У Придністров’ї відбувся скандальний зʼїзд депутатів. Чому його так боялись в Україні

Переглядів: 209

28 лютого 2024 21:15

У Придністров’ї відбувся скандальний зʼїзд депутатів. Чому його так боялись в Україні фото

Невизнане Придністров'я - частина Молдови, яке фактично контролює Росія з початку 1990-х внаслідок війни, звернулося до Москви за допомогою, мотивуючи це економічною блокадою Кишинева.

Відповідну декларацію ухвалив з’їзд депутатів, повідомляють місцеві ЗМІ.

В уряді Молдови вважають, що з’їзд придністровських "депутатів" та його рішення не створюють загрози ескалації та дестабілізації, назвавши це зібрання суто пропагандистською подією.

Попередній такий з'їзд відбувся дуже давно – 2006 року. Тоді Тирасполь звернувся до російської Держдуми із проханням визнати незалежність Придністров'я.

На референдумі, що відбувся тоді, за незалежність з подальшим приєднанням до Росії, за заявою придністровської влади, проголосували 97,1% місцевих жителів.

Скликання нового з'їзду породило чутки про підготовку до аналогічного звернення до Москви у контексті війни Росії проти України.

Однак ще напередодні в Тирасполі ці чутки відкидали і заявляли, що не планують звертатися до Росії з проханням прийняти їх до її складу, писав оглядач російського видання "Комерсант" Володимир Соловйов (один із головних фахівців із цієї теми).

Заперечувала такий хід подій і українська розвідка.

Офіційно придністровська влада повідомлення про можливе прохання про приєднання не коментувала.

Натомість вони заявляли про економічний тиск Кишинева та блокування переговорного процесу між Молдовою та невизнаною республікою. Саме про це йдеться у декларації, за яку проголосував з’їзд.

Депутати попросили про "реалізацію заходів щодо захисту Придністров'я в умовах посилення тиску Молдови" - з огляду на те, що у невизнаній республіці проживає 220 тисяч осіб із російськими паспортами, а також на "унікальний позитивний досвід російської миротворчості на Дністрі".

Також за допомогою розв'язати економічні проблеми з'їзд звернувся до низки міжнародних організацій - ООН, ОБСЄ та ЄС.

 

Молдовська сторона звинувачення Тирасполя відкидає.

"Можу вас запевнити, що ми не маємо планів військового захоплення чи примусу регіону увійти до складу Молдови".

"Єдиним рішенням є повна реінтеграція регіону. Все, чого ми хочемо, це поступове повернення Тирасполя в правове поле. Ніякі інші сценарії не розглядаються", - заявляв віцепрем'єр Молдови з реінтеграції Олег Серебрян.

Чому Молдова позбулась молдовської мови і як це може вплинути на Україну

У Тирасполі незадоволені новим Митним кодексом, який набув чинності у Молдові на початку січня, а також поправками до Кримінального кодексу, в якому зʼявилася стаття "Сепаратизм".

Раніше бізнес невизнаної республіки експортував товари від імені Молдови і не платив мита, чим був навіть у кращому становищі, ніж власне молдовські компанії. Тепер придністровський бізнес змушують платити мита до бюджету Молдови.

Чого так остерігались в Україні

У Придністров’ї перебуває кількатисячний російський військовий контингент, який потенційно несе загрозу для півдня України та Одещини. Через це у тому регіоні Україна тримає певну частину військ на випадок провокацій Росії.

На початку російського вторгнення також остерігались, що у випадку висадки російського десанту в Одесі міг відбутись удар по місту і з невизнаного регіону Молдови.

Також у Придністров’ї розташований величезний склад боєприпасів у селі Ковбасне, який також становить загрозу Україні.

Прохання невизнаного регіону про приєднання до Росії напередодні звернення Путіна до Думи могло дестабілізувати регіон.

Армія Придністров’я з російським контингентом має свою бронетехніку та потенційно, як вказували експерти, могла завдати серйозної шкоди Молдові. Україна за певного сценарію мала б відволікти додаткові сили для прикриття свого кордону.




Схожі новини: