Кіно у подарунок: головний кінотеатр Запоріжжя відзначив ювілей урочистостями і безплатними сеансами

Переглядів: 190

17 квітня 2024 23:58

Кіно у подарунок: головний кінотеатр Запоріжжя відзначив ювілей урочистостями і безплатними сеансами фото

17 квітня у кінотеатрі імені Довженка був День вільного кіно: три стрічки вітчизняного виробництва - ""Мавка", "Батько" і "Весела прогулянка" -  глядачі могли переглянути безплатно. 

Напередодні у кінотеатрі відбулися урочистості з нагоди ювілейної дати.

Нагадаємо, з початком повномасштабного вторгнення кінотеатр зачинив двері для глядачів. Але колектив продовжував працювати — кінотеатр став хабом, працівники волонтерили, допомагали військовим, переселенцям і запоріжцям, які через війну опинилися у складному становищі.

Рік тому, у квітні 2023 року, кінотеатр відновив свою роботу. Це дуже схвально сприйняли запоріжці і гості міста, які знайшли у Запоріжжі тимчасовий прихисток. Так, за рік було продано 30350 квитків, глядачі переглянули 180 стрічок вітчизняного і іноземного виробництва, проводилися також безкоштовні сеанси для ВПО і зустрічі з творчими групами українських фільмів.

Урочистості з нагоди 60-річчя кінотеатру розпочалися дивовижним перформансом артистів балету муніципального театру “Дім актора”, присвяченому кінотеатру та Олександру Довженку. Він розпочався у фоє, а продовжився у глядацькій залі та на сцені.

А, власне, урочисте зібрання з нагоди ювілею розпочалося з подяки захисникам і захисницям, і хвилини мовчання в пам’ять про загиблих героїв.

Привітати колектив прийшли почесні гості — радник голови Запорізької ОДА Михайло Семікін, заступник Запорізького міського голови Анатолій Васюк, голова обласної профспілки працівників культури Олена Бойко, які виконали почесну місію — вручили нагороди і відзнаки. Михайло Семікін, до речі, вручав нагороди не тільки облдержадміністрації, а ще й Міністерства культури і інформаційної політики і Державного агентства з питань кіно України.

Михайло Семікін нагородив колектив закладу подяками та відзначив роботу закладу культури як хабу під час воєнного стану:

– Покоління запоріжців практично виросло на фільмах «Довженка». І режисера, і студії, і кінотеатру. За останній час колектив відновив кінопокази та провів півтори тисячі кіносеансів для 25 000 глядачів, серед яких діти, дорослі, внутрішньо переміщені особи, ветерани та наші воїни. Також з перших днів повномасштабного вторгнення колектив розпочав активну допомогу Збройним силам України, а приміщення кінотеатру стало осередком безпеки та захисту для запоріжців. В ювілей я бажаю, щоб кожного дня у вас були маленькі перемоги, і одна велика – наша спільна, – зазначив Михайло Семікін.

- Кінотеатр імені Олександра Довженка - це не просто заклад, де можна подивитись кіно. Це справжнє культурне серце нашого міста. Адже тут проходять благодійні покази, творчі зустрічі та розважальні заходи для дітей та дорослих. Вітаємо усю команду кінотеатру з річницею. Бажаємо творчої наснаги та успіху, - сказав заступник міського голови Анатолій Васюк.

Вітали винуватців торжества керівниця колективу, в.о. директора КЗ “Кіноконцертний зал імені Довженка” Анна Фокіна і популярний український актор родом із Запоріжжя Андрій Ісаєнко.

Як зазначила Анна Фокіна, кінотеатр завжди був закладом, в якому популяризували вітчизняний кінематограф. І зараз, попри воєнний стан, тут проводять семінари та тематичні вечори, прививаючи любов до українського кіно – як сучасного, так і класичного.

На жаль, серед гостей святкового заходу не було колишньої директорки кіноконцертного залу імені Довженка Людмили Зеленюк, яка очолювала цей комунальний заклад 18(!) років — з 1999 по 2017. Людмила Миколаївна фактично відродила його з “попелу”, при ній тут з’явилося пристойне технічне обладнання і глядачі потягнулися в зали — великий і малий.

Людмила Зеленюк була фанаткою вітчизняного кінематографу - на День українського кіно у кінотеатрі провели 9 кінофестивалей “Запорізька сінерама”, він став майданчиком для зустрічей з акторами і режисерами вітчизняних стрічок.

Створювалося враження, що заслужена працівниця культури України попала в “чорний список” - її ім’я, як, до речі, “Запорізьку сінераму” жодного разу не згадали ні зі сцени, ні в стрічці, підготовленій до ювілею. Відповідно, і серед нагороджених до 60-річчя кінотеатру Людмили Зеленюк не було. Авторці цих рядків Людмила Миколаївна розповіла, що на свято її не запросили...

Завершився святковий захід показом історичного фільму «Довбуш».

Сторінка історії

За віком  поступається лише кінотеатру Маяковського

60 років тому  в Запоріжжі розпочинає свою роботу широкоформатний кінотеатр імені Довженка. Наразі із кінотеатрів  міста, що зараз працюють, за віком він поступається лише кінотеатру Маяковського.

Під час урочистого відкриття продемонстрували  «зворушливий фільм «Повість временних літ», поставлений за сценарієм Олександра Довженка його подругою Юлією Солнцевою». Для масового ж глядача сеанси у кінотеатрі стартували з показу художнього фільму «Кріпосна».

Як писали газети у 1964 році, кінотеатр Довженка –  найбільший і найсучасніший у місті. Його великий зал може прийняти 840 глядачів. Екран виготовлений зі спеціального перфорованого матеріалу. Його довжина – 16,6 метра, висота – 7,5. За екраном та у стінах встановлено 84 динаміки, які створюють стереофонічний ефект.

 «Проєктом центрального кінотеатру міста займався Харківський міськбудпроект під керівництвом архітектора Георгія Густавовича Вегмана. Він постарався спорудити споруду класичного кінотеатру з ідеальною акустикою та оптикою, системою вентиляції із застосуванням фонтану для охолодження», – розповідала преса.

(За інформацією запорізького журналіста і гіда Романа Акбаша)

Хто отримав нагороди

  • Колектив комунального закладу “Кіноконцертний зал ім. О.Довженка” Почесну грамоту Міністерства культури та інформаційної політики, Подяку Державного агентства України з питань кіно і Подяку Запорізької обласної державної адміністрації
  • Стаднюк Христина Станіславівна, яка багато років працювала головним адміністратором - Почесну грамоту Міністерства культури та інформаційної політики України, Грамоту Державного агентства України з питань кіно
  • Демешко Олександр Іванович, заступник директора — Грамоту Державного агентства України з питань кіно
  • Захаров Володимир Опанасович, завідуючий господарством - Грамоту Державного агентства України з питань кіно і Подяку виконавчого комітету Запорізької міської ради
  • Черниш Геннадій Вікторович, головний інженер - Грамоту Державного агентства України з питань кіно і Подяку виконавчого комітету Запорізької міської ради.
  • Бессонова Лариса Андріївна, кіномеханік - Подяку виконавчого комітету Запорізької міської ради
  • Копаниця Ірина Володимирівна, контролер квитків - Подяку виконавчого комітету Запорізької міської ради
  • Костенко Валентина Андріївна, головний касир - Подяку виконавчого комітету Запорізької міської ради
  • Медвєдь Наталія Миколаївна, провідний інженер - Подяку виконавчого комітету Запорізької міської ради
  • Олійник Марія Іллівна, прибиральниця службових приміщень - Подяку виконавчого комітету Запорізької міської ради
  • Осауленко Валерій Володимирович, кіномеханік - Подяку виконавчого комітету Запорізької міської ради
  • Чабаненко Світлана Володимирівна, прибиральниця службових приміщень - Подяку виконавчого комітету Запорізької міської ради.




Схожі новини: