День Перемоги, який українці десятиліттями святкували 9 травня, перенесено

Переглядів: 387

12 червня 2023 18:00

День Перемоги, який українці десятиліттями святкували 9 травня, перенесено фото
Відзначати День перемоги тепер будемо разом з Європою

Президент Володимир Зеленський підписав закон № 9278 «Про День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років». Відтепер вихідним днем буде 8 травня.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Нагадаємо, що з 2015 року 8 травня в Україні відзначали День пам’яті та примирення, а 9 травня - День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Підписаний Президентом законопроект пропонує встановити 8 травня вихідним днем замість 9 Травня - робочим.

У пояснювальній записці до нього вказано, що Україна як цивілізована, миролюбива та демократична європейська держава вшановує пам’ять про подвиг кожного, хто боровся з нацизмом, а також усіх жертв, кого торкнулась війна, - цивільних, які постраждали від окупації і бойових дій, остарбайтерів, підпільників, дітей війни та інших.

Також зазначено, що для громадян України є обов’язком пам’ятати, ціною яких величезних втрат здобуто перемогу над нацизмом.

У країнах Європи перемога у війні щороку відзначається 8 травня в день капітуляції нацистської Німеччини – вшануванням пам’яті полеглих у Другій світовій війні. 

А 9 травня будемо святкувати День Європи і день стане робочим.

«Це чиста історія, без ідеологічних домішок. І це - історія нашого народу, наших союзників, усього вільного світу. Сьогодні ми повертаємо її нашій державі», – вказував Зеленський при поданні документу до парламенту.




Схожі новини: