В соцсетях разгорается скандал вокруг ВЭС в Акимовском районе

Переглядів: 2093

26 липня 2019 19:55

В соцсетях разгорается скандал вокруг ВЭС в Акимовском районе фото
Скандал вокруг строительства ВЭС в Ефремовке уже переходит на личности

На минувшей неделе сайт MV сообщал о том, что в Ефремовском старостинском округе (Акимовский район) прошли общественные слушания по поводу строительства ВЭС на этой территории. Уже там высказались как сторонники, так и противники строительства ветряков. Но настоящий скандал разгорается в группе Akimovka.online в Фейсбуке.

Так, участница слушаний и подписчица группы Ермолова Катюша высказала свое отношение к происходящему:

"Останнім часом ми багато чуємо, про "зелену енергетику", - пишет К. Ермолова. – Але "зелена енергетика" зелена від того, що вона екологічно безпечна для навколишнього середовища чи економічно вигідна для чийогось гаманця ("зазеленіли баксики")?!

Про що йде мова? А про те, як під час передвиборчої гонки наші можновладці намагалися і досі намагаються тишком-нишком протягнути проект містобудівної документації під назвою "Детальний план територій під розміщення вітряних електростанцій ТОВ "АЗОВІНВЕСТПРОМ" потужністю 750 МВт на земельних ділянках на території Якимівської та Кирилівської селищних рад Якимівського району площею 4000 га за межами населених пунктів. Гарна назва, дуже гарна! Але, що ж ховається за нею?

На минулому тижні, 17 липня, в селі Охримівка Кирилівської ОТГ в сільському будинку культури відбулися збори небайдужих охрімівців, які були ініційовані виключно самими мешканцями села. Основне питання, а воно ж повинно було бути й єдиним, - це встановлення вітряків на території їхнього населеного пункту.

Яким чином та звідки охрімівці дізналися про те, що скоро навколо їхнього села будуть будуватися вітряні електростанції?

Так от, 26 червня 2019 року – в домівки кожного передплатника районної газети "Слово трудівника" поштарі принесли черговий номер газети тиражем трохи більше 3500 екземплярів (№ 26 від 26 червня 2019 року (7588) замовлення 69). Я особисто теж получила цей номер електронкою (до речі це дуже зручно), почитала всю передвибочу агітацію за С.Валентирова та О.Калімана, рекламу, гороскопчики та інше. В принципі нічого нового (це ж вибори) ми вже звикли. Та от через декілька днів мешканці Охрімівки, як і більшість наших земляків, отримали "новий-старий" номер газети "Слово трудівника" тиражем більше 8500 екземплярів (№ 26 від 26 червня 2019 року (7588) тільки замовлення 68). Більшість, навіть, читати не стали, бо знову принесли ту ж саму газету. Та все ж деякі прочитали і виявили відмінності: в першому номері (який надіслали за передплатою) – на 6-й сторінці надруковано статтю про О.Калімана, а в другому номері (який виготовлено додатково, як агітаційний матеріал за замовленням С.Валентирова) – на 6-й сторінці надруковано – Повідомлення про початок розгляду та врахування пропозицій громадськості у проекті "Детальний план територій під розміщення вітряних електростанцій ТОВ "АЗОВІНВЕСТПРОМ" потужністю 750 МВт на земельних ділянках на території Якимівської та Кирилівської селищних рад Якимівського району площею 4000 га за межами населених пунктів.

Цей додатковій номер викликав неабияке хвилювання, адже відповідно до карти, надрукованій в газеті, вітряні електростанціїї збираються будувати навколо Охрімівки, Лиманського, Кирилівки, Косих, Шелюгів, Малої Тернівки, Юр’ївки, Мирного, Радивонівки. І не виключено, що на людських паях. Перше, що зробили охрімівці – звернулися до голови Кирилівської ОТГ Малєєва І.В., до депутата облради Шевченка Г.М., до нардепа С.Валентирова, з проханням організувати збори громадян, щоб замовник проекту - Районна державна адміністрація пояснила, що ж врешті решт відбувається. Хто намагається загарбати людські землі? Хто надав дозвіл на розміщення цих вітряків на їхніх територіях? Питань було багато, та от як виявилося відповідати на них було майже нікому.

В день, коли відбувалися збори громадян, до сільського будинку культури завітав сам голова Кирилівської ОТГ Малєєв І.В., разом з депутатом облради Шевченком Г.М., був представник ТОВ «Азовінвестпром» та представник Норвежської компанії NBT (це інвестори проекту).

Я була присутня на цих зборах. Чесно кажучи, мене завжди дивує зневажливе ставлення представників влади до людей. Влади, якій ми довіряємо свої житті та майбутнє наших дітей, обираючи їх на посади голів та депутатів об’єднаних територіальних громад, районних, обласних рад та Верховної ради України. А найбільше вражають намагання цих представників влади зробити з людей дурнів, обманюючи їх та надаючи завідомо неправдиву або неповну інформацію. І ще потім мають совість звинувачувати людей в невихованості та некоректності.

Мені особисто не відомо чому ж на зборах не було жодного представника від замовника проекту – ні голови РДА, ні його заступників, ні навіть відповідальної особи. Отже по суті, відповідати на питання мешканців про розміщення вітряків було нікому. Людей цікавило ДЕ САМЕ планують будувати вітряки? Чи БЕЗПЕЧНО це? Які експертизи з цього приводу були проведені? Чи впливає вібрація на стан здоров’я людей? Чому планується забудова прилиманної зони? Чи не зруйнує така кількість вітряків Охрімівку та інші села, які будуть в епіцентрі функціонування цих ВЕС? Хто надав дозвіл на розміщення ВЕС? І ще дуже-дуже-дуже багато питань, які присутні мешканці села, навіть, не встигали озвучити. Адже коли вони виникали, до справи приступав талановитий політик Іван Малєєв, відверто кажучи, я вражена його майстерністю. Він переводив розмову на будь-які теми: тарифи, вода, водопровід, лиман тощо. Згадали багато проблем, а їх як виявилося на території дуже багато і вони вже досить давно не вирішуються. Тож краще від спогадів нікому не стало, а от людей роздратували…

Представник ТОВ «Азовінвестпром» розповідав про те , що нібито проводяться якісь експертизи, що спеціалісти рахують усіх комах та кажанів, щоб не зашкодити навколишньому середовищу, а от за людей забуваються. На зустріч представники місцевої влади та представник ТОВ «Азовінвестпром» приїхали без жодного документа, який надавав їм право розробляти цей проект. Все буде, все робиться паралельно, а поки що нічого немає".

Немного позднее к обсуждению вопроса в сети подключилась и Анна Ильяшенко:

"В ході розгляду та аналізу питання встановлення ВЕС на території Кирилівської та Якимівської ОТГ, мешканцями Охрімівки 24 липня 2019 року, був відвіданий відділ містобудування та архітектури Якимівської райдержадміністрації з метою ознайомлення з відповідною документацією проекту "Детального плану територій під розміщення вітряних електростанцій ТОВ "Азовінвестпром".

Начальник відділу, Гапшенко Олег Олександрович надав нам карту розміщення вітряків на території Якимівського району, та акцентував увагу на тому, що йому не відомо чи буде встановлено 200 вітряків (ВЕС) по 2,5 мВт чи 100 по 5 мВт.

Також начальник відділу надав копію запиту до департаменту охорони здоров’я Запорізької області, на який департамент відповів: "за відсутності фахівців, які мають фах або дозвіл на проведення екологічної оцінки та враховуючи ч.4. ст.13 Закону України "Про стратегічну екологічну оцінку» департамент звернувся до Запорізького медичного університету з проханням щодо залучення науковців до екологічної експертизи об’єктів".

Університетом надана відповідь, що і їх фахівці не проходили відповідну акредитацію та не мають відповідних сертифікатів для проведення екологічної експертизи. І абсолютно зрозуміло, що експертну оцінку повинні надати саме фахівці Міністерства енергетики України, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства екології та природних ресурсів України - комплексно, і підхід повинен бути виключно професійним, об’єктивним та неупередженим – чого взагалі не відбувається! Під час спілкування Гапшенко О.О додав, що це всі документи, які йому надав інвестор на сьогоднішній день (хоча замовником проекту насправді є Районна державна адміністрація).

Висновки можна зробити наступні: ніякого проекту не існує, а проведення громадських слухань та обговорень – це не більше ніж дотриманий формалізм для того, щоб дати рух проекту чи ,навіть, більше – встигнути підробити та сфальсифікувати.

Тепер стало зрозуміло, що відбувається фальшування підготовчих документів перед початком реальних робіт та чому мешканцям обох ОТГ заднім числом, додатковою газетою, підкинули повідомлення про початок розгляду та врахування пропозицій, незважаючи на те, що документи містобудівної документації є регуляторним актом!

Цікавий і той факт, що згідно «детального плану територій...» наданого нам начальником відділу містобудування Гапшенком О.О, він містить інформацію про те, що у кожної ВЕС є своя охоронна зона в 440 метрів! З цього робимо висновки, ЩО ВСЯ СУТЬ ТАК ЗВАНОГО "ПРОЕКТУ" ПОЛЯГАЄ В ЗАГАРБАННІ ЗЕМЕЛЬ, бо відповідно до цього, кожна ВЕС своєю захисною зоною перекриває захисну зону сусідньої ВЕС.(див. карту). Тобто населення заздалегідь ошукали та ввели в оману інвестиціями та не розповіли головного – наші паї під загрозою, їх можуть у нас просто ВІДЖАТИ!

На підставі цього, вчора було зібрано більше 160 підписів мешканців Кирилівки, Лиманського та Охрімівки та відправлено звернення до Президента України Зеленського Володимира Олександровича, з проханням взяти це питання на особистий контроль і до формування нового складу Кабінету міністрів України припинити реалізацію програми ВЕС, бо ініціатива йде в завуальованій формі від порошенківського голови РДА – Правосуда О.Є, а реальний замовник – олігархат".

В свою очередь, глава Акимовской РГА Александр Правосуд вступил в полемику с сельчанами и дал свою оценку происходящему:

"Слышу о несогласии со строительством ветроэлектростанции третий раз.

Три случая описываю:

1. Получил письмо. Ветряки, мол, выдуют грунт с огорода и шуметь будут так, что все заболеют. Ну и село провалится под землю, потому что вибрация.

И главное - Правосуд то порошенковский. Убрать! И письмо президенту написать.

2. Пришёл мужчина. С Ефремовки. Говорит, мол, а как же ШАХТЫ УГОЛЬНЫЕ будут жить, если мы этих ветряков понаставляем везде? Шахтерам работать негде будет. Плюс ЛИМАН МОЛОЧНЫЙ выдует ветром в море!

И Правосуд - это власть порошенковскую. Нам новую подавай!

3. Публикация здесь. Из-за плана размещения ветряков у всех заберут паи.

Ну и, главное, - Правосуд то порошенковский! Письмо Президенту срочно!

Таки резюме:

1. В Ефремовке все «бунты», как правило имеют логику и инициатора.

2. Причины протеста против ветряков и всех плюсов для Района - удивительны. Но «ефремовка уйдёт под воду, отожмут паи и что делать угольной промышленности» - подтверждают тезис первого пункта.

3. Жалобы на главу РГА Президенту под шум волны понятны и предсказуемы.

Итого: кому-то сильно не хочется ветряков, потому что не получил денег или хочется землю по-другому распределить? И заодно попытаться прикрыться народным мнением и показать, что Глава РГА плохой?

Думаю, истина где-то здесь.

А развитию быть. И новым котлам, и ремонтам, и закупкам, и ветрякам - в том числе. Верю в нашу страну. Даже, когда смотрю на странноватых иногда ее жителей".

Вся лексика и пунктуация авторов сохранена.

Видео с общественных слушаний 17.07.2019. Опубликовано на странице Akimovka.online и канале Екатерины Выннык  в YouTube.

 



Имя:
Ваш комментарий:

Схожі новини: