Викликав вогонь на себе: у Запоріжжі відкрили пам’ятну дошку Герою України, який загинув у Маріуполі

Переглядів: 223

12 березня 2024 17:40

 Викликав вогонь на себе: у Запоріжжі відкрили пам’ятну дошку Герою України, який загинув у Маріуполі фото

Заступник командира 23-ї окремої бригади охорони громадського порядку «Хортиця» НГУ полковник Герой України Дмитро Апухтін загинув рівно два роки тому, 12 березня 2022 року.

Сьогодні у Запоріжжі відкрили меморіальну дошку на честь відважного офіцера-нацгвардійця.

Будівля, де встановили пам’ятну дошку Дмитру Апухтіну, розташована на вулиці, яка від вересня 2023 носить його ім‘я (вулиця у Вознесенівському районі раніше носила ім’я Олександра Матросова). Відкрили меморіал дружина та діти полеглого офіцера.

Вшанувати памʼять захисника, який загинув в боротьбі за суверенітет, незалежність та територіальну цілісність держави, прийшли представники обласної та місцевої влади, правоохоронці, побратими загиблого, його рідні і близькі. Була оголошена хвилина мовчання.

До заходу долучився заступник голови ЗОДА Євген Мироненко. Він вручив родині героя книгу, де розповідається про полеглих під час виконання завдання воїнів нацгвардійців, зокрема й про Дмитра Апухтіна.

- Ми відчуваємо біль через втрату близької людини і водночас гордість за воїна. Його подвиг надихає наших захисників, які мужньо та невтомно боронять Україну від рашистів. Вічна слава герою! - наголосив посадовець.

Дмитро Апухтін загинув в результаті ворожого мінометного обстрілу 12 березня 2022 року, обороняючи Маріуполь. Своїм подвигом він забезпечив успішне виконання бойового завдання та зберіг життя і здоров’я особового складу.

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, 25 березня 2022 року Дмитру Апухтіну указом Президенета присвоєно звання "Герой України" з удостоєнням ордена "Золота Зірка" (посмертно).

Дмитра Апухтіна поховали у Маріуполі. На жаль, змоги вивезти тіло через масовані обстріли ворога не було. Це вже другий запорізький Герой України — нацгвардієць, не похований з військовими почестями у рідному місті. 16 липня 2014 року біля села Маринівка Шахтарського району на Донеччині загинув військовослужбовець частини 3029 НГУ Богдан Завада. Вже майже 10 років це непідконтрольна Україні територія.

Про подвиг Дмитра Апухтіна

Полковник Дмитро Апухтін присвятив професії військового правоохоронця більшу частину свого життя. Свій бойовий досвід офіцер ефективно передавав підлеглим. Поруч із таким досвідченим військовим професіоналом бійці відчували впевненість у своїх силах навіть у найскладніших ситуаціях.

Підрозділи батальйонної групи під командуванням заступника командира зі служби полковника Дмитра Апухтіна були відряджені для виконання завдань в районі проведення операції Об’єднаних сил у грудні 2021 року. Незабаром була запланована ротація й бійці мали повернутися додому, де на них із нетерпінням чекали рідні.

24 лютого запорожці долучилися до оборони Маріуполя, прикриваючи основні вузли автомобільних шляхів на підступах до міста.

10 березня, під час виконання бойового завдання з організації оборони та недопущення просування ворога до міста, полковник Дмитро Апухтін та його бійці зупинили рух механізованої колони військ рф.

12 березня полковник Дмитро Апухтін виконував бойове завдання на північній околиці Маріуполя. В цей день на гвардійські позиції сунула чергова російська колона. У ході бойового зіткнення офіцер здійснив маневр силами та засобами підрозділу, викликавши вогонь противника на себе і тим самим давши змогу своїм побратимам продовжити бій. Не зумівши прорвати оборону, ворог розпочав хаотичний мінометний обстріл, в результаті якого полковник Дмитро Апухтін загинув. Своїм подвигом командир забезпечив успішне виконання бойового завдання та зберіг життя і здоров’я підпорядкованого особового складу.

Джерела: Запорізька ОВА і 23 бригада ОГП "Хортиця" Нацгвардії України




Схожі новини: