"Емоції слухачів — непідробні!”: у Запоріжжі виступила зірка світового рівня

Переглядів: 610

24 березня 2024 09:00

Емоції слухачів — непідробні!”: у Запоріжжі виступила зірка світового рівня фото

22 березня у Запорізькій обласній філармонії відбулася мистецька подія року №1 — концерт за участю оперної зірки світового рівня прими Національної опери України, народної артистки України Людмили Монастирської (сопрано), провідного соліста Київського оперного театру, лауреата міжнародних конкурсів Сергія Макієнка (баритон) і академічного симфонічного оркестру під керуванням заслуженого артиста України Василя Коваля.

Це було справжнє свято для меломанів! Поціновувачі класики почули неймовірно красиві фрагменти кращих зразків світового оперного мистецтва.

Після жахливого ранку, коли за годину у Запоріжжя прилетіло 20 ворожих ракет, концерт став просто таки бальзамом на зранені серця і душі глядачів. Виступи знаних оперних співаків та  гра музикантів симфонічного оркестру перенесли слухачів у світ оперної музики і дозволили хоч на ці кілька годин забути про жахливі реалії нашого сьогодення.

І навіть чергова повітряна тривога, через яку захід зупинили, не змогла перебити позитивні емоції, які глядачі отримали від виступу солістів і оркестру.

Окреме задоволення меломани щоразу отримують від ведучих — музикознавиці Світлани Холод і директора-розпорядника симфонічного оркестру Миколи Петюка, які розповідають цікаві факти про виконавців, композиторів та їх твори.

Концерт відкрив виступ симфонічного оркестру, який виконав Інтермедію з сарсуели «Весілля Луіса Алонсо» Херонімо Хіменеса.

А потім на сцену запросили «королеву нюансу» і «королеву піанісимо» - оперну зірку Людмилу Монастирську.

Ведучі представили співачку так: «Краса та сила її голосу підкорили світ! Людмила Монастирська – солістка найвеличніших сцен світу! Її майстерності аплодували слухачі в «La Scala» в Мілані, Королівського театру «Covent Garden» у Лондоні, «Metropolitan Operа» у Нью-Йорку та в багатьох інших відомих оперних театрах світу.

Активну гастрольну діяльність співачка поєднує з роботою в Україні. Cолістка Національної опери України, лауреат Національної премії ім. Шевченка, народна артистка України Людмила Монастирська вітає вас на цій сцені!».

Пані Людмила вийшла на сцену як королева — у розкішній сукні, горда і велична. На концерті у її виконанні прозвучали Каватіна (арія) Норми «Casta Diva» з опери «Норма» Вінченцо Белліні,Арія Леонори з опери «Трубадур» Джузеппе Верді, Арія Лауретти «O mio babbino caro» з опери «Джанні Скіккі» Джакомо Пуччіні, Арія Русалки з опери «Русалка» Антоніна Дворжака, українська народна пісня «Ой, заграйте музики». Вражена неймовірним голосом публіка дякувала співачці щирими оплесками  та квітами.

Гостем програми став відомий оперний співак Сергій Макієнко, який також підкорив публіку своєю майстерністю, а ще — артистизмом та харизмою.

Ведучі представили його публіці так: «Володар прекрасного баритону. Лауреат міжнародних конкурсів Сергій Макієнко – володар унікального тембру баритон-бас, випускник Національної музичної академії. З 2011 року - соліст Київського муніципального театру опери та балету для дітей та юнацтва. В репертуарі співака кільках десятків партій в різноманітних оперних вистав композиторів-класиків та сучасних митців».

Запоріжці почули у його виконанні Пролог з опери «Паяци» Руджеро Леонкавало, Арію Фальстафа з опери «Фальстаф» Джузеппе Верді, Монолог Богдана з опери «Богдан Хмельницький» Костянтина Данькевича, неаполітанську пісню «Non ti scordar di me» (“Не забувай мене”) Ернесте де Куртіса (Пласідо Домінго, Лучано Паваротті та інші зірки мають її у своєму репертуарі).

А разом оперні співаки виконали музичні шедеври: Дует Графа Ді Луна та Леонори з опери «Трубадур» Джузепе Верді, «Дзвенить у зорях небо чисте» Олександра Білаша, українські народні пісні «Чорні очка» і «Гандзя». Надзвичайної краси та сили голоси подарували слухачам  насолоду та феєрверк емоцій.

Високу професійну майстерність та віртуозну гру продемонстрували музиканти академічного симфонічного оркестру. Вони  супроводжували виступи солістів, а також окремо виконали Інтермецо з опери «Мано́н Леско́» Джакомо Пуччіні, Інтермецо з опери «Кармен» Жоржа Бізе і увертюру до опери «Вільгельм Тель» Джоаккіно Россіні.

Після закінчення програми вражена майстерністю виконавців публіка довго не хотіла відпускати співаків і музикантів зі сцени — аплодувала, дарувала квіти, вигукувала «Браво!».

Керівниця Запорізької обласної філармонії Ірина Конарева від імені колективу філармонії і від глядачів подякувала  Людмилі Монастирській та Сергію Макієнко за прекрасну подію до 85-річчя філармонії. З чудовою прем“єрою Ірина Едуардівна привітала головного диригента Василя Коваля, який є натхненником програми, і музикантів оркестру.

- Щиро дякую за цей чудовий концерт, - звернулася до гостей Ірина Едуардівна. - Ми всі різні, але у кожного з нас є мрії. Хтось хоче побачити “Джоконду”, хтось — відвідувати інші країни, хтось — побувати на концерті свого кумира. Завдяки вам, пані Людмила, ми побували у «Metropolitan Operа», де ви з успіхом нещодавно виступали, і насолодилися неймовірним вокалом пана Сергія. Дякую вам!

Ірина Конарева вручила солістам і головному диригентові квіти від філармонії , а  Людмилі Монастирській  - неймовірно красивий букет від голови Запорізької ОДА Івана Федорова.

Нагадаю, Запорізька філармонія стала першою, де прима Національної опери України, народна артистка України, лауреатка Національної премії України імені Тараса Шевченка Людмила Монастирська виступила під час війни.

Виступ зірки світового рівня — честь для Запоріжжя, мешканці якого змогли насолодитися неперевершеним вокалом володарки унікального по своїй красі і тембру лірико-драматичного сопрано, яку називають наступницею традицій Соломії Крушельницької, Марії Каллас та Монсеррат Кабальє. Публіка також отримала величезне задоволення від прекрасного вокалу Сергія Макієнка і гри талановитих музикантів оркестру під керуванням Василя Коваля. Бравісимо!

До речі, багатьох запоріжців цікавило, як зірка світової величини погодилася виступити у прифронтовій філармонії? Ця мистецька подія №1 сталася завдяки Василю Ковалю і керівниці обласної філармонії Ірині Конаревій.

- Ми з Маестро познайомилися в Дніпрі, - розповідає Людмила Вікторівна. - Пан Василь  запросив мене у Дніпро-Оперу, де  також працює диригентом, на відкриття сезону як Аїду (Людмилу Монастирську називають “кращою Аїдою” останніх 50-и років. - Авт.) - на концерт і заспівати у виставі. Через кілька місяців - на “Турандот”.

Був вільний день між репетицією і виставою (18 грудня 2023. - Авт.) і  Маестро  запропонував подивитися репетицію і концерт Запорізького академічного симфонічного оркеситру, де є головним диригентом. Ми відвідали Хортицю, де я побувала вперше, а ввечері послухала оркестр під час концерту. Враження були чудові! Його рівень, я вам скажу, не гірше ніж тих, з якими  виступала у Європі, в Америці. Дуже професійні музиканти!

Маестро і Ірина Едуардівна люб’язно запросили мене виступити з концертом у Запорізькій філармонії і я прийняла запрошення. Я дуже їм вдячна за можливість заспівати на запорізькій сцені! Музика — це вічне, емоції слухачів — непідробні!

- Людмило Вікторівно, не боялися їхати в прифронтове місто, від якого до лінії бойового зіткнення всього 30 кілометрів?

- Ми, кияни, хто не так близько до лінії фронту, вами, запоріжцями, захоплюємося. Щиро дякую усім, хто сьогодні прийшов на наш концерт! Ми працюємо для наших слухачів.

І колега Людмили Монастирської — провідний соліст Київської опери Сергій Макієнко вдячний Ірині Конаревій і Василю Ковалю за запрошення заспівати на сцені Запорізької обласної філармонії.

- Тут дуже гарна аура! - зазначає Сергій. - І приємно, що ця позитивна енергетика йде від Ірини Едуардівни, я їй про це казав. Враження від концерту — тільки позитивні! Чудова публіка. Я хвилювався, що хтось не зрозуміє Арію Фальстафа, але слухачі її гарно сприйняли (під час виконання пан Сергій не тільки майстерно виконував твір, зачаровуючи своїм баритоном, а ще й вражав артистизмом і харизмою. - Авт.). Дуже люблю дарувати глядачам позитивні емоції, ми ж і самі заряджаємося від публіки. Я перший раз у Запоріжжі і, сподіваюсь, не останній.

Головний диригент оркестру Маестро Василь Коваль не приховував, що дуже задоволений цим неймовірним концертом. Адже пан Василь — його натхненник і, власне, завдяки його знайомству з оперною зіркою запоріжці змогли побувати на цій музичній події року.

- Я дуже радий, що Людмила Вікторівна погодилася,  знайшла можливість у своєму графіку приїхати на концерт і виконати стільки прекрасної музики, - ділиться Василь Северинович. - Ми усі дуже старалися! Попри воєнний стан, повітряні тривоги, прильоти в Запоріжжі і Дніпрі...

Музика, яку виконували, для оркестру незвична — все ж таки він філармонійний, а сьогодні зіграли багато оперної музики. Це непросто! Але усі старалися. Зважаючи на умови, в яких доводиться працювати і виступати (концерт призупиняли через повітряну тривогу), вважаю,усі великі молодці! Я сказав слова вдячності оркестру.

Шалено захоплений виконанням оперних шедеврів Людмилою Монастирською і Сергієм Макієнком. На концерті був повний, в допустимих межах,  аншлаг. А найважливіше, чудові враження та яскраві емоції після прекрасного концерту, найвищого гатунку. Дуже дякуємо Людмилі Монастирській та Сергію Макієнку, а також всій філармонійній трупі.

Вважаю, у нас вдався дуже гарний концерт! Повітряні тривоги не перешкода. Дякуємо ЗСУ, які боронять наш спокій!

З перших вуст

Ірина Конарева, в.о. генерального директора Запорізької обласної філармонії:

- Кажуть, що у війні немає свята, і це так. Але є події, які згодом стають історичними. 22 березня був дуже важкий день, але вечір з великою оперною зіркою Людмилою Монастирською у Запорізькій прифронтовій філармонії видався, без перебільшення, знаковим, навіть історичним, і довів, що музика не має меж, лікує, надихає, звеличує, підтримує у тяжкі часи, додає сил та енергії!

Запоріжцям пощастило доторкнутися до Великого Мистецтва - українського оперного співу у виконанні прими світового рівня народної артистки України Людмили Монастирської та лауреата міжнародних конкурсів Сергія Макієнка! Дякую вам за сміливість відвідати Запоріжжя, підтримати нас і подарувати неймовірні емоції та мистецьку насолоду!

Це той вечір, коли завдяки українським талантам, мужнім музикантам академічного симфонічного оркестру та вишуканому Маестро заслуженому артисту України Василю Ковалю ми подарували слухачам можливість хоч на годину відчути себе далеко від лінії фронту, десь у центрі Європи!

Щира вдячність нашим незламним глядачам - ви неймовірні! Дякуємо захисникам - ви найкращі у всьому світі! Дякую колективу філармонії - ви героїчні! А наступну зустріч з бездоганною оперною зіркою Людмилою Монастирською вже сплановано, і відбудеться вона на справжне Велике Свято! Дочекаємося!

Відгуки глядачів

Наталія Кузьменко, голова Запорізької обласної організації НСЖУ:

- Кожного разу в Запорізькій філармонії ти торкаєшся до прекрасного. Але гранд-концерт народної аритистки України Людмили Монастирської заставив всіх у прекрасне поринути та погрузитися з головою! Потужний голос, неперевершене виконання, світові шедеври у виконанні симфонічного оркестру на чолі з Василем Ковалем - все було настільки потужним, що здавалося ти присутня на величному святі Небес! Це пам'ять на все життя. Дякуємо Ірині Конаревій, всій чудовій команді філармонії за змогу бути присутніми на такому неймовірному заході!

Ірина Півень, перша заступниця голови Бердянської РДА, депутатка обласної ради:

- Дуже велична для Запоріжжя подія! Не зважаючи на те, що 30 кілометрів до лінії фронту, глядачі з нетерпінням чекали цього концерту. Коли дізналася, що у Запоріжжі виступатиме Людмила Монастирська, передивилася і Ютубі багато записів. Мені сподобалось!

Бути на концерті і слухати артистку світового рівня — це велика честь! Вразив своїм голосом і Сергій Макієнко, якого чула сьогодні вперше. Чудові враження від їх виступів. Я з першого номера зрозуміла, що рівень виконання — космічний!

Ганна Чуприна, журналістка:

- Дива трапляються))) Особливо це відчуваєш у пригніченому стані, коли здається: ніщо вже не може радувати. Аж тут...

Голос такої неймовірної краси, що забуваєш дихати. Народна артистка України Людмила Монастирська настільки майстерно ним володіє, що, не розуміючи жодного слова (бо ж більшість арій - італійською), відчуваєш безмежжя думок та емоцій, і ладен злетіти під склепіння Запорізька обласна філармонія . А ось до нього долучається баритон Сергія Макієнка... Вуха спрагло ловлять усі переливи і нюанси, і ти не можеш відірвати погляду від сцен пристрасті та двобоїв характерів, буремних ревнощів і ніжного кохання. Й увесь цей чуттєвий обшир розгортається на тлі чарівної музики у виконанні академічного симфонічного оркестру під орудою заслуженого артиста України Василь Коваль .

...Шалені оплески перериває повітряна тривога. Перечікуючи її в безпечному місці, ти ловиш себе на тому, що весь час посміхаєшся, продовжуєш собі підспівувати щось із почутого - і пританцьовуєш від нетерплячки, коли ж нарешті знову зможеш пірнути у це невимовне диво...

Фото:Запорізька обласна філармонія, Сергій Лавров




Схожі новини: