Неймовірні і незламні! Артисти ансамблю «Запорожці» на ювілейному концерті вражали своїх шанувальників

Переглядів: 511

1 березня 2024 23:34

Неймовірні і незламні! Артисти ансамблю «Запорожці» на ювілейному концерті вражали своїх шанувальників фото

У Запорізькій обласній філармонії з шаленим успіхом пройшов концерт академічного козацького ансамблю пісні і танцю «Запорожці», присвячений його 30-річчю.

Створений у 1993 році, колектив став яскравим представником української вокально-хореографічної культури, ансамбль по праву вважається музичною візитівкою Запорізького краю.

За цей час артисти ансамблю, у складі якого є хор, балет і оркестр, підготували чимало яскравих концертних програм, які завжди дуже тепло сприймаються глядачами. Це, зокрема, такі масштабні проєкти як «Козацька вольниця — земля невмирущої слави», «Запорожець за Дунаєм», «Легенда про Отамана», «Гей, соколи”.  Окрасою репертуару стало і театральне дійство “Лісова пісня” за мотивами драми-феєрії Лесі Українки.

Деякі найбільш відомі номери з них увійшли до програми ювілейного концерту, в яку художній керівник — головний хормейстер заслужений артист України Сергій Черногор відібрав кращі з кращих, які користуються у глядачів величезною популярністю.

До речі, як розповіла директор-розпорядник академічного козацького ансамблю пісні і танцю «Запорожці» Орислава Довженко, прем“єра мистецького проєкту “Гей, соколи” була запланована на 25 лютого 2022 року. Вже пройшла здача програми, були підготовлені костюми. Але прем’єра не відбулася, бо в країні разпочалася повномасштабна війна.

А під час презентації, якою у філармонії завершали концертний сезон, глядачі не побачили і не почули останні 4 номери, у тому числі і “Гей, соколи” - через повітряну тривогу, яка тривала досить довго. Цю знамениту пісню хор заспівав вже у наступному концертному сезоні. Варто зазначити, що в умовах воєнного часу “Запорожці” залишаються практично у тому ж самому складі, як і до початку вторгнення росіян: навіть хто з артистів і виїжджав із Запоріжжя, то з часом повернулися додому.

Всього за майже дві години публіка почула і побачила на ювілейному концерті 25 вокальних, хореографічних та вокально-хореографічних композицій. Серед них - “Зеленеє жито, зелене”, “Їхали козаченьки”, “Засвіт встали козаченьки”, “Степи та байрак”, “Розпрягайте, хлопці, коні”,  “Метелиця”, “Туман яром”, “Дівка в сінях стояла”, “Ой, продала дівчина курку”, “Кушаки”, “Туман яром”, “Підманула”, “Два дубки”, “Попурі джаз”, “Ти до мене не ходи”, “Були на селі”, “Взяв би я бандуру”, “Чорноморець”, “Гей, соколи”.

Неможливо описати емоції, які відчували глядачі під час виконання кожної пісні, кожного танцю, адже в них — душа нашого незламного народу. Неймовірно талановиті вокалісти, танцівники і музиканти вражали своєю майстерністю і досконалістю. Кожен номер закінчувався під бурхливі оплески, в залі нерідко лунало “Браво!”.

На такому емоційному підйомі, варто зазначити, проходить кожен концерт улюбленців публіки.

З нагоди ювілею колективу було презентовано корзину квітів від голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова, але, на жаль, багаточисельну армію шанувальників цього прославленого колективу не поповнили сьогодні керівники обласної ради і обласної військової адміністрації. Як не дивно, але на концерті з нагоди ювілею "Запорожців" не було навіть керівника профільного департаменту  -  культури, туризму, національностей та релігій ЗОВА Владислава Мороко.

Напевне дуже важливі справи не дали можливості посадовцям насолодитися майстерністю артистів, бо на цьому крутому концерті їх не було. Від імені керівників обласної влади колектив вітала і вручала нагороди перша заступниця голови Бердянської РДА, депутатка обласної ради Ірина Півень.

Найвищі нагороди Запорізької ОДА і виконкому Запорізької міської ради заслужено отримали солісти ансамблю: медаллю “За розвиток Запорізького краю” нагороджений артист хору вищої категорії Віталій Богданов, медаллю “За особистий внесок у розвиток міста Запоріжжя” - артист хору вищої категорії Віктор Храмов.

Тепло і щиро привітали колектив з ювілеєм  керівник Запорізької обласної філармонії, заслужений працівник культури України Ірина Конарева і голова профспілкової організації Світлана Івко та вручили артистам заслужені нагороди. Привітала ювілярів і перший художній керівник ансамблю — Ірина Лічманова-Орел.

Концерт традиційно завершував легендарний гімн нашого спротиву російським окупантам - “Ой, у лузі червона калина”. Вона звучала на честь захисників країни, серед яких четверо працівників філармонії — Богдан Хижняк, Андрій Романов, Микита Коваль і Дмитро Тищенко. Глядачі підспівували і стоячи дякували артистам за надзвичайно душевний патріотичний концерт. Не шкодуючи своїх долонь!

Історію “Запорожців” пишуть талановиті виконавці

Орислава Довженко директором-розпорядником академічного козацького ансамблю пісні і танцю «Запорожці» працює 19 років. Тобто, колектив розвивався і перетворювався у мистецьку візитівку Запорізького краю на очах пані Орислави.

- Цей ювілей для мене вже четвертий, - каже Орислава Оксентіївна. - 15,20,25 і ось зараз відмічаємо 30 років “Запорожцям”. До повномасштабної війни колектив їздив на гастролі, виступав не тільки на кращих сценах України — в Києві, Тернополі, Полтаві, Рівному, Кропивницькому, Луганську, Дніпрі та інших містах України, а й за кордоном — на фестивалі української пісні у Польщі, виступали також у Сербії, Молдові.

Наш ансамбль є унікальним — ми виконуємо і класичний фольклор, і джаз, і рок. Так, “Запорожці” презентували своїм шанувальникам програми “Джаз&фольк”, “Фольк&рок”. З мистецьким проєктом “Фольк&рок”ми виступали на Співочому полі у Києві. Там разом з академічним симфонічним оркестром показали ще один цікавий проєкт філармонії - “Запорожець за Дунаєм”.

Ансамбль, який  очолює художній керівник-головний хормейстер, заслужений артист України Сергій Черногор постійно творчо розвивається, готує яскраві прем’єри. Зазначу, що нас завжди підтримує керівник філармонії Ірина Едуардівна Конарева.

...Артистка хору Ірина Ташликович співає в хорі з моменту створення ансамблю. Пам’ятає, як щойно створений у філармонії колектив їздив на гастролі у Автономну Республіку Крим, де виступали на кораблі “Гетьман Сагайдачний”.

- У нас ще навіть назви не було, не було костюмів, а ми поїхали виступати, - згадує авртистка хору. - Виступали в тому, що в кого було. Жили в казармі, у спартанських умовах. Нас особисто приймав командир корабля, на якому ми давали концерт. Це був наш перший виїзд, перший концерт. Пробний. Треба було спробувати свої сили.

Ми починали з малих площадок. Коли виступали у Будинку культури в Гуляйполі, його зараз розбомбили, ми з першим керівником ансамблю Іриною Лічмановою обговорювали, як же назвати  колектив. Ірина Сергіївна сказала: “Я хочу -  “Запорожці”. Козацький ансамбль пісні і танцю “Запорожці”. Звучить!”. У мене були ще якісь пропозиції, але назва залишилася такою, якою вона захотіла.

На презентацію нам вже пошили костюми. Шили їх у Львові, в інституті. Костюми шикарні - музейний варіант, ручна вишивка. Вони були різні: кожен костюм — інший регіон України. На презентації артисти представляли області України, було багато гостей з Києва, священників.

Зі Львова з інституту спеціально приїхала професор, вона нам показувала, як правильно вдягати костюми, як зав’язувати кушаки. Але, як нам потім казали, музейні варіанти на сцені “не дивилися”.

З перших днів в ансамблі і його соліст Віталій Богданов. Але у нього  своя історія початку роботи в колективі. Справа в тому, що після першого концерту Віталія забрали в армію.

- Служив у частині на Уральських казармах, в оркестрі, - згадує артист хору “Запорожців”, у якого дуже потужний голос. - Служив 5 років, я підписав контракт. Спочатку мене відпускали на концерти, а потім перестали. Коли мені набридло в армії,  повернувся у філармонію.

Ще одного соліста — Віктора Храмова, який на сцені виступає у ролі отамана, знайшли у Мелітопольському педінституті.

- Приїхали якісь представники із Запоріжжя, нас, студентів, зібрали, послухали, мене відібрали і сказали: “Чекаємо в філармонії”, - розповідає вокаліст з шикарним голосом. - Коли приїхав у філармонію, то не знайшов нікого з тих, хто мене запросив. Тут були не в курсі, хто проводив відбір у Мелітополі. Але мене прослухали і сказали, що підходжу.

Я запитав — може, мені квартиру дадуть? Бо треба ж десь жити, я вже був одружений. Тодішній директор облфілармонії Михайло Пригаро пересвідчившись, що мене беруть у колектив, бо я “цінний екземпляр”, домовився за гуртожиток. У кімнаті не було дверей...

У Запоріжжі квартиру Віктор Храмов так і не отримав, на роботу він понад 25 років їздить з Томаківки Дніпропетровської області.

Між іншим, коли співак вирішив працювати у “Запорожцях”, він поїхав на всеукраїнський фестиваль вокалістів. Там Віктору запропонували продовжити навчання в Одеській консерваторії. Але він вибрав Запоріжжя і “Запорожців”.

На Віктора Храмова, за його словами, велике враження справив соліст хору Костянтин Караван, який був в ансамблі отаманом.

- Я як почув,  як він співає... - згадує Віктор. - Таких голосів на всеукраїнському фестивалі вокалістів не було! Я настільки надихнувся! Він грав очима, міг будь-який зал перекрити без мікрофона своїм голосом. Лишився в “Запорожцях” через Каравана! Потім у  нас довго не було отамана. Я років п’ять чинив опір, коли мені пропонували. Там була така харизма!

Не знаю, як кому, в а автору цих рядків  Віктор Храмов-отаман на сцені дуже органічний. Що вже казати про його шикарний голос!

Практично з самого початку в колективі виступає і Жанна Джунь, яка не тільки співає, танцює, а є ще й основною ведучою концертів “Запорожців”. Жанна працювала в художньому відділі обласної філармонії. Потім пішла в декретну відпустку, в якій пробула чотири роки.

- Якраз стався розпад Радянського Союзу, ситуація була якась сумна, - розповідає Жанна. - Як не прийду у філармонію, а мені кажуть: “Сидиш вдома? Ото і сиди!”. Рік сиджу, другий... Вже й в універститет поступила навчатися.

А я до цього зробила свій моноспектакль, їздила на гастролі. У мене були плани, але виявилося, що нікому нічого не потрібно. І артисти не потрібні.

І тут чую, що організовуються “Запорожці”. Боже, думаю, це ж як гарно для нашого міста, для країни! Це ж фінансування, костюми, концерти, транспорт, гастролі. Я відчула, що за цим майбутнє. Буде творчий розвиток!

Випадково - а нічого випадкового у нашому житті не буває! - зайшла з дитиною у філармонію і зустріла директора-розпорядника ансамблю Ольгу Мосейко. Вона запитала, скільки ще буду в декреті. Кажу, я б  вийшла вже давно, але нікому ніхто не потрібен. “То може до нас підеш?” Вийшла на роботу у травні 1996 року, перейшла в "Запорожці" і з тих часів працюю в ансамблі.

Хочу сказати про таке. Був час, коли до нас не приходила молодь. Я хвилювалася, бо ж Запоріжжя співуче місто. Наші співаки, музиканти, танцівники працюють у різних країнах. Всюди, але не у Запоріжжі! Зараз уже наш колектив оновився, прийшли талановиті молоді співаки.

Серед тих, хто вже на повний голос заявив про себе як талановитих виконавців — солісти Дарина Шупранова, Сергій Пивоваров, Катерина Слатвінська, яких дуже любить публіка.

В балеті — шість пар...

Понад 20 років балетмейстером-постановником “Запорожців” працює Олег Кравець. У колектив прийшов в 1994 році, спочатку був артистом балету.

- Дуже творча людина, - каже директор-розпорядник ансамблю Орислава Довженко. - У нього завжди багато ідей, які потім втілюються у яскравих постановках. Зараз в балеті шість пар. Два наших танцівника — Дмитро Тищенко і Микита Коваль стали на захист країни. Навантаження на артистів дуже велике.

До речі, спочатку в балеті були хлопці і лише одна дівчина — Віра Дяченко. Вона ще танцює, знаходиться у гарній формі. Коли художнім керівником була Лілія Гринь (Лілія Олександрівна на цій посаді пропрацювала близько 20 років), то було прийнято рішення брати дівчат — для сучасних хореографічних постановок. Ці номери є окрасою концертів “Запорожців”.

... а в оркестрі - 11 музикантів

Успіх “Запорожців” значною мірою залежить від музикантів оркестру, яким керує Олег Кугаєвський. Ветеран “Запорожців”. Починав з простого баяніста і “доріс” до керівника, якому кілька років тому було присвоєно почесне звання - “Заслужений артист України”. Всі оранжування музичних творів робить власноруч, за допомогою олівця. Музиканти супроводжують виступи артистів хору та балету, є у них і сольні номери. Зараз в оркестрі - 11 музикантів.

...При підготовці цього матеріалу трошечки “за лаштунками” залишився художній керівник-головний хормейстер, заслужений артист України Сергій Черногор, який останні три роки очолює академічний ансамбль козацької пісні і танцю “Запорожці”. Сергій Вікторович не любить давати інтерв’ю, вважаючи, що все, що б він міг сказати, артисти показують на сцені.

З першим 30-річчям, “Запорожці”! Нових яскравих концертних програм на радість нам шанувальникам цього самобутнього колективу з неймовірно талановитими артистами!

Подяка керівника

Ірина Конарева,  в.о. генерального директора Запорізької обласної філармонії, заслужений працівник культури України:

"Свій 30-річний ювілей святкував сьогодні академічний козацький ансамбль пісні і танцю «Запорожці» Запорізької обласної філармонії, наша гордість. Це було дивовижне свято української культури, в якому було все професійно, вишукано, досконало і бездоганно! Глядачів зачарували пісні козацької доби, неймовірної краси хореографічні постановки та креативні вокальні композиції! Велике бачиться на відстані, і дійсно, через 30 років творчого життя ми впевнені, що ансамбль «Запорожці» - явище унікальне! І це заслуга всіх, хто стояв у витоків створення ансамблю, хто наполегливо працював і зараз пише героїчну сторінку історії колективу!

Сьогодні ми вкотре насолодилися неповторною атмосферою, яка завжди панує на концертах улюбленого колективу! Дякую всім керівникам, друзям і колегам, хто наразі попри все підтримує культурну спадщину і дбає про розвиток мистецтва! Окрема шана і подяка артистам за мистецьку насолоду, ви неймовірні!!! Ми продовжуємо працювати і тримати філармонійний стрій!"

Враження глядача

Валентина Манжура, відповідальний секретар Запорізької обласної організації НСЖУ:

"Спускаючись сходами в потоці глядачів після завершення заходу, почула, як одна дівчина говорила іншій: "Гарний концерт! Так аплодувала, що аж долоні болять, зате на душі радісно...» Абсолютно погоджуючись з відгуком глядачки, хочу лише уточнити, що концертом те, що відбувалося на сцені обласної філармонії, назвати замало. Це було якесь чаклунство, коли ти, поринувши у яскраве дійство з пісень, музики, танців, маленьких мізансцен з козацького побуту, втрачав відчуття реальності і часу, опинявся у цьому вирі, відчував піднесений накал творчості кожного учасника концерту.

Це дійсно було щось незбагнене! Ми бачили душу України – талановиту, пісенну. щедру, ми бачили танці, які залишали після себе яскраве відчуття польоту. В програмі органічно поєдналися давні джерельні витоки народної козацької творчості і їх прекрасні осучаснені майстрами сцени зразки. Минуле. Сьогодення. Майбутнє. Наша радість, гордість і наша величезна біда, яку ми здолаємо, переможемо – все це злилося, поєдналося в один животворний потік творчості, яка дарує душевні сили і наснагу. І так, дійсно, долоні болять, а на душі радісно.

Про те, як це дійство сприймали глядачі, сказати взагалі важко. Бо навіть слово «овація» здається замалим для того, що відбувалося в залі після кожного номера наших співучих і танцюючих козаків, нашого академічного ансамблю «Запорожці». І сміх, і сльози, і надзвичайне піднесення, і світло в очах людей, яке поєднало всіх.

Дякуємо за це дійство, дорогі наші запорожці, за талант, за світло і життєдайну силу вашого мистецтва. Дякуємо кожному артисту. Дякуємо нашій найкращій, єдиній в Україні, прифронтовій філармонії, яка залишається на передовій, та її керівникові, заслуженому діячу культури України Ірині Конаревій. Разом – до Перемоги!"

Хто ще отримав нагороди

  • Грамотою Запорізької ОДА нагороджена артистка хору Ольга Пацернюк.
  • Почесною грамотою Запорізької обласної ради відзначено артистів балету Віру Дьяченко та Сергія Кардаша.
  • Почесною грамотою Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації відзначено артистів балету Марію та Ігоря Журавльових, артистів хору Ірину Русанову, Катерину Слатвінську та Оксану Смотрову, грамотою департаменту культури і туризму Запорізької міської ради – артистів хору Світлану Малюкову та Ірину Ташликович.
  • Грамотою Центрального комітету професійної спілки працівників культури України нагороджено колектив академічного козацького ансамблю пісні і танцю «Запорожці» Запорізької обласної філармонії, художній керівник-головний хормейстер, заслужений артист України Сергій Черногор.
  • Почесну грамоту Запорізької обласної ради професійних спілок отримала артистка хору Жанна Джунь, грамоту Запорізької обласної організації професійної спілки працівників культури України – артистка хору Ірина Котлярова.
  • Почесною грамотою Запорізької обласної філармонії відзначено артистку балету Вікторію Коляду, артистів хору Дарину Шупранову, Тараса Максименка, Сергія Пивоварова і Вікторію Плотнікову.

Фото Запорізької обласної філармонії




Схожі новини: