Виконавців зʼєднала відеотрансляція: в Оберхаузені і запорізькому укритті одночасно провели великий концерт

Переглядів: 296

25 лютого 2024 12:20

Виконавців зʼєднала відеотрансляція: в Оберхаузені і запорізькому укритті одночасно провели великий концерт  фото

У Незламному Хабі "Орбіта" відбувся хоровий концерт «Два роки війни в Україні — в пам’ять про загиблих».

Головна особливість музичного заходу — це спільна подія з  німецьким містом-побратимом Оберхаузеном.  Запоріжжя представляли   Запорізький муніципальний камерний хор (диригент Оксана Братцева) і Дитячий симфонічний оркестр міської дитячої філармонії «СимфоKIDS»  (диригент Дмитро Мітнік), а Оберхаузен — Співоча спілка Оберхаузена та ансамбль Harmonie Universelle (Флоріан Дойтер), диригент Ґреґор Фінке.

Концерт відбувався у двох містах одночасно. Артисти були зʼєднані відеотрансляцією. Звучали класичні твори української та німецької музики, а також сучасні українські пісні в унікальному аранжуванні.

Концерт розпочав Оберхаузен. У виконанні ансамблю Harmonie Universelle прозвучав твір  Йоганна Вальтера "Da pacem Domine".  А твори Йоганна Вальтера  "Даруй нам мир à 5" і Генріха Шютца "Даруй нам мир" виконали разом ансамбль та хор. Учасники Співочої спілки Оберхаузена виконали також композицію "Ласкаво просимо".

Потім естафету підхопило музичне Запоріжжя.  У виконанні  Запорізького муніципального камерного хору  потужно прозвучали   Марш нової української армії "Зродились ми великої години" (музика О.Ніжаньківського, слова О.Бабія)  і пісня, яка народилася під час повномасштабної війни - «Нас весна не там зустріла» (музика О.Гаркавий, слова Й. Струцюк, аранжування для хору О.Братцевої).

Музична естафета переходила від українського міста до німецького побратима і навпаки.  В Оберхаузені прозвучало "Вшанування   пам'яті жертв війни"  (пастор Софіенгемейнде / ESG), а також твори Габріеля Форе: Реквієм, з "Introit et Kyrie" та "In paradisum (їх виконали ансамбль і хор).

У Незламному хабі Запоріжжя у виконанні Запорізького муніципального камерного хору  і Дитячого симфонічного оркестру міської дитячої філармонії «СимфоKIDS»  звучали пісні  «Україно» (сл.та муз. Т.Петриненка, версія гурту «Скай», аранжування В.Тодики), «Обійми́» (музика С. Вакарчука, Д. Дудко, слова С. Вакарчука, аранжування В.Тодики) і  «Козацькому роду нема переводу» (сл. та муз. JERRY HEIL, аранжування В.Тодики).

А духовний гімн України «Молитва за Україну. Боже великий, єдиний!» (муз. М. Лисенка, сл. О.Кониського) хори з  міст-побратимів виконали спільно. І  він звучав просто прекрасно!

Завершував   концерт Фінальний хор із "Страстей за Іоанном"   Й.С. Баха у виконанні  митців з Оберхаузена.

Під час культурно-мистецької акції прозвучали привітання очільників міст - лорд-мера  Оберхаузена Даніеля  Шранца і в.о. Запорізького міського голови Анатолія Куртєва.

"Це  неймовірно цінний досвід для Запоріжжя. Посилення партнерства між двома містами, культурний зв’язок. Ми вдячні за те, що разом втілили цей важливий проєкт у пам’ять про наших загиблих воїнів", - зазначається на фейсбук-сторінці Незламного Хабу Орбіта.

 - У  прифронтовому Запоріжжі відбувся потужний захід: хоровий концерт "Два роки війни в Україні - в пам' ять про загиблих", - поділилася диригент Запорізького муніципального камерного хору Оксана Братцева.  - Унікальність проекту в тому, що це був телеміст Запоріжжя - Оберхаузен! Вперше! Та ще під час повномаштабної ! В одному концерті глядачі почули хор Євангельської громади з Оберхаузену у супроводі ансамблю Harmonie Universelle, диригент Грегор Фінке, та Запорізький муніципальний камерний хор, диригент Оксана Братцева, у супроводі дитячого симфонічного оркестру СимфоKIDS, диригент Дмитро Мітник.


Прозвучали твори Г.Форе, Й.Баха, Г.Шютца, М.Лисенка,О.Ніжаньківського,Т.Петриненка, О.Гаркавого, С.Вакарчука в аранжуванні В.Тодики, О.Братцевої. 

Потужний яскравий звук, зворушливе проникливе виконання, надихаючі патріотичні тексти , неперевершена атмосфера Незламного Хабу зробили цю подію незабутньою для всіх! А для нашого молодого колективу (нам скоро аж 2 рочки!) - це нелегке випробування та унікальний досвід!

Судячи з гучних оплесків та захоплюючих відгуків (до мурашок) ми впоралися - Ми Зробили ЦЕ! Окрема подяка організаторам : Департаменту культури і туризму ЗМР, зокрема, Сергію Білову та Катерині Прокоф'євій, Протестанській спільноті Оберхаузена, Запорізькому обласному відділенню асоціації "Хорове товариство ім. Миколи Леонтовича" НВМС ( голова - Оксана Братцева). Дякуємо звукачам, телевізійникам та всім - всім причетним !!!!! Та більш за всіх - нашим Захисникам та Захисницям!

У концерті також брала участь  Запорізька дитяча школа мистецтв №3.

"Звучала музика українських та закордонних композиторів 19-21 століття у виконані викладачів фортепіанного, оркестрового, вокально-хорового, духового відділів!

Виконання музичних творів педагогів надихає та демонструє справжнє захоплення своєю справою, яке вони щодня передають учням. Була представлена і виставка творчих робіт викладачів художнього відділу", - повідомив мистецький заклад.

Директор департаменту культури і туризму Запорізької міської ради Сергій Білов зазначив, що "дітки наші просто супер" і що він пишається мистецькими школами Запоріжжя.

Організатори заходу -  Протестантська співоча спільнота Обергаузен,  департамент культури і туризму Запорізької міської ради, Запорізьке обласне відділення асоціації « Хорове товариство імені Миколи Леонтовича» Національної всеукраїнської музичної спілки.

Фото з фейсбук-сторінок Незламний Хаб Орбіта и Мистецькі школи Запоріжжя




Схожі новини: