Підозра для колишніх поліцейських: у Запорізькій області зрадниками офіційно визнані 110 правоохоронців

Просмотров: 748
19 серпня 2023 14:26

Колишні поліцейські, які пішли працювати на ворога, отримали підозри від Державного бюро розслідувань

Інформація про загальну кількість експрацівників підрозділів поліції, які не вийшли з окупації і співпрацюють з ворогом, має статус “з обмеженим доступом”. Можна лише спрогнозувати, що їх достатньо багато. Про ситуацію зі зрадниками розповів журналістам на брифінгу в медіацентрі ОДА начальник Головного управління Нацполіції в Запорізькій області Артем Кисько.

- На сьогодні 110 колишніх поліцейських отримали підозру від ДБР, - розповів Артем Кисько. - Більша частина - за нашою ініціативою. Наші оперативники збирають докази, щоб притягнути їх до відповідальності. В процентному відношенні це не дуже багато.

За словами Артема Івановича, таку ситуацію він проходить вже в третій раз: у Донецьку в 2014 році, у Маріуполі в 2022 і от тепер - на Запоріжжі.

- На жаль, як і в будь-яких інших структурах, у нас зрадники є, - констатував начальник главку.

Служили у батальоні "Скіф"

Серед зрадників — і колишній боєць батальону поліції особливого призначення “Скіф” Василь Ігнатов, про якого написав популярний телеграм-канао OSINT Бджоли.

“Отримано інформацію про співробітника ГРПП відділу поліції №6 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області, який виїхав до тимчасово окупованої території (ТОТ) Запорізької області та бере участь в пропагандистських заходах окупантів.

Ігнатов Василь Павлович, 20.10.1984, ІПН 3097412075, уродженець рф, зареєстрований за адресою: Запорізька область, Бердянський район, м. Приморськ, вул. Вереснева, буд. 63, серія та номер паспорта громадянина України СЮ074427, сторінка ОК https://ok.ru/profile/564074379886.

Встановлено, що у 2022 році Ігнатов В.П. у складі батальйону поліції особливого призначення «Скіф» евакуювався з м. Приморськ до м. Запоріжжя, де проходив службу у підрозділах ГУНП в Запорізькій області. Станом на липень 2023 року, вказана особа проходила службу у ГРПП відділу поліції №6 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області.

За наявними даними, Ігнатов умисно, з метою виїзду до ТОТ Запорізької області через територію країн ЄС та рф, підготував рапорт щодо надання йому відпустки за сімейними обставинами з правом виїзду за кордон. У липні 2023 р. він здійснив перетин державного кордону України на польській ділянці кордону, після чого прибув до окупованого рашистами Приморська.

Невдовзі він взяв участь в пропагандистському відеорепортажі пропагандистського окупантського ЗМІ «За!ТВ». У даному відео Ігнатов В.П. особисто підтверджує свій виїзд на ТОТ Запорізької області з порушенням норм чинного законодавства та підтверджує факт свого дезертирства.

Крім цього, Ігнатов В.П. у вигідному для пропагандистів ракурсі висвітлює подробиці евакуації співробітників поліції з окупованих територій у 2022 році, дискредитує Збройні сили та правоохоронні органи України.

Додатково в даному відео ведучим зазначено, що Ігнатов В.П. подав документи для отримання паспорту рф та має наміри вступити на службу до т.зв. «народної міліції» ТОТ Запорізької області, а також вважає за необхідне кожному мешканцю ТОТ Запорізької області бути готовим взяти до рук зброю та вступити до російських окупаційних військ”, - говориться у повідомленні розслідувачів.

Нагадаємо, свого часу повідомлялося, що на службу ворогу перейшов ще один колишній боєць “Скіфу” мелітопольський поліцейський Денис Стефанков. Він був не просто поліцейським — колаборант ніс службу в зоні АТО і у лютому 2015 року під час бойового хрещенні “Скіфу” в районі Широкино отримав поранення.

18 вересня 2022 року партизани прямо у центрі тимчасово окупованого Мелітополя підірвали машину зрадника-поліцейського, який працював "начальником ГБР народної міліції" (за іншими даними, Стефанков був командиром ППС УВС). Багато хто поспішив “поховати” колаборанта, але росЗМІ написали, що інформація про його загибель не відповідає дійсності.

А от ще одного правоохоронця з Мелітополя, який спочатку пішов служити в окупаційну поліцію, а потім одумався і виїхав на підконтрольну Україні територію, нещодавно затримали.

- Наші мелітопольські поліцейські його вирахували і затримали на Київщині, де він переховувався після виїзду з окупації. Хлопці задокументували, затримали його. Зараз знаходиться у СІЗО. Надав дуже цінну інформацію стосовно інших зрадників, - розповів очільник Головного управління НП в Запорізькій області.

З початку збройної агресії на службі загинули три співробітника поліції

А от колишні колеги колаборантів продовжують нести нелегку службу в умовах масштабного вторгнення орди країни-агресорки. При тому, що на сьогодні некомплект особового складу складає 29%.

Службу несуть нерідко з ризиком для життя, особливо в населених пунктах, які знаходяться на лінії ворожого вогню. При виконанні службових обов’язків з початку збройної агресії загинули 3 співробітника поліції. Максим Здоревський загинув нерідко з ризиком для життя у Запоріжжі, під час обстрілу гуманітарної колони, Іван Іщенко — у Оріхові, на місці прильоту ворожої авіабомби.

А його колега Олексій Лемешко помер у лікарні після отриманого в Оріхові важкого поранення. Лікарі боролися за життя 26-річного поліцейського кілька днів, Олексій переніс три операції, але отримані ним пораненння, на жаль, були несумісні з життям.

У запорізькій лікарні продовжують знаходитися ще троє правоохоронців, які постраждали 12 серпня в результаті босбардування незламного міста. Як розповів Артем Кисько, стан одного з них легкий, ще двом зробили операції. Стан правоохоронців стабільний, але їм ще знадобиться складний і тривалий період реабілітації, адже пошкоджені, зокрема, кості та сухожилля.

- Вчора був поранений ще один співробітник, спецпризначенець, який воює на передових позиціях, - повідомив Артем Кисько.

З початку широкомасштабної війни при несенні служби загинули 3 правоохоронця, поранено 72, відновились 65.

До речі, частина запорізьких поліцейських вступила до бригади наступу Нацполіції “Лють”. І не тільки вони.

- В бригаду пішли як наші поліцейські, які виявили бажання, так і цивільні, яких ми оформили поліцейськими, - розповів начальник ГУНП. - Наші спецпризначенці виконують бойові завдання, і дуже ефективно. Не можу багато казати про це, але багато спецпризначенців представлені до державних нагород і постійно відзначаються командуванням ЗСУ. Колись прийде час і ми будемо розповідати про це. Ми пишаємося нашими хлопцями! І

Цифра

З початку вторгнення окупаційних військ у слідчих з’явилась додаткова функція – документування наслідків воєнних злочинів. З 24 лютого 2022 року зареєстровано 4420 кримінальних проваджень, пов’язаних з проведенням воєнних дій на території області.




Похожие новости: