Головні новини минулої доби, 13 червня

Переглядів: 472

14 червня 2023 08:45

Головні новини минулої доби, 13 червня фото

Головнокомандувач Залужний: українські воїни мають "певні успіхи" у наступі. Про це, про війну, про світ та про Мелітопольщину.

Війна ерефії проти України

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив про "певні успіхи" у наступі української армії у розмові із головою Об'єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі. Він розповів Міллі про ситуацію на фронті: на Донбасі та півдні йдуть важкі бої оборонного та наступального характеру.

У Генштабі розповіли про успіхи наступальної операції: є просування на трьох напрямках. Наразі тривають наступальні дії на Бахмутському та Запорізькому напрямках. За минулу добу просування українських військ на Бахмутському напрямку становило 250 метрів, на Торецькому напрямку – 200 м, на Бердянському напрямку – від 500 до 1000 м.

Вночі 14 червня Росія атакувала Одесу та передмістя ракетами: від оголошення повітряної тривоги до перших вибухів пройшло не більше кількох хвилин, повідомили співрозмовники. Оперативне командування "Південь" повідомило, що по Одесі ворог вдарив "Калібрами" з Чорного моря. Попередньо, дві ракети збито.

"Внаслідок атаки зафіксовано займання в районі одного з бізнес-центрів та влучання у складське приміщення торговельної мережі. Інформація про масштаби руйнувань та постраждалих уточнюється".

Через російський артилерійський обстріл на Сумщині загинули семеро людей, повідомив голова обласної військової адміністрації Володимир Артюх. «Ворог завдав артилерійського удару по Шосткинському району, у результаті якого були вбиті семеро працівників Держлісгоспу», – повідомив Артюх у своєму відеозверненні.

За даними ОВА, люди в момент обстрілу їхали в автомобілі.

В ніч проти 13 червня близько 03:17 російські окупанти вдарили високоточними ракетами по житловому п'ятиповерховому будинку у Кривому Розі, відомо про 11 загиблих. Також  російські війська запустили з Каспійського моря крилаті ракети у бік Києва, українська протиповітряна оборона збила 11 з 14.

ерефія вивела в Чорне море два ракетоносії, повідомляє у «Фейсбуці» оперативне командування «Південь». «Незважаючи на штормову погоду, ворог вивів на бойове чергування в Чорному морі 2 надводні ракетоносії, споряджені 16 «Калібрами». Загальна кількість корабельного угруповання – 8 одиниць в Чорному морі і 1 – в Азовському», – йдеться у повідомленні.

Трудові мігранти з Центральної Азіїї часто беруться за важку і погано оплачувану роботу, яка не знаходить претендентів серед місцевих жителів. Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну їх посилали відбудовувати зруйновані міста та рити окопи. І воювати - вже як завербовані в'язні. Вербували їх найчастіше до ПВК "Вагнер" із російських в'язниць. В Україні багато хто з них гине, а їхні рідні місяцями намагаються хоча б повернути тіло на батьківщину.

путлер на зустрічі з "військорами" вперше докладно прокоментував атаки на Білгородську область: «У регіоні зараз "нікого немає", йде робота щодо "зміцнення кордону". Якщо це не допоможе, то Росія розгляне питання про створення на території України санітарної зони на такому видаленні, щоб "неможливо було діставати" російські регіони». Все за планом?

ерефія не дає гарантій безпеки команді ООН для надання гуманітарної допомоги постраждалим від руйнування Каховської ГЕС жителям Херсонщини на лівому березі Дніпра, що підконтрольний окупантам. Про це повідомляє координаторка ООН в Україні Деніз Браун.

Украіна: будемо жити!

Українці стали оптимістичнішими. Опитування "Барометр якості життя", проведене спільно з  Європейською Бізнес Асоціацією, показало: оцінки якості життя, напрямки розвитку і рівень стресу покращилися у в порівнянні з довоєнним періодом. Якщо до війни більшість людей відповідала на запитання "Чи у вірному напрямку рухається держава?" несхвально і була песимістично налаштована, то зараз українці в повсякденному житті більш позитивно оцінюють те, що мають. 

Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) завершила розробку законопроєкту про оподаткування криптоактивів і оновила текст закону "Про віртуальні активи" - законопроєкт про оподаткування презентують 14 червня, пише Forbes.

 Україна може стати першою в Європі країною, яка імплементувала європейські норми регулювання віртуальних активів МіСА.

Перевірки бізнесу та штрафи для підприємств в Україні будуть відновлені з 1 серпня, а не з 1 липня, як планувалося раніше.

Світ

Трамп постав перед судом у Майамі. Як і очікувалося, він заявив, що вважає себе невинним у всіх 37 пунктах звинувачення у справі про неналежне зберігання секретних документів. 45-му президенту США ставлять у провину незаконне зберігання у себе вдома конфіденційних документів та обман співробітників служб безпеки, які намагалися вилучити ці документи. У разі визнання його винним Трампу може загрожувати великий грошовий штраф або тюремний термін, однак, згідно з американськими законами, це не завадить йому вести передвиборну кампанію і навіть обійняти посаду президента у разі її успіху.

Американський письменник, лауреат Пулітцерівської премії Кормак Маккарті помер у віці 89 років. Як пише The Guardian із посиланням на видавництво, з яким працював Маккарті, письменник помер у своєму будинку з природних причин. Маккарті насамперед відомий романами «Кривавий меридіан», «Старим тут не місце» та «Дорога», за який він отримав Пулітцерівську премію. Роман «Кривавий меридіан» був внесений до списку «100 найкращих книг англійською мовою, виданих у період з 1923 по 2005 рік» за версією журналу Time.

На півночі центрального регіону Нігерії перекинувся перевантажений човен. Щонайменше 50 людей потонули, - повідомляє Reuters. Місцеві жителі розповіли, що дерев’яний човен перекинувся, коли переправляв людей після весільної церемонії зі штату Нігер у Кварру.

Мелітопольщина

Президент Зеленський заявив, що ЗСУ просуваються вперед під час наступу у Запорізькій області та в районі Бахмута. Про це він повідомив у зверненні до нації 13 червня. В  Запорізькій області в умовах надзвичайно жорстоких боїв за авіаційної та артилерійської переваги росіян є рух уперед.

З початком контрнаступальної операції Сил оборони на півдні росіяни перекинули на аеродром у тимчасово окупований Бердянськ 20 гелікоптерів. Про це повідомляють «Схеми», в розпорядженні яких є супутникові знімки Planet Labs за 13 червня.

У тимчасово окупованій частині Запорізькій області путлерівці сформували Громадську палату. Очолила її фейкова «ректорка Азовського державного педагогічного університету» Степанюк. Рашисти визначили свого представника в центр: ним став голова видуманого ним руху «Ми разом із Росією» Рогов.

 

 




Схожі новини: