Відбілювання зубів вдома: які засоби існують та як вони діють

Переглядів: 166

31 березня 2024 15:45

Відбілювання зубів вдома: які засоби існують та як вони діють фото

Відбілювання зубів – досить поширена процедура серед клієнтів стоматологів. Водночас допомогти відбілити їх в домашніх умовах обіцяють виробники зубних паст, спеціальних смужок чи гелів. Можна почути й про безліч “народних методів” для відбілювання. Щоб дізнатися, наскільки це дієво та як впливає на стан зубів, поспілкувалися зі стоматологинею Вікторією Ахмедовою.

Як діють засоби для відбілювання зубів

Плями або жовтизна на зубній емалі можуть з'являтися через сигаретний дим, надмірне вживання кави, червоного вина та штучних харчових барвників, пише National Library of Medicine. Крім того, емаль може зношуватися і робити зуби більш жовтими через кислу їжу – цитрусові, газовану воду. За результатами досліджень, жовтизна зубів також може бути пов’язана й із вживанням антибіотиків.

Для домашнього відбілювання існують:

  • зубні пасти;
  • зубні порошки;
  • гелеві смужки;
  • олівці;
  • гелі з капами.

Активний інгредієнт багатьох відбілювальних засобів – перекис водню або перекис карбаміду. Перекис допомагає висвітлити зубну емаль. Зазвичай його дозування у складі зубних паст, відбілювальних смужок та ополіскувачів невисока.

Безпечні для зубів засоби з концентрацією перекису 10,15 та 20 відсотків. Самостійно використовувати розчин перекису водню з аптеки не варто. Неправильно розрахована його кількість може спричинити опіки ясен.

Відбілювальні формули також можуть містить фтор, щоб захистити зуби від жовтизни та карієсу. За даними Американської стоматологічної асоціації, рекомендована кількість фтору в пасті – від 1000 до 1500 ppm (частин на мільйон фториду). Але його дозволена концентрація може змінюватися і залежати від стану зубів конкретної людини.

“На якісній пасті завжди буде написано, скільки там фтору. Є люди з флюорозом – хворобою зубів, яка виникає через надмірну кількість фтору в організмі. Для них такі засоби будуть шкідливими. А є люди з карієсогенною ситуацією в порожнині рота, для яких потрібна регульована кількість фтору потрібна”, – розповідає стоматологиня.

Зубна паста і порошок для відбілювання

У складі деяких відбілювальних зубних паст і порошків для відбілювання є деревне вугілля або харчова сода. Вони працюють, як абразив – полірувальний засіб.

Абразиви знімають пігментований харчовий наліт механічно, “шкрябаючи” зуби.. Такі агресивні частинки засобів можуть пошкоджувати емаль, каже стоматологиня Вікторія Ахмедова. Тому треба слідкувати, щоб індекс абразії (РДА) у пастах та порошках був невисоким – 30-50 одиниць. Більш безпечно чистити зуби пастами, які розчиняють наліт з допомогою спеціальних ферментів.

“Ферменти у складі паст – це якісна історія. Тому варто шукати ті, які відбілюють за рахунок ферментації, а не високої абразії. Головне, на що треба звертати увагу – лактопероксидазний комплекс. Це бактерицидний, мінералізуючий фермент, який є у слині людини”, – пояснює лікарка.

Стоматологиня наголошує, що також потрібно слідкувати, щоб у складі паст не було емульгатора PEG-12 та SLS – речовини, завдяки якій паста перетворюється на велику піну.

Смужки для відбілювання зубів

Смужки для відбілювання виробники пропонують прикласти і щільно притиснути до поверхні зубів клейкою стороною. Наступний етап – зняти їх через зазначену на інструкції кількість часу.

Смужки не варто використовувати, якщо на емалі є тріщини, глибокі сколи, або карієс. Надто концентровані компоненти можуть проникнути в зубні канальці і спричинити хімічний опік пульпи. Крім цього, змусити карієс прогресувати. Тому під час вибору також потрібно звертати увагу на зазначені вище активні компоненти.

“Якщо у вас був початковий карієс, то він може стати поверхневим, якщо був поверхневим, може стати середнім. Якщо десь є відкриті зубні канальці, у які потрапить цей різкоагресивний гель із відбілювальних смужок, пульпа може померти від хімічного опіку. Особливо небезпечно використовувати відбілювальні смужки з невідомим складом”, – додає Вікторія Ахмедова.

Олівець, гель та капи для відбілювання зубів

Олівці для відбілювання діють завдяки гелю, який наноситься ним на зуби. Та гель може бути надто агресивним за складом. До прикладу, якщо містить завелику кількість перекису водню. Тому потрібно звертати на це увагу і перед використанням проконсультуватися щодо складників зі стоматологом.

З допомогою деяких наборів для домашнього відбілювання потрібно покрити зуби спеціальним гелем і вдягнути на них капу. Дозування гелю і концентрація активних складників у таких наборах зазвичай менша, ніж у смужках, тому вони більш безпечні для зубної емалі, розповідає лікарка.

Перед нанесенням гелю варто впевнитись, що капи для відбілювання щільно прилягають до зубів. У зворотному випадку, гель може проникнути на ясна і спричинити опіки. Перед тим, як скористатися набором для домашнього відбілювання також варто перевірити зуби на наявність карієсу, глибоких тріщин та сколів у стоматолога.

Домашні рецепти для відбілювання, яких варто уникати

Можна натрапити й на поради використовувати соду, лимон чи вугілля для відбілювання зубів. Лимон містить велику кількість кислоти, яка розчиняє гідроксилапатит – головну складову емалі. Через це зуби різко стають більш чутливими. Сода і вугілля – це агресивні абразиви, які пошкоджують емаль механічно. За словами стоматологині, такі засоби для домашнього відбілювання небезпечні.

“Лимоном не можна відбілювати в жодному разі. Навіть якщо просто їсти лимони або зелені яблука декілька днів підряд і мати здорові зуби без патологічної стертості, то чутливість зубів підвищується через те, що кислота роз’їдає гідроксилапатит. Сода, вугілля “відбілюють” з допомогою агресивної абразії. Це шкодить емалі. Можна провести аналогію з брудною після кави чи чаю чашкою, яку почистили содою”, – каже стоматологиня.

Чи шкодить відбілювання зубів ротовій порожнині

Мінімальна шкода, яку може принести домашнє відбілювання – чутливість зубів і подразнення або опіки ясен. Вплив на ротову порожнину залежить від концентрації активних речовин в засобах. У складних випадках неправильне відбілювання може спричинити ерозію зубів, деградацію їхніх мінералів та пошкодження пульпи.

Якщо з'являється зубний біль, почервоніння або кровоточивість ясен, варто припинити використовувати засіб та звернутися до стоматолога. Перед відбілюванням в домашніх умовах також варто проконсультуватися з фахівцем.

Для того, аби запобігти появі жовтизни, стоматологи радять ретельно слідкувати за гігієною ротової порожнини. Чистити зуби не менше двох разів на день, зокрема їхню задню частину і місця навколо ясен. Також користуватися зубною ниткою, щоб прибрати наліт між зубами.




Схожі новини: