійських снарядів до США, щоб поповнити запаси, які допоможуть ЗСУ у контрнаступі.

Депутати Європарламенту засудили руйнування греблі Каховської ГЕС, назвавши його "останнім воєнним злочином, скоєним Росією".

Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що союзники розпочали навчання українських льотчиків на винищувачах F-16. Спікер Повітряних сил Юрій Ігнат заявив, що "процес йде".

Глава Пентагону Остін заявив, що в Україні розпочався "військовий марафон", а Сили оборони готові до "подальших викликів".

Екологічна катастрофа, створена рашистами на Каховській ГЕС

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі 15 червня відвідав ЗАЕС. За підсумками візиту він підтвердив: зараз рівень води залишається на достатньому рівні, щоб станція могла підтримувати безпеку "певний час".

Руйнування Каховської ГЕС: у МЗС кажуть, що залишаються підтопленими понад 1800 будинків.

Ізраїль надасть Україні гуманітарну допомогу, призначену для мешканців районів у зоні вибуху греблі Каховської ГЕС. Їм буде доставлено 10 тонн продовольства та сотні тисяч літрів питної води.

Міжнародні відносини

Генасамблея ООН ухвалила резолюцію, яка засуджує незаконну анексію Росією території чотирьох областей України. За проголосували 143 зі 193 учасників Генасамблеї ООН, утримались 35 країн, а 5 (РФ, Білорусь, Північна Корея, Нікарагуа та Сирія) проголосували проти.

Європарламент закликав союзників по НАТО бути готовими запросити Україну "якнайшвидше" приєднатися до Альянсу після перемоги у війні.

Ізраїль веде переговори щодо продажу свого флагманського танка Merkava двом країнам. Одна з яких розташована в Європі. Представник Міноборони Ізраїлю розповів журналістам, що рекордний попит на ізраїльську продукцію частково пов’язаний з бажанням країн поповнити свої арсенали після надання Україні військової допомоги для протидії російській агресії.

У Конгресі США представили законопроєкт, який би дозволив  використовувати заморожені активи Росії для допомоги Україні. Закон має дозволити «надати додаткову допомогу Україні з використанням активів, заарештованих у Центрального банку Російської Федерації та інших суверенних активів РФ».

Світ

Африканські лідери зустрінуться із Зеленським і Путіним, пропонуватимуть "заходи зміцнення довіри", - Reuters. Ці заходи можуть включати виведення російських військ, вивезення тактичної ядерної зброї з Білорусі, зупинення дії ордера Міжнародного кримінального суду на арешт Путіна та послаблення санкцій.

У період пандемії деякі жителі Нью-Йорка брали додому кішок та котів, яких потім виставили на двір. І тепер містом блукають півмільйона бездомних кішок, з якими місцева мерія не справляється.

Дочка Іванки Трамп відсвяткувала бат-міцву (повноліття у рамках іудейської традиції). Вся велика родина та гості зібралися на шикарну церемонію у Майамі. Дональд Трамп теж був.

Мелітопольщина

Збройні Сили України за тиждень наступу у Запорізькій та Донецькій областях звільнили сім населених пунктів та просунулися в районі Пологів та Великої Новосілки.

Внаслідок вибуху, що стався у вівторок, 13 червня, у тимчасово окупованому Мелітополі, була пошкоджена ділянка залізниці. Нею росіяни транспортують своїх військових, техніку і награбоване із прифронтових територій.

Російські «воєнкори» припустили, що сильний дощ і погана погода на півдні України могли знизити темп українських атак, однак Маляр підкреслила, що погодні умови не завжди впливають на українські наступальні дії. Речник Таврійського угруповання військ ЗСУ Валерій Шершень зазначив, що українські сили на Таврійському (Запорізькому) напрямку віддають перевагу ударам по російських системах радіоелектронної боротьби (РЕБ).

У Львові вже сьогодні, 16 червня, мелітопольці зможуть продегустувати блюда з використанням черешні. Про це інформує координаційний простір допомоги "Мелітополь Саме тут. Львів".

 




Схожі новини: