«Квіти на лінії вогню»: у запорізькій бібліотеці відкрилася виставка унікальних експонатів

Просмотров: 343
8 травня 2024 23:48

До 31 травня в обласній універсальній науковій бібліотеці проходитиме виставка «Квіти на лінії вогню», експонатами якої стали розписані запоріжанками великі контейнери від використаних снарядів.

«Українці – неймовірно сильна духом нація. Наші вороги закидують нас бомбами, ракетами, руйнують наші міста, несуть розруху та смерть. Вони хочуть нас знищити, але ми тримаємося. Ми показуємо, що речі, які допомагають наближати перемогу (в нашому випадку елементи зброї) в руках наших майстринь можуть стати об’єктом мистецтва. У світі, охопленому конфліктами та війнами, мистецтво може стати могутнім засобом відновлення і підтримки, - зазначила під час відкриття головна бібліотекарка відділу мистецтв ЗОУНБ Олена Савкіна.

Олена Савкіна представила  ініціаторку арт-проєкту «Квіти на лінії вогню» Ірину Ракову і  його організаторку, відому запорізьку лялькарку Віру Бочарь,  які надихнули інших учасниць зробити такі прекрасні витвори сучасного мистецтва.

Учасниці арт-проєкту стверджують, що контейнери від снарядів сьогодні  – це вже не частини смертельної зброї, а «мирні сувеніри», які не дозволять забути про нашу боротьбу з ворогом.

Мистецькі шедеври створили Ірина Ракова, Віра Бочарь, Світлана Колеснік, Тетяна Аверіна, Тетяна Рісованна, Тетяна Сухомлин, Наталія Івщенко, Юлія Терещук,  Світлана Михайленко і Марина Груніна.

Головна мета, яку ставлять перед собою талановиті запоріжанки - це збір коштів на допомогу артилерійському підрозділу 2 САБатр 36 ГСАДн 60 окремої механізованої Інгулецької бригади. Ці хлопці, які боронять країну на Донецькому напрямі, надали для проєкту контейнери від використаних снарядів.

- Хлопці виїздили на позиції і побачили місця, де було багато відпрацьованих контейнерів, - розповідає ініціаторка арт-проєкту Ірина Ракова - Син-військовий запитав, чи не хочу я спробувати розписати один. Потім порадив розпитати знайомих, чи не хочуть вони... Словом, хлопці загрузили цілу машину контейнерів і привезли мені під гараж.

А потім Віра Бочарь і каже: «Чого ми будемо по одному контейнеру розписувати? Давай приєднаємо до проєкту других і дамо усім термін — три тижні". У березні робота розпочалася, а 12 квітня вже відбулася презентація арт-проєкту «Квіти на лінії вогню».

А Віра Бочарь поділилися, що на початку навіть не знала деяких майстринь, які доєдналися до проєкту.

 - Дівчата відгукнулися,  і ми усі об'єдналися в одному проєкті, - розповідає пані Віра. - Як можемо, так і допомагаємо хлопцям, які боронять Україну.  Так, наша головна задача - продавати контейнери і донатити артилеристам. Зараз у нас у всіх одна думка - Перемога!

Але якщо говорити про наш "Квіти на лінії вогню" як арт-проєкт, творчий, то він доволі унікальний.

Тому що  і в інших автори тільки розмальовують контейнери, ящики від снарядів, уламки ракет тощо.  А наші дівчата застосовують різні техніки - це розпис, аплікація, валяння сухе і мокре, є  пап''є-маше і навіть використана шкіра. Дівчата підійшли творчо!

У Віри Бочарь  в цьому проєкті представлені дві роботи - "Ой, у лузі червона калина" і "Обличчям до сонця".

Серед гостей презентації була перша заступниця голови Бердянської РДА, депутатка Запорізької обласної ради Ірина Півень.

 - Сьогодні - День пам'яті і перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Ми пам'ятаємо. Але зараз маємо допомагати нашим захисникам, які наближають перемогу. Як можемо і чим можемо. Запоріжжя дуже відчуває результати збройної агресії росії. Як "символічно" - у такий день рашисти кинули ракету в парк Перемоги! Тому ми маємо донатити і донатити - щоб Сили оборони якнайскоріше вигнали ворога з нашої землі. І цей арт-проєкт - це теж вклад в наближення Перемоги, - зазначила Ірина Півень.

На виставці усі роботи дуже гарні. Але одна вирізняється особливо - це синьо-жовтий дракон, який спопеляє москву, про що мріють мільйони українців. Арт-майстриня Марина Груніна займається виготовленням аксесуарів із шкіри з зображенням дракона - блокнотів, ручок, нещодавно власноруч виготовила наплічник з зображенням дракона. Дракон - це, так би мовити, її "фірмовий знак".  Тому і не дивно, що майстриня прикрасила свою намальовану роботу  вражаючим драконом. І назвала її "Dragon fire/ Дракон вогню".

Контейнери, прикрашені патріотичними малюнками та пейзажами, 12-30 квітня демонструвалися в мотоцентрі «МотоR”. За словами Ірини Ракової, під час роботи виставки було продано 4 контейнери: три поїхали в Німеччину, один — у Львівську область. Усі кошти відразу перевели військовим, у яких дуже багато потреб. Зокрема, за словами Ірини Ракової, військові поповнили аптечки.

А вже 8 травня, в День пам’яті і перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, унікальний арт-проєкт презентували у обласній науковій універсальній бібліотеці. Біля кожної роботи - "візитка" з назвою,   з другого боку вказана ціна. Вони стартують з 1500 грн.

Можна не тільки дивитися мистецькі шедеври, а й  купувати їх.  А також донатити артилеристам: або у 3-літрову скляну банку, або по номеру банки монобанку 5375 4112 1165 9433.

 

Як працює виставка

  • Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека (пр. Соборний, 142)
  • 8 – 31 травня, понеділок-субота з 9.00 до 17.00.

Інформація за тел. 380677338150




Похожие новости: