Звільнення Сергія Шефіра. Що відомо про друга і колишнього бізнес-партнера президента Зеленського

Переглядів: 298

30 березня 2024 20:30

Звільнення Сергія Шефіра. Що відомо про друга і колишнього бізнес-партнера президента Зеленського фото

Володимир Зеленський звільнив Сергія Шефіра з посади першого помічника президента України, на якій він був з травня 2019 року.

Сергій Шефір - один з найближчих довірених людей в оточенні президента Зеленського і особистий друг з часів юності та "Студії Квартал-95".

Офіційні причини такого рішення президента на даний момент невідомі.

В останні декілька днів Володимир Зеленський провів суттєві перестановки у своїй команді. Посад позбулися люди, які прийшли до влади з президентом ще в 2019 році.

Ще 26 березня опублікували указ про звільнення секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олексія Данілова. Його замінив ексголова Служби зовнішньої розвідки Олександр Литвиненко.

У пʼятницю ввечері Зеленський також звільнив двох заступників голови Офісу президента Андрія Єрмака – Олексія Дніпрова та Андрія Смирнова.

На їх місце призначили Олену Ковальську та Ірину Мудру, яких називають близькими до Андрія Єрмака.

Наступним став Сергій Шефір.

На думку журналістів, це рішення також може бути повʼязаним із впливом голови Офісу президента. Хоча після замаху на Сергія Шефіра у 2021 році, він фактично відійшов від справ і перестав бути повіреним у контактах, зокрема і з олігархами.

Віцепрезидент Єрмак. Як помічник Зеленського став ключовою фігурою в українській владі

Данілов - в Молдову, заступники голови ОП - на вихід. Що значать перестановки в команді Зеленського

Залужний поїде послом у Лондон. Чому це рішення вдале для Зеленського

Як і Володимир Зеленський - він народився у Кривому Розі, де в 1990-х вони разом зі старшим братом Борисом писали жарти для різних команд КВН. Включно з "95-м кварталом" майбутнього президента України.

Вважається, що саме Сергій та Борис Шефіри запросили Зеленського в команду КВН "Запоріжжя - Кривий Ріг - Транзит", яка пізніше виграла вищу російську лігу КВН.

Згодом Сергій Шефір став кінопродюсером та сценаристом.

Видання "theБабель" писало у 2019 році, що в Москві брати Шефіри жили в одній квартирі із Зеленським.

У декларації Володимира Зеленського за 2023 рік значиться, що він є співвласником квартири у Києві з Сергієм Шефіром і його братом. А дружина Шефіра - співвласницею нежитлового приміщення з Оленою Зеленською.

Після повернення в Україну Зеленський і Шефір разом заснували студію "Квартал 95", яка перетворилася на багатомільйонний бізнес.

Про близькість Шефірів до Зеленського говорить той факт, що саме на них новий президент переписав свою частку в "Кварталі".

Сергія Шефіра називали одним з можливих претендентів на посаду глави адміністрації президента, однак він сам говорив, що в цьому кріслі має сидіти "добре підкована юридично людина".

У підсумку Офіс президента очолив Андрій Богдан, якого потім змінив Андрій Єрмак, а Сергія Шефіра Володимир Зеленський через кілька днів після інавгурації зробив своїм першим помічником.

Борис Шефір у політику не пішов й залишився займатися питаннями "Кварталу 95".

Хоча й відзначився скандальним інтерв'ю "Детектор Медіа", в якому назвав Володимира Путіна "розумною людиною", з якою можна домовитися, а також критично висловився щодо схвалення мовного закону та квот для української мови.

Ще до призначення на Банковій Сергій Шефір так розповідав про свій статус у команді Зеленського.

"Я байдужий до посад і портфелів, але я не байдужий до Зеленського. Як я бачу своє завдання? Хочу, щоб він залишився людиною, ставши політиком. Мені здається, це найголовніше. Я буду там, де потрібен, і знаю, що він мене не підведе".

В Офісі президента він поміж іншого займався контактами з великим бізнесом в Україні та за кордоном.

"Ми не любимо спонсорів. Ми любимо інвесторів, які вкладають гроші, а потім отримують дивіденди", - розповідав Сергій Шефір у 2019 році.

До повномасштабного вторгнення Сергій Шефір зізнавався, що не підтримує "переслідування артистів", зокрема російських: "Пореченков або Охлобистін - так, воно і зрозуміло, точно потрібно переслідувати. Але коли нападають на нормальних людей…"

Він також додав, що команді Зеленського немає чого соромитися серіалу "Свати": "Взагалі, "Свати" - гідний продукт. У нас немає причин його соромитися. Знаєте, чому серіал був такий популярний? Всі сюжети з життя. Все це відбувалося в наших сім'ях…".

Його машину розстріляли з автомата на Київщині, водія поранили, але сам Шефір не постраждав.

У машину випустили цілий автоматний ріжок.

Шефіра назвали "легкою мішенню" для такого замаху, його вто не було броньованим і він не користувався охороною.

За однією із версій, невідомі нападники намагалися "передати привіт" всій команді Зеленського.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк вважає, що Шефіра обрали, бо він був членом команди і другом Зеленського.

Сам Сергій Шефір, розповідаючи про обстріл, заявляв, що не займається справами, які б могли стати причиною нападу на нього особисто.

Після 2019 року Сергій Шефір скоротив свою медіаактивність і відмовлявся від інтерв'ю.

При цьому він регулярно супроводжував президента Зеленського у різних поїздках та заходах.

Ще у 2021 році у медіа почала з'являтися інформація, ніби Сергій Шефір віддалився від президента - аж до можливої відставки з посади першого помічника.

Але в офісі президента ці чутки заперечували.

Керівник пропрезидентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія припускав, що напад на Шефіра має російський слід.




Схожі новини: