Перерахунки здійснені автоматично: як у Запорізькій області змінились виплати для пенсіонерів

Просмотров: 264
13 березня 2024 13:37

Перерахунки та індексації пенсійних виплат: як це відбувається?

Відповідно до Закону України від 09.11.2023 № 3460 "Про державний бюджет України на 2024 рік" у поточному році відбувається підвищення, зокрема, розмірів прожиткових мінімумів та розмірів мінімальної заробітної плати. У зв’язку з чим певні виплати, в тому числі пенсійні, перераховуються.

Про те, як відбуваються перерахунки та індексації пенсійних виплат розповідає начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області Світлана Жмурко:

 - Перший перерахунок, який відбувся з 1 січня 2024 року і базувався на підвищенні рівня мінімальної зарплати (7100 грн), стосувався 65-річних непрацюючих пенсіонерів, які мають страховий стаж 30 років (жінки) та 35 років (чоловіки).

Вдруге такий перерахунок буде з 1 квітня, оскільки згідно закону про держбюджет вчергове «виросте» рівень мінімальної зарплати (8000 грн).

Крім цього, постановою Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2024 № 185 «Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2024 році» пенсії громадян з 1 березня проіндексовані із застосуванням коефіцієнта 1,0796.

Відповідному перерахунку підлягали усі пенсії, призначені до 31 грудня 2023 року включно за Законами України: «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною», «Про державну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про статус народного депутата України», «Про наукову і науково-технічну діяльність».

Зазначеною постановою передбачено додаткові гарантії мінімальних пенсійних виплат, призначених за Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а саме:

  •  розмір пенсії непрацюючих пенсіонерів, які досягли віку 65 років, мають страховий стаж 35 років чоловіки та 30 років жінки, не може бути нижче 3370 грн;
  •  у пенсіонерів, яким виповнилося 80 років, мають страховий стаж 25 років чоловіки та 20 років жінки, розмір пенсійної виплати не може бути нижче 3370 грн;
  •  у пенсіонерів віком від 70 до 80 років, мають страховий стаж 35 років чоловіки та 30 років жінки, розмір пенсійної виплати не може бути нижче 3240 грн;
  •  пенсіонерам, яким виповнилося 70 років, але їх страховий стаж менше 35 років у чоловіків та 30 років у жінок, мінімальна пенсійна виплата обчислюється в розмірі, пропорційному до набутого страхового стажу, виходячи з розміру мінімальної виплати 3240 грн;
  •  у пенсіонерів віком до 70 років, які мають страховий стаж 35 років чоловіки та 30 років жінки, у осіб з інвалідністю І групи, розмір пенсійної виплати не може бути нижче 2980 грн;
  •  у інших категорій пенсіонерів, які не працюють (незалежно від віку та закону, відповідно до якого призначено пенсію), розмір пенсійної виплати та щомісячної державної адресної допомоги не може бути нижче 2725 грн.

Таким чином з березня завдяки індексації в Запорізькій області збільшився розмір 407 336 пенсій «за віком» (середнє підвищення становить 352 грн) , 20 096 - пенсіонерів силових відомств (669 грн), 979 пенсій осіб, які отримують її по інвалідності, або через захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи (677 грн).

Розмір підвищення пенсії за результатами індексації обмежений 1,5 тис. грн для всіх її отримувачів, незалежно від категорії (мінімальний розмір надбавки - 100 грн, максимальний - 1500 грн). Таке обмеження дасть змогу більш справедливо розподілити фінансовий ресурс на здійснення індексації та забезпечити підвищення пенсій для громадян, які отримують найменші виплати.

Також, з 1 березня були проіндексовані щомісячні страхові виплати для потерпілих та осіб, які мають право на щомісячні страхові виплати у разі смерті потерпілого.

Одночасно з індексацією з 1 березня здійснено перерахунок пенсій у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (2361 грн). Тож зросли мінімальні та максимальні розміри пенсій, надбавок (статусні надбавки ветеранам війни, за особливі заслуги тощо), підвищень, які базуються на прожитковому мінімумі.

В результаті проведених перерахунків середній розмір пенсій в області зріс в порівнянні з початком року на 423 грн і склав 6001 грн.

Всі зазначені перерахунки Головним управлінням Пенсійного фонду України в Запорізькій області здійснені в автоматичному режимі, без звернень громадян до сервісних центрів.

Додатково

З 1 квітня 2024 року відбудеться автоматичний перерахунок пенсій працюючих пенсіонерів (з врахуванням їх оновленого страхового стажу).




Похожие новости: