Скільки Україні потрібно снарядів на день, місяць та рік? Відповідає експерт

Переглядів: 213

25 лютого 2024 08:30

Скільки Україні потрібно снарядів на день, місяць та рік? Відповідає експерт фото

На думку Олександра Коваленка, через декілька років Україна бодай на третину зможе забезпечувати себе боєприпасами власного виробництва

На рік Україні потрібно 3,5-4 млн боєприпасів усіх калібрів для паритету та в деяких випадках домінування над російськими загарбниками, заявив військовий оглядач Олександр Коваленко у коментарі LIGA.net.  

"Для того, щоб повернутися на якийсь більш-менш такий рівень протидії російським можливостям, нам потрібно повернутися до показника близько 7000 пострілів на добу. Тобто це 210 000 пострілів на місяць, у нас повинно бути в запасі. Якщо ми хочемо вийти на паритет та навіть в деяких випадках домінування, ми повинні вийти на показник 10 000 пострілів на добу і більше", – заявив він.

Тобто, сказав Коваленко, Україна для рівня паритету з РФ повинна отримувати від партнерів щомісяця 300 000 боєприпасів.

Аналітик зазначив, що Силам оборони потрібно 3,5-4 млн боєприпасів на рік – для паритету та в деяких випадках домінування над окупантами: йдеться про боєприпаси як 155-го, так і 152-го, 122-го та 105-го калібру, а також танкові постріли, реактивні снаряди тощо. 

За словами експерта, Україна сама може виробляти боєприпаси калібру 152, 122 та 120, намагається виробляти 155-й калібр – проте цих обсягів на сьогодні "критично недостатньо", аби забезпечувати самих себе.

Саме тому, пояснює він, більша частина тих снарядів, які Україна зараз використовує, – від партнерів.

На думку Коваленка, власне українське виробництво ще декілька років не зможе навіть на 50% задовольняти потреби країни.

"Бодай хоча б на третину через декілька років ми зможемо забезпечувати себе [снарядами] власного виробництва", – заявив аналітик.

Експерт зауважив, що росіяни мають можливість виготовляти боєприпаси та нарощувати виробництво у порівнянні з 2022-м та навіть з 2023 роком.

Сьогодні міністр оборони Дмитро Кулеба повідомив, що Європейський Союз планує надати Україні майже 170 000 артилерійських боєприпасів до кінця березня.




Схожі новини: