Зеленський підписав закон про домашніх працівників: що зміниться

Просмотров: 209
22 травня 2024 22:30

Президент підписав закон №5695 про регулювання праці домашніх працівників

Президент Володимир Зеленський 22 травня підписав закон про регулювання праці домашніх працівників. Про це свідчать дані в картці документа на сайті Верховної Ради.

Законопроєкт №5695 парламент ухвалив 25 квітня. Він вводить у законодавство поняття "домашня праця" та визначає обов’язкові умови трудового договору з домашніми працівниками.

Остаточний текст документа поки що не оприлюднено. Законопроєктом, мета якого забезпечити соціальний захист домашнім працівникам і знизити рівень незадекларованої праці. Для цього депутати прописали у Кодексі законів про працю нову главу ХІ-А "Праця домашніх працівників".

Закон пропонує визначити, що:

- домашній працівник – фізична особа, яка займається домашньою працею в межах трудових відносин з роботодавцем;

- домашня праця – це робота, що виконується на умовах трудового договору (контракту) з метою обслуговування домогосподарства;

- не вважається домашньою працею робота для домогосподарства, яка здійснюється людиною нерегулярно й не більше 40 годин на місяць.

Роботодавцем виступає один із членів сім'ї, який зобов'язаний укласти з працівником трудовий договір у двох примірниках, що мають однакову юридичну силу і зберігаються у кожної зі сторін.

У документі потрібно вказати імена сторін, дату початку дії трудового договору (та строк, якщо він передбачений), опис виду і характеру роботи, умови оплати праці (розмір, періодичність, строки та спосіб виплати, понаднормова оплата тощо), тривалість робочого часу, умови щорічної відпустки, способи обміну інформацією.

Зміни до трудового договору можуть вноситися за згодою сторін і мають фіксуватися у письмовій формі.

Працівнику надаються всі трудові права та гарантії, передбачені законодавством про працю.

Загальнообов’язкове державне соціальне страхування домашніх працівників здійснюється на засадах добровільності. Це саме стосується питання трудової книжки – чи вести її, мають вирішувати сторони трудового договору.

Закон набирає чинності через три місяці з дня його опублікування.

Джерело: Ліга




Похожие новости: