Млинці об’єднали: у запорізькому шелтері влаштували свято для дітвори

Просмотров: 600
17 серпня 2023 17:56

У запорізькому шелтері «Центр допомоги «Інвестохіллс» млинці пекли і дорослі, і діти

Вихідний день у шелтері «Центр допомоги «Інвестохіллс» зробили неймовірно яскравим і радісним, багатим на позитивні емоції, які переповнювали усіх учасників свята. Про захід для мешканців шелтеру та дітей з навколишніх будинків розповідає його керівник Микола Городенський.

- Ідея свята виникла не на пустому місці. Напередодні до нас завітав волонтер Володимир Ширяєв і від імені Християнської церкви «Блага Вість» передав борошно, крупи, макарони і олію. І попросив зробити фотозвіт.

Ця небайдужа допомога відкрила нам нові можливості. Чекати, поки хтось один почне щось робити на кухні, не хотілося, так виникла ідея створити справжнє свято вихідного дня, використовуючи ці цінні продукти. І написати звіт волонтерам — так би мовити, вбити двох зайців.

З самого ранку ми взялися за підготовку до приготування млинців. Мою ідею підтримала Світлана, яка приїхала з Харківської області і поселилася у нас 1 травня 2022 року. Вранці придбали необхідні для приготування млинців продукти – молоко, цукор, яйця.

Тісто зробили на кухні, а смажили млинці на подвір“ї, куди мешканці винесли електроплити і сковорідки, - розповідає Микола Городенський. - Влаштували дуже круте свято! Наші діти запросили в гості дітей з сусідніх будинків. Загалом було понад 30 дітей.

У захваті були дорослі і малі

Справжнім радісним акордом цього свята стала можливість для всіх бажаючих - як дітей, так і дорослих, самостійно приготувати та спробувати ці смачні млинці. Діти з задоволенням їли власноруч приготовані млинці!

Усі були у захваті — і батьки, і діти. Ця ідея об'єднала мешканців Центру допомоги «Інвестохіллс» спільною корисною справою. Від усієї душі ми бажали, щоб цей день приніс щасливі миті та незабутні спогади всім, хто взяв участь. Ми разом зробили цей вихідний день по-справжньому особливим та цінним.

Світлана, яка активно підтримала ідею Миколи Васильовича по влаштуванню свята на честь млинців, також згадує, яким гарним вийшло свято.

- Ми вирішили влаштувати свято для дітей, щоб вони трохи відволіклись,  - ділиться жінка, якій довелося пережити жахіття війни, адже окупанти практично відразу зайшли у їхній населений пункт на Харківщині. - Вони нас дружно підтримали. Дітям було дуже цікаво: вони і смажили, і завертали млинці, і пригощали усіх. Було дуже гарно і весело!

Для дітей влаштовують багато заходів

Як підкреслила Світлана, керівник шелтеру дуже багато уваги приділяє дітям. І вони Миколу Васильовича просто обожнюють. Сьогодні тут проживають 82 мешканця, з яких 20 — діти. Для дітей волонтери влаштовують різноманітні сеанси з арттерапії, змістовні заняття проводять працівники Патрульної поліції та Головного управління ДСНС в Запорізькій області

Так, нещодавно представники Патрульної поліції Запорізької області та Гуманітарної місії Проліска - Запоріжжя провели корисний тренінг «Протидія шахрайству». Мешканці шелтеру ознайомилися з популярними схемами обману, якими користуються шахраї, та отримали цінні поради щодо уникнення небезпеки та втрати коштів.

По завершенні тренінгу, волонтери від організації «Пролісок-Запоріжжя» подарували мешканцям гуманітарні набори, включаючи подушки, ковдри, матраси та посуд.

- Представники Патрульної поліції Запорізької області також провели з дітлахами зустріч на тему профілактики вживання наркотиків. Було проведено цікаву та пізнавальну розмову, спрямовану на підвищення обізнаності та свідомості дітей щодо небезпеки наркотичних речовин. Такі заходи важливі для формування здорового способу життя серед молодого покоління», - зазначає Микола Городенський.

Рятувальники влаштували "літню зливу"

Надзвичайно цікавим був і захід, який провели у Центрі допомоги «Інвестохіллс» співробітники Головного управління ДСНС України у Запорізькій області. Надзвичайники розповідали маленьким переселенцям про різновиди вибухонебезпечних предметів та нагадали про правильні дії у разі знаходження підозрілих речей.

 - Ці знання нам пригодяться і через 10 років після закінчення війни, -  коментує Микола Васильович.

Дітлахи отримали інформаційні пам'ятки та посібник "Вартові Безпеки" від постійних партнерів ДСНС України - Дитячого фонду ООН UNICEF Ukraine, щоб повторити правила безпеки вдома. А щоб наблизити юних учасників до реального досвіду, рятувальники організували пожежну естафету, де кожен міг відчути себе справжнім героєм, надівши бойовий одяг та «загасивши вогонь» пожежним стволом.

Завершився захід веселою руханкою з Вогнегасником та фотосесією. А коли рятувальники створили неймовірну "літню зливу", то емоції дітей просто переповнювали. Враження залишились надовго!

Вперше бачили артистів філармонії зблизька

Серед яскравих подій літа, що вже минає — і концерт артистів Запорізької обласної філармонії просто неба, на майданчику поряд з шелтером.

- Цілий рік наші мешканці ходили на концерти у філармонію і бачили артистів на сцені, а тут вони вперше побачили їх зблизька і це справило величезне враження, - згадує Микола Васильович. - На концерт приходили мешканці прилеглих будинків, а також до нас приїздили і з інших шелтерів. Діти фотографувалися з артистами, було дуже круто!

А Світлана додає, що керівник шелтеру подбав про подарунки для усіх дітей, не тільки переселенців - «бо вони теж позбавлені дитинства через війну». Загалом роздали понад 100 подарунків.

До речі, з сусідськими дітьми тут охоче діляться і іграшками. Так, днями волонтери привезли мішок м’яких іграшок — не нових, але в дуже доброму стані.

- Наші вже не так беруть, як діти з сусідніх дворів, - сміється Микола Городенський. - Нашим перепадає багато іграшок, цукерок, морозива — дякуючи небайдужим людям, буває і надлишок. А от сусідським дітям цього усього не вистачає.

Маленькими мешканцями Центру допомоги “Інвестохіллс”, зазначу, опікується Благодійний фонд “Ти не одна”. Завдяки цій співпраці діти мають змогу відвідати циркову виставу, а нещодавно вони разом з дорослими супроводжуючими їздили в кінно-спортивний клуб. Вражень було багато! І каталися, і годували тварин.

Керівник Центру допомоги “Інвестохіллс” Микола Городенський дуже вдячний усім за допомогу і підтримку.

У центрі чекають на сім'ї з лінії зіткнення

Центр для прихистку переселенців з окупованих територій та населених пунктів, які знаходяться під постійними ворожими обстрілами, відкрився 28 квітня 2022 року. За цей час тут прийняли 750 осіб з Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

До речі, 95 мешканців виселили за вживання спиртних напоїв, керівник навіть алкотестер придбав для таких випадків. Кожного перед поселенням попереджають, що алкоголь знаходиться тут під суворою забороною, і кожний ставить підпис, що ознайомлений з правилами перебування у шелтері.

Зі злісними порушниками дисципліни заради безпеки та спокою інших мешканців Микола Городенський не церемониться: порушив заборону — виселяйся. Вважає, що нічого бачити дітям п’яних дорослих. Тим більш, що більшість мешканців — це саме родини з дітьми. Дітям, між іншим, тут суворо  забороняється палити, матюкатися, ображати один одного.

А в правилах для дорослих є пункт про толерантне віднощення до усіх, хто знаходиться поруч.

На сьогодні в шелтері вільними залишаються ще кілька кімнат. Тут чекають на родини, які влада збирається евакуювати з населених пунктів на лінії розмежування.

 




Похожие новости: