Шукали писанки з назвою свого міста: у центрі Запоріжжя Великоднє дерево стало хвилюючою фотозоною

Просмотров: 270
4 травня 2024 23:20

100 чудових вишитих писанок прикрашають Великоднє дерево, яке напередодні свята можна було побачити біля Фонтану життя на площі Маяковського.

Це авторські роботи майстринь з ГО “Запорозькі Берегині”.

“Незламне великоднє дерево від Запорозьких Берегинь в центрі незламного Запоріжжя!”, - зазначила голова громадської організації, відома волонтерка Олена Шевчук.

Цього року окрім традиційних святкових писанок, талановиті запоріжанки створили унікальну колекцію писанок з символами колишніх районних центрів Запорізької області, які наразі знаходяться або в окупації, або під щоденними масованими ударами ворога. Є також писанка на честь селища Роботине, яке окупанти майже повністю зруйнували, а захопити знову не можуть.

У її створенні брали участь Людмила Гармаш, Лариса Середа, Тетяна Соловйова і Тетяна Дем’янова.

Великоднє дерево майстрині прикрасили на площі Маяковського 28 квітня, тиждень колекцією вишитих шедеврів можна було милуватися (і робити світлини) у приміщенні Туристичного інформаційного центру. А сьогодні його виставили біля Фонтану життя, прикрасивши стрічками в національних кольорах, які гарно розвівав вітерець.

- До нас приходило багато людей, - розповідає Олена Шевчук. - Кожний шукав писанку з назвою свого міста чи селища. Деякі спочатку не вірили, що вона є у нашій колекції. Одна дівчинка сказала, що їй потрібна “Михайлівка”. А потім обняла нашу Люсю Гармаш, стояла і плакала. Дівчина розповіла, що в Михайлівці народилися  усі її рідні, в окупації залишилася її бабуся, за яку вони всі переживають, але не можуть вивезти, тому вона і плаче.

Приходили мами бійців, які зараз воюють з ворогом. У нас було багато мотанок, які зробила Люся для військових і ми їх дарували мамам наших захисників.

Свої вишиті писанки представляли Людмила Гармаш, Лариса Середа, Тетяна Соловйова і Анна Мартенс.

Великоднє дерево можна ще буде побачити протягом кількох днів після свята у приміщенні Туристичного інформаційного центру (пр. Соборний, 151), а потім  “Запорозькі берегині” розберуть колекцію. “Мапу Запорізької області” показуватимуть на різних заходах, а великодні писанки  даруватимуть 16 травня, на День вишиванки, молодим мамам в обласному перинатальному центрі. Так, зокрема Анна Мартенс створила спеціально до Великодня колекцію писанок з “дитячими” малюнками.

- Наступного року буде ще більше писанок, якими прикрасимо Великоднє дерево, - зазначає Олена Шевчук.

Ще одна “Запорозька Берегиня” - Марина Широкова провела у міській інклюзивній бібліотеці майстерклас для дітей з виготовлення великодніх пташок. А для Олени Марина створила пряник - Берегиню!

- Було несподівано, що на майстерклас приїхала очільниця Запоріжжя Регіна Харченко. Вона допомагала дітям і сама робила пташку. Було дуже по-сімейному, - розповіла голова ГО “Запорозькі Берегині”.

А секретарка Запорізької міської ради Регіна Харченко, яка також виконує обов’язки міського голови, враженнями від заходу поділилася на власній фейсбук-сторінці.

“В сучасному інклюзивному просторі міської бібліотеки зібралися маленькі мешканці міста з непростою долею аби своїми руками зробити пташки-мотанки. Їх присвятили нашим розвідникам та їхнім бойовим пташкам. Напередодні Міжнародного дня боротьби за права людей з інвалідністю, та в переддень Великодня в міській інклюзивній бібліотеці майстрині ГО «Запорозькі Берегині» провели майстер-клас з рукоділля.

І це прості та справжні моменти в нашому непростому повсякденному житті. Час, який ми присвячуємо своїм дітям. Навчаємо, творимо, ділимося досвідом. Бо війна намагається забрати дитинство в малечі. А ми зобовʼязані стояти в обороні.

Спілкування з дітьми для мене - це завжди про любов. Так само як і боротьба за можливість зберігати права соціально незахищених категорій запоріжців.

В нашому місті фронт доброти збудували за пʼять років майстрині з ГО «Запорозькі Берегині». Під час повномасштабного вторгнення, вони стали одними з найактивніших волонтерів міста Запоріжжя”, - написала Регіна Харченко.

Фотографія з історією

У "Запорозькі Берегині" посвятили під рушником

Розповідає майстриня Людмила Гармаш:

На оцьому фото під рушником  Берегинь одночасно три Гармаша - я, Марина і її донечка.  Нас Оленка Шевчук з Ларисою Середою благословляли і присвячували в Берегині. Було так зворушливо, у мене мурахи по шкірі бігли. І так приємно було відчувати єдність.

З Мариною Гармаш (яка мені зовсім не родичка), познайомилась минулого року на якомусь святі Берегинь. І так вона мені сподобалась, уся її родина, всі її добрі справи!

І уявіть який збіг: вона народилась у Михайлівці, де народився і мій дід та його брати і сестри. А Маринин чоловік з Гуляйполя, де народилась моя мама. Ніби і не родичі, а відчуття єдності неймовірне! Коли я обнімала ту дівчинку з Михайлівки, бо вона плакала (вона сказала, що там лишилась в окупації її бабуся), тоді підійшла і Марина Гармаш, щоб її обняти, сказала їй:"Я теж народилась в Михайлівці", і ми стояли і обнімались утрьох.

Фото авторки,  з фейсбук-сторінок Олени Шевчук і Регіни Харченко




Похожие новости: