У ВМС повідомили деталі знищення російського танкера «Механік Погодін»

Переглядів: 217

12 березня 2024 14:50

У ВМС повідомили деталі знищення російського танкера «Механік Погодін» фото

Знищення в районі Кінбурської коси 11 березня російського танкера "Механік Погодін" здійснене у повній відповідності до норм міжнародного гуманітарного права.

Про це у Фейсбуці повідомили Військово-морські сили Збройних сил України.

“11 березня 2024 року внаслідок успішного повітряного удару Повітряними силами ЗС України в районі Кінбурської коси було знищено танкер під прапором РФ "Механік Погодін", який росіяни використовували як пункт управління”, - ідеться у повідомленні.

Як зауважили у ВМС України, танкер "Механік Погодін" IMO № 9598397 належав російській компанії VEB - Leasing OJSC (Санкт-Петербург), яка внесена до санкційного списку.

На виконання указу Президента України про рішення РНБО від 2 травня 2018 року "Про застосування та скасування економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)” та згідно з рішенням Херсонського окружного адміністративного суду у серпні 2018 року танкер "Механік Погодін" був заарештований і до літа 2023 року перебував на території Херсонського морського порту.

Після підриву росіянами дамби Каховської ГЕС танкер викинуло на берег Кінбурської коси, яку тимчасово контролюють росіяни.

В подальшому на танкері загарбники розгорнули спостережний пост для ведення розвідки, а також засоби РЕБ. Судно періодично використовувалося як платформа для завдання ударів FPV-дронами по території Херсонської області.

“Судно відповідає визначенню військового об’єкту згідно з пунктом 40 та підпунктом с) пункту 60 Керівництва Сан-Ремо з міжнародного права, що застосовується до збройних конфліктів на морі. Танкер "Механік Погодін" був включений до системи РЕБ і збору ворогом розвідувальної інформації, а також систем спостереження, командування та зв'язку”, - зауважили у Військово-морських силах ЗСУ.

“Отже знищення російського танкера "Механік Погодін" не лише завадило загарбникам у реалізації їхніх планів, а й було здійснено у повній відповідності до норм міжнародного гуманітарного права”, - підкреслили ВМС.




Схожі новини: