«Щаслива співати у Запоріжжі!»: зірка світового рівня вражатиме поціновувачів оперної музики

Переглядів: 309

21 березня 2024 16:10

«Щаслива співати у Запоріжжі!»: зірка світового рівня вражатиме поціновувачів оперної музики фото

Прифронтова Запорізька обласна філармонія стала першою, де оперна діва Людмила Монастирська виступить під час повномасштабної війни

Завтра, 22 березня, у Запорізькій обласній філармонії відбудеться музична подія року №1 — концерт народної артистки України, лауреатки Шевченківської премії, прими Національної опери України, оперної зірки світового масштабу Людмили Монастирської, провідного соліста Київської опери, лауреата міжнародних конкурсів Сергія Макієнка (баритон) і академічного симфонічного оркестру під керуванням заслуженого артиста України Василя Коваля.

У програмі прозвучать арії, дуети, увертюри до творів Джузеппе Верді, Джакомо Пуччіні, Вінченцо Белліні, Антоніна Дворжака, Руджеро Леонкавалло, Гаетано Доніцетті. Національного колориту програмі додадуть твори Костянтина Данькевича, Дениса Бонковського, Олександра Білаша та українські народні пісні. Вокалісти співатимуть і соло, і в дуеті.

Те, що Людмила Монастирська виступить у нашому місті — неймовірна честь для запоріжців. Адже оперна зірка працювала і працює на найвідоміших площадках світу: «La Scala» в Мілані, Королівського театру «Covent Garden» у Лондоні, «Metropolitan Operа» у Нью-Йорку, Баварської опери та інших.

Зокрема, у січні українка виконувала головну партію в опері “Набукко” Джузепе Верді на сцені «Metropolitan Operа». Контракт включав вихід у восьми виставах!

20 березня відбулася перша репетиція солістів і оркестру. Після її закінчення журналісти мали змогу поспілкуватися з оперними співаками і диригентом.

- Запорізька філармонія - четверта в Україні, де я маю приємність співати. До повномаштабної війни були Київська, Одеська і Черкаська, але я вперше виступатиму у філармонії у воєнний час. І я дуже щаслива, що я тут. Дуже вдячна за запрошення керівниці філармонії Ірині Конаревій і маестро  Василю Ковалю. Я щаслива, що матиму приємність співати для запоріжців, - розповіла Людмила Вікторівна.

...Вперше у Запоріжжі Людмила Монастирська побувала 18 грудня минулого року — Василь Коваль запросив співачку на концерт симфонічного оркестру "Мелодії Різдва" (головним диригентом оркестру пан Василь працює з вересня 2023 року. - Авт.). Народна артистка була у захваті від професіоналізму запорізьких музикантів, тому відразу відповіла згодою на пропозицію Ірини Конаревої виступити разом із оркестром на сцені філармонії. Про майбутній концерт Людмили Монастирської Ірина Едуардівна оголошувала зі сцени під бурхливі оплески.

На першій репетиції оперна співачка ще більш впевнилася у правильності своєї високої оцінки професійності запорізьких музикантів.

- Оркестр справив прекрасне враження! - поділилася Людмила Монастирська. - Я мала можливість виступати з різними оркестрами і в Європі, і Америці, і можу сказати, що запорізький симфонічний нічим їм не поступається. Завдячуючи такому маестро, як пан Василь Коваль, і музикантам – професіоналам найвищого гатунку. І, звичайно, директорці філармонії пані Ірині Конаревій, яка веде дуже правильну менеджерську політику. У запорізькій філармонії дуже гарні концерти, цікавого формату. Є і ведучі, і відеоряд. Думаю, це тільки на користь публіці.

Зазначу, що завтрашній концерт не буде дебютним для творчого тандему Монастирська-Коваль: співачка і диригент співпрацювали на оперних виставах “Аїда” і “Турандот” у Дніпро-Опері, де пан Василь керує оркестром з вересня 2022 року. А ще дарували позитивні емоції поціновувачам оперного мистецтва у столиці, де Василь Коваль диригував Національним ансамблем “Київські солісти”.

Початок їх творчій співпраці поклав дзвінок пана Василя, який вирішив запросити співачку світового рівня виступити в Дніпровському театрі опери та балету на відкритті ювілейного, 50-го,театрального сезону.

"Ми з Костянтином Пінчуком (керівник Дніпровського оперного театру. - Авт.) вирішили зробити гарний проєкт на початку сезону — концерт з запрошеними співаками і величну виставу. Вирішили, що це буде “Аїда”. Я набрався сміливості, зібрався з думками і вирішив запросити таку поважну співачку, як Людмила Монастирська. І цей проєкт здійснився.

Можу сказати, що Людмила — дуже відкрита людина для спілкування. Це підкреслює її великі людські чесноти. Вона погодилася і приїхала в Дніпро. Заспівала концерт і заспівала прекрасну виставу. Так почалась наша творча співпраця. Потім я був запрошений в Київську національну оперу диригувати цим спектаклем.

Людмила Вікторівна ще заспівала у Дніпрі виставу "Турандот". І хочу сказати, що навіть повітряна тривога, яка була оголошена під час вистави і тривала дві години, не стала завадою. Люди були в укритті, дочекалися відбою і повернулися в зал. Співпраця продовжується і в Запорізькій філармонії, чому я дуже радий, - розповів Василь Коваль.

Маестро запросив усіх поціновувачів музики на концерт.

- У Запоріжжі 22 березня буде велике свято! Ми маємо честь співпрацювати з такою відомою співачкою як Людмила Монастирська. Це подія для Запоріжжя! У виконанні симфонічного оркестру, солістів — Людмили Монастирської і Сергія Макієнка прозвучать шедеври оперного мистецтва — зарубіжні і українські. Буде гарний концерт!

Провідний соліст Київської опери, лауреат міжнародних конкурсів Сергій Макієнко також дуже вдячний керівництву Запорізької філармонії і маестро Василю Ковалю за запрошення взяти участь у концерті.

- Дуже приємно подарувати позитивні емоції глядачам, - поділився Сергій. - Заспіваю класичні твори — Пролог з “Паяци” Леонкавалло, арію Фальстафа з опери “Фальстаф” Верді, Монолог Богдана з опери “Богдан Хмельницький” Данькевича, з Людмилою Монастирською виконаємо дует з опери “Трубадур” Верді і українські пісні.

До речі, це не перший концерт, де Сергій Макієнко виступає на одній сцені зі знаною у світі оперною співачкою, лауреаткою Національної премії імені Тараса Шевченка, народною артисткою України Людмилою Монастирською. Вони брали участь у концерті «Як надійшла любов», який проходив у лютому в Київському оперному театрі, де служить співак.

«Сергій Макієнко працює у Київському оперному театрі з 2011 року. Саме на цій сцені шанувальники опери почули його прекрасний баритон й полюбили різнохарактерні ролі, які виконує цей талановитий та харизматичний артист. Соліст Київської опери, який бере участь практично у всіх виставах, і дорослих, і дитячих, маючи великий успіх серед глядачів», — так про артиста розповідав режисер концерту Віталій Пальчиков.

А Людмила Монастирська співала на своїй рідній та першій сцені - свого часу сценічний шлях зірка світового рівня починала на сцені Київської муніципальної опери.

Враження від першої репетиції з солістами

...Репетиції нової програми для музикантів симфонічного оркестру розпочалися тиждень тому, вчора у них відбулася репетиція з солістами — Людмилою Монастирською і Олександром Макієнко.

Своїми враженнями поділився оркестрант перших скрипок Олександр Горлов: “Програма дуже яскрава, її буде дуже приємно представити. Бо деякі зразки оперного мистецтва у нас виконуються, але не так часто, як хотілося. Їх непросто грати, є певна специфіка, тому намагаємося грати якнайкраще, аби відповідати солістам. Надзвичайно приємно, що вони до нас завітали. Будемо сподіватися, що це не остання наша зустріч”.

Запитання оперній зірці

- Що для вас українська опера? Як її можна просувати за кордоном?

- Це дуже болюче питання, як просувати українське мистецтво. Якщо коротко: не втомлююся повторювати, що це має відбуватися на найвищому рівні, спільними зусиллями Міністерства культури і Міністерства закордонних справ. Завдання серйозне, за один день не виконується, потребує фінансування. Бо ж один у полі не воїн. Зараз кілька солістів представляють Україну, а до українського мистецтва потрібно постійно привертати увагу, залучати ЗМІ.

У нас багато української музики, яку потрібно… може, нав’язувати – не дуже делікатне слово, але має бути щось близьке до цього. Мають бути і проєкти, і концертні програми з суперпрофесіоналами, які у нас є, не усі ж поїхали, багато залишилося працювати, як-то кажуть, на базі.

- Якщо не секрет - хто вам шиє сценічні наряди?

- У мене є готові сукні з паризьких, з нью-йоркських магазинів. Є й сукні, які зшиті на мене на замовлення. У Києві є людина (не буду називати її ім'я), яка не один рік цим займається. Створює шедеври! І ось якраз в цій сукні я й буду на концерті.

- У вас були гастролі у Метрополітен-опера. Розкажіть, будь ласка, про це.

- Це мій контракт з Метрополітен-опера. Було вісім вистав «Набукко» Джузеппе Верді. З приводу постановки продукції - вона дуже непроста, темна на сцені. Взагалі, такі продукції дуже складно співати. Це продукція старого стиля. На сцені палає справжній вогонь, хтось ходить з факелами.

Цю продукцію я співаю вже вдруге. Колись, у 2017 році, ми співали її з Пласідо Домінго. Власне, Пласідо співав царя Набукко. І стався такий казус - на генеральній репетиції щось загорілось на сцені. Організатори припинили репетицію, загасили. Так що такі моменти небезпечні.

Це дуже велика честь співати на таких сценах. Я щаслива і рада. Люблю свою роботу і дуже рада, що мене запрошують. Представляти Україну - то велика честь.

...Нагадаємо, що на початку повномасштабної війни Людмилу Монастирську запросили замінити у постановці Метрополітен-опера росіянку Анну Нетребко, контракт з якою розірвали через підтримку путінського режиму. Людмила Монастирська після виконання головної партії в опері Пуччіні “Турандот” вийшла на сцену нью-йоркської Metropolitan Opera загорнута в український прапор.




Схожі новини: