Поляки не блокують на кордоні вантажі для військових - Шмигаль

Переглядів: 237

5 березня 2024 13:20

Поляки не блокують на кордоні вантажі для військових - Шмигаль фото

Польсько-український кордон заблокований вже майже місяць, проте вантажі для українських військових не блокують. Про це заявив прем'єр Денис Шмигаль.

"Попри протести польських перевізників і польських фермерів не зафіксовано жодного випадку блокування доставки в Україну озброєння, військової техніки, гуманітарної допомоги, палива", - сказав Шмигаль на пресконференції у понеділок, 4 березня.

За його словами, всі ці вантажі йдуть безперешкодно до України.

Шмигаль наголосив, що всі "випадки, які роздмухуються в телеграм-каналах" про нібито блокування вантажів, стосуються невійськової техніки.

"Це комерційні автомобілі, які завозять під різним виглядом", - зазначив прем'єр.

При цьому український прем’єр назвав блокування кордону польськими аграріями безглуздим, адже Україна з вересня минулого року не експортує в Польщу ані пшеницю, ані кукурудзу, ані насіння соняшника, ані ріпак.

Нещодавно українські чиновники їздили на польсько-український кордон, щоб вирішити ситуацію. Проте блокування триває і далі. За словами Шмигаля, під час цієї поїздки Київ запропонував Варшаві план із 5 кроків, аби розв'язати питання блокади.

Пошкодження авто

Паралельно із заявою Шмигаля про пропуск військових вантажів з’явилося і повідомлення від посольства України у Польщі. Там заперечили інформацію про нібито псування на кордоні автомобілів для військових.

В українських ЗМІ раніше з’явилася інформація про те, що польські протестувальники пошкодили автомобілі, які перебували в черзі на кордоні та прямували до України для потреб ЗСУ.

У посольстві заявили, що авто отримали пошкодження ще до прибуття на територію Польщі. Зараз ці авто вже в Україні.

"Польські аграрії не мають жодного стосунку до ситуації. Звертаємо увагу на необхідність верифікації інформації для недопущення формування суспільної думки на недостовірних фактах", - заявили у посольстві.

Тисячі вантажівок

Польські фермери розпочали нове блокування кордону з Україною 9 лютого.

За час протесту польські фермери щонайменше чотири рози розсипали українське збіжжя з вантажівок та вагонів.

Наразі на українсько-польському кордоні заблоковані усі шість напрямків, повідомив напередодні в ефірі телемарафону речник Державної прикордонної служби України (ДПСУ) Андрій Демченко.

Загалом у чергах, за даними ДПСУ, перебувають тисячі фур.

Польські фермери повністю заблокували можливість проїзду вантажівок в обох напрямках від кордону. Винятки, за словами прикордонників, це фури, які везуть гуманітарні чи важливі вантажі для України.

2 березня пропустили лише 70 вантажівок до України. З України до Польщі не пропустили жодної.

При цьому польські протестувальники не блокують рух для інших категорій транспорту – легкових автомобілів й автобусів.

Раніше прем’єр України Денис Шмигаль заявляв, що питання розблокування кордону з Польщею мають вирішити до 28 березня, інакше Україна залишає за собою право на дзеркальні заходи.

Польські фермери блокують дороги і всередині Польщі. Так, нещодавно вони заблокували трасу S8, яка йде через всю Польщу. У блокуванні доріг беруть участь понад сто тракторів. Вони проводять акції протесту у різних польських містах – Варшава, Білосток.

Польські фермери блокують дороги, протестуючи проти ввезення збіжжя з України. Вони також не погоджуються Європейською зеленою угодою – це пакет ініціатив, спрямованих екологічну трансформацію агросектору. Також вони вимагають підтримки у розведенні тварин.

Джерело: ВВС




Схожі новини: