«В його музиці є дивовижний спокій»: запорізькі музиканти вразили шанувальників класики програмою світських шедеврів Баха

Переглядів: 207

28 квітня 2024 20:45

«В його музиці є дивовижний спокій»: запорізькі музиканти вразили шанувальників класики програмою світських шедеврів Баха фото

Академічний симфонічний оркестр Запорізької обласної філармонії та диригент, лауреат міжнародних конкурсів Дмитро Мітнік презентували шанувальникам високого мистецтва прем’єру концертної програми «Бах».

Програма просто неймовірна, що, зрештою, не дивно, адже кожна прем’єра у цьому провідному мистецькому закладі області - то крутий подарунок слухачам!

Твори Йоганна Себастьяна Баха прозвучали у блискучому виконанні артистів симфонічного оркестру і солістів - також, як і оркестр, улюбленців публіки Андрія Мамчура (скрипка), Олександра Горлова (скрипка), Олени Бекетової (фортепіано) та Олени Кочерги (флейта). Слухала б цих профі й слухала!

Як зазначила ведуча Світлана Холод, практично всі твори, які прозвучали, відносяться до одного з найпродуктивніших періодів життя Баха - коли він працював у Леопольда, принца Ангальта Кьотенського.

Як завжди, музикознавиця підготувала для слухачів цікаві факти про життя видатного композитора та долю його безсмертних творів.

«Щасливий для композитора час. Він в пошані. Його гонорар – чи не найбільший при дворі. Він може зосередитись на створенні світської музики, яка виконується вже наступного дня після створення.

Він багато подорожує разом з принцом не як придворний музикант, а як близький друг. Бах закоханий у Анну Магдалену, яка незабаром стане його другою дружиною.
 

Саме в цей період створена Оркестрова сюїта № 3 ре мажор у 5 частинах (Увертюра, Арія, Гавот, Бурре, Жіга). В її музиці панує гармонія. А друга частина стала жити окремим життям. Це відома Арія – один з шедеврів Баха та епохи бароко. Окрім Арії, всі інші частини – французькі танці, що було характерною рисою сюїт того часу, -  розповіла  Світлана Холод.

Концерт для двох скрипок і камерного оркестру ре мінор у 3-х частинах прозвучав у виконанні оркестру і солістів — партії скрипок віртуозно зіграли Андрій Мамчур та Олександр Горлов.

«Цей концерт Баха також відомий як подвійний скрипковий концерт - один з найкращих прикладів музики епохи бароко, - зазначила музикознавиця. - Сила впливу цієї музики на нашу душу - дивовижна. Як колись сказав Клод Дебюссі: «Коли виходиш на вулицю після цього концерту, мимоволі дивуєшся: чому небокрай після цієї музики не став більш синім, а Парфенон не виріс перед тобою з-під землі?».

Меломани переконалися: цьому твору Баха, дійсно, притаманні дивовижна сила та краса музики.

...Оригінал Концерту для Клавіра з оркестром №4 ля мажор у 3 частинах, який разом з оркестром на роялі майстерно виконала солістка Олена Бекетова, був втрачений.

«Копія, яку випадково знайшли, деякими моментами вказує на те, що можливо, колись він був написаний для скрипки, а згодом Бах переробив його для клавіру. Коли слухаєш цю музику, складно уявити, що понад 200 років вона майже не виконувалася. Для галантного 18 століття ця музика вважалася занадто серйозною. Увагу до творчості великого Баха повернув у 19 столітті романтик Мендельсон.

Як сказала одна відома виконавиця: «Музика Баха дає нам бадьорість. Коли нам складно, нас заспокоїть саме Бах, і ніхто інший. В його музиці є дивовижний спокій, який змушує нас повірити в те, що зі світом все буде добре», - так це чи ні, кожен слухач мав можливість перевірити на собі.

...Після смерті композитора його творчий спадок був розділений між двома синами. Твори, що отримав Вільгельм Фрідеман Бах, на жаль, втрачені. А ті, що зберігалися у Карла Філіпа Еммануїла (а це половина інструментальних творів, зокрема сюїти), на щастя, збереглися. Як зазначила ведучв, Оркестрову сюїту № 2 сі мінор у 6 частинах (Увертюра, Рондо, Сарабанда, Буре, Полонез, Менует Бадінері) знають завдяки останній частині, яка живе окремим від циклу життям.

«Поширений переклад «Жарт» не зовсім вірний, адже в перекладі з французької слово Badinerie означає приємну коротку, світську доброзичливу бесіду. До якої нас запрошує оркестр, диригент та наша чудова солістка Олена Кочерга, - анонсувала виконання ще однієї родзинки прем’єри чарівна пані ведуча.

Не знаю як у кого, а у мене склалося враження, що цю божественну сюїту великий композитор писав спеціально для запорізької флейтистки Олени Кочерги. Складний великий твір Олена виконувала дуже чуттєво і, я б сказала, елегантно, вона просто злилася з цією космічною музикою.

“Музика геніального Йоганна Себастьяна Баха і сьогодні не втратила своєї актуальності, тому що дивує неосяжністю, наповненістю та сміливим поглядом у майбутнє, - зазначили у філармонії. - Вважається, що твори неперевершеного майстра музики співзвучні різним випадкам та настроям життя людини і саме в цьому – секрет їх популярності. Наприклад, Концерт для двох скрипок з оркестром ре мінор, BWV 1043 радять слухати, коли необхідно прийняти правильне рішення, а ось Оркестрову сюїту №3 ре мажор, BWV 1068 – коли прагнеш відпочити.  Під час виконання цих творів митцями філармонії поціновувачі творчості легендарного композитора мали змогу перевірити ці твердження".

Слухачі бурхливими оплесками та вигуками “Браво!” дякували артистам академічного симфонічного оркестру за можливість доторкнутися душею до величної музики знаменитого німецького  композитора та відчути гармонію Всесвіту.

Запоріжці і гості міста, які на час військового стану знайшли прихисток в нашому місті, вдячні Силам оборони України за можливість для психологічного перезавантаження  відвідувати такі чудові концерти. А колектив філармонії на чолі із заслуженим працівником культури Іриною Конаревою — за можливість готувати музичні прем’єри і вражати слухачів виконанням шедеврів. 

"Це просто космос! Отримала величезну насолоду від шедеврів Великого Й.С. Баха, талановитих солістів та вишуканого виконання", - прокоментувала нову програму керівниця обласної філармонії.

Фото авторки і з фейсбук-сторінки Запорізької обласної філармонії




Схожі новини: