“Хамелеони” працюють на різних напрямках: у запорізькому центрі плетуть унікальні маскувальні сітки

Переглядів: 302

30 березня 2024 10:00

“Хамелеони” працюють на різних напрямках: у запорізькому центрі плетуть унікальні маскувальні сітки фото

31 березня у Незламному хабі, розташованому у Палаці культури “Орбіта”, пройде черговий майстер-клас з плетіння маскувальних сіток.

Його проведуть майстрині з волонтерського центру “Під парасолькою”, який був створений ще у 2014 році. За цей час під керівництвом його засновників - Валентини і Катерини Вініченко волонтери сплели і відправили військовим понад 500 тисяч квадратних метрів маскувальних сіток. Так, лише з початку повномасштабної війни вони сплели понад 50 тис. м2 сіток, якими можна замаскувати 1000 танків або БТРів.

Сітки плетуться за особливою технологією, яку розробила дизайнерка за освітою Катерина Вініченко. За цю свою розробку Катерина отримала відзнаку Міністерства оборони України — “Знак Пошани”. Головна особливість маскувальних сіток, сплетених в центрі “Під парасолькою” за технологією, яка полягає у спеціальному крої смужок тканини, - вони легкі і зручні при маскуванні техніки.

Військові возять ці маскувальні сітки  при передислокації підрозділів і вважають їх своїми оберегами.

- Нам подобається приміщення хабу, - зазначила Валентина Вініченко. - Воно знаходиться у центрі міста, є просторим і, головне, - безпечним. Бо територія хабу — це укриття і ми можемо нехвилюватися за людей, які приходять до нас, коли оголошується повітряна тривога.

У Незламному хабі волонтери з центру “Під парасолькою” проводили вже кілька майстер-класів.

- Приходить багато людей, - зазначає Катерина Вініченко. - Коли проводимо, втрачаємо, звісно, багато часу на те, щоб навчити усіх бажаючих. А потім дивимось, нові люди долучаються до нас. А хтось хоче допомогти грошима. Так, на останньому майстер-класі дівчина вирішила задонатити на два рулони тканини. Це теж величезний плюс від проведення майстер-класу. Тобто, хтось донатить, хтось приходить в центр плести, хтось забирає роботу додому, а хтось долучається тим, що знаходить нових постачальників.

Так що,  якщо бажаєте навчитися плести маскувальні сітки і тим самим допомагати нашим захисникам наближати перемогу, приходьте завтра на майстер-клас у Незламний хаб (вул. В’ячеслава Зайцева, 9, приміщення БК “Орбіта”).

За словами Катерини, центр “Під парасолькою” продовжує працювати, не зважаючи на труднощі і перш за все — матеріальні.

- Грошей не вистачає. Менше люди донатять, важче збирати гроші, а замовлень, на жаль, все більше і більше. Бо війна продовжується, - зазначає Катерина Вініченко.

До речі, в центрі маскувальні сітки плетуть залежно від, звичайно, пори року, а ще — від ланшафту, в якому перебувають замовники. Зараз йде перехід від “брудної весни” до “яскравої весни”.

- У звичайній сітці використовуємо 18 кольорів тканини, коли не звичайна — 28, було таке, що й до 32 доходило, - розповідає авторка унікальної технології плетіння. - Це дає можливість зробити різноманітність, яка є в природі. Зараз ми дійшли до того, що плетемо сітки - “хамелеони”. Раніше робили для  одного  рельєфу, для іншого. Вони були обмежені у своїх рамках, де могли працювати.

А сітки — хамелеони можуть працювати на різних напрямках. Це наше ноу-хау: маскувальні сітки виходять універсальними завдяки правильному поєднанню кольорів і плетіння.

Раніше ми писали, що у Запорізькому обласному художньому музеї проходила виставка сіток-картин, сплетених у волонтерському центрі "Під парасолькою".  Перед початком презентації відбувся "показ мод", під час якого моделі дефілювали у маскувальних сітках різних кольорів і відтінків.




Схожі новини: