Україна виконала всі умови, щоб не допустити блокади кордону польськими перевізниками

Переглядів: 242

27 лютого 2024 21:45

Україна виконала всі умови, щоб не допустити блокади кордону польськими перевізниками фото

Польські перевізники заявляли про поновлення блокади кордону з 1 березня

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури виконало всі домовленості, щоб не допустити блокади кордону з боку польських перевізників. Про це повідомив заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач після розмови із польським колегою Павлом Ганцажем.

Польські перевізники призупинили блокаду пунктів пропуску на кордоні 16 січня, але вчора заявили, що можуть відновити протести з 1 березня.

"Отримуємо сигнали про нібито приєднання до блокади польських фермерів також і перевізників. Останні призупинили свій протест після домовленостей із Міністерством інфраструктури Польщі. Частину цих домовленостей складали пункти, на які погодилося наше міністерство. Ми дотрималися свого слова і виконали все, що обіцяли", — сказав Деркач.

За його словами, у польському Мінінфраструктури запевнили, що роблять все, що від них залежить, аби перевізники не відновили свій протест.

"Питання, які досі не вирішені, – зона відповідальності Міністерства інфраструктури Польщі", – додав Деркач.

Україна також повідомила польську сторону про зафіксовані випадки, коли окремі вантажівки проїжджають в Україну, оминаючи блокаду, тобто без черг. Мінінфраструктури фіксує такі випадки та очікує на офіційну реакцію.

Під час розмови заступник міністра окремо зупинився на важливості для України продовження "транспортного безвізу". Тому міністерство звернулося до Єврокомісії з проханням прискорити процес підготовки до продовження Угоди про лібералізацію, провести відповідні зустрічі та переговори.

У міністерстві зазначають, що навіть за неповернення перевізників на кордон ситуація залишається складною через блокаду з боку фермерів і вже вийшла за всі межі цивілізованого протесту.

Наразі з польського боку кордону заблокованими залишаються понад 2000 вантажівок.

16 січня 2024 року польські перевізники та уряд Польщі домовилися про призупинення протесту до 1 березня. За цей час уряд Польщі мав розв'язати проблеми перевізників. Польські водії блокували основні вантажні пункти пропуску з початку листопада, наразі їх блокують польські фермери.

Джерело: Ліга




Схожі новини: