Юные краеведы из Константиновки приятно удивили историка Юрия Щура

Переглядів: 1262

22 квітня 2021 13:45

Юные краеведы из Константиновки приятно удивили историка Юрия Щура фото
Ребята проделали большую работу

Работа школьников из Константиновки (Мелитопольский район) признана лучшей в рамках II тура Всеукраинской краеведческой акции «Украинская революция: 100 лет надежды и борьбы».

Запорожскую область в конкурсе представляли пять поисково-исследовательских работ, в которых освещалась история сопротивления и борьбы против тоталитаризма, движение за независимость в нашем регионе в течение ХХ в,  сообщают в отделе коммуникаций Запорожского областного совета. Все они были удостоены призовых мест в своих номинациях. Но именно константиновские ребята впечатлили украинского историка Юрия Щура.

Ученики Константиновского районного НВО № 1 «Таврия» Юлия Савко и Роман Горбов под руководством руководителя кружка «Историческое краеведение» Ольги Горбовой подготовили работу, посвященную «Особенностям деятельности ОУН на Мелитопольщине в период Великой Отечественной войны».

Ю. Щур отметил, что тематика работ данного конкурса постепенно становится традиционной, школьники зачастую не рискуют браться за что-то новое. Но бывают и исключения. В этом году историка порадовали ребята из Константиновки.

- Лише одна робота на конференції була присвячену історії визвольного руху, - прокомментировал Ю. Щур. - Але саме ця робота є прикладом добропорядності у науковому краєзнавчому пошуку, позаяк, на жаль, стало звичним явищем "передирання" або ж занадто "конспектування" робіт відомих науковців і подання їх на конкурс під власним прізвищем. Учні Костянтинівського районного навчально-виховного об’єднання №1 "Таврія" Роман Горбов та Юлія Савко разом із своїм керівником Ольгою Горбовою пішли іншим шляхом: опрацювавши доступні на сьогодні дослідження з історії діяльності ОУН на території Мелітопольського району та їхнього села безпосередньо, вирішили знайти місця пам’яті українського визвольного руху 1940-х років. І це їм вдалося.

Юні краєзнавці встановили місце зборів Костянтинівського проводу ОУН. Це — будівля колишньої школи.

Також дослідники знайшли на місцевому кладовищі спільну могилу родини ОУНівців Шевченків, які загинули у бою з нацистською жандармерією у 1943 році.

"11 квітня 1943 р. в с. Костянтинівка в хаті оунівця, агронома Петра Шевченка проходила нарада за участі членів обласного проводу. Близько 21-ї години хата була оточена гестапо, в "мішку" опинилися керівник міського проводу Михайло Вінтонів, члени обласного проводу Богдан Мовчан і Борис Крицан, господар та його родина. На вимогу гестапо здатися ОУНівці почали стріляти. Внаслідок перестрілки з боку німців було троє вбитих. Зі сторони ОУНівців втрати були більш значні: загинули обидва члени обласного проводу, господар хати, його дружина Анастасія, діти Анна й Василь. Ще одна донька Петра Шевченка збожеволіла. Михайло Вінтонів отримав важке поранення в голову й через два дні помер у в’язниці від тортур".

Варто зауважити: подібні конкурси наукових робіт учнівської молоді наявно демонструють, наскільки шкідливим було рішення виключити з навчального процесу у школах курс "Історії рідного краю", - резюмировал Ю. Щур. - Його вивчення насправді важливе і має свою аудиторію.




Схожі новини: